Avokado

17. mar. 2018, ob 12.41
Posodobljeno pred 11 meseci
154
120 SEK

Avokado je prav zanimiv sadež. Večina sadežev namreč vsebuje predvsem ogljikove hidrate, medtem ko v avokadu najdemo bogastvo zdravih maščob. Poleg tega ima avokado tudi številne blagodejne učinke na naše zdravje. Pa si poglejmo, zaradi česa bi morali ta sadež večkrat uvrstiti v naš jedilnik.

Avokado je izredno hranljivo živilo

Avokado vsebuje številne hranljive snovi, zato ga nekateri uvrščajo kar med super živila. Vsebuje kar 20 različnih vitaminov in mineralov, med katerimi naj omenimo kalij, vitamin C,  Vitamin K, Vitamin B5, vitamin B6 in vitamin E. Poleg tega v sadežu najdemo tudi manjše količine mangana, magnezija, bakra, železa, cinka, fosforja, vitamina A in tako naprej. Avokado ne vsebuje holesterola ali natrija in vsebuje malo nasičenih maščob.

Avokado vsebuje več kalija kot banane

Kalij igra pomembno vlogo pri različnih funkcijah v organizmu. S številnimi raziskavami so dokazali, da dovolj kalija v telesu zmanjšuje krvni pritisk, ki je glavni vzrok za srčne napade, kapi in odpoved ledvic.

Avokado je poln zdravih enkrat nenasičenih maščobnih kislin

Rekli smo že, da avokado vsebuje veliko maščob, pravzaprav kar 77 odstotkov kalorij prihaja iz maščob. A večino teh maščob predstavlja oleinska kislina. To je zdrava enkrat nenasičena maščobna kislina, ki jo najdemo tudi v olivnem olju. Povezujejo jo z zmanjševanjem vnetnih procesov v telesu, blagodejno pa vpliva tudi na gene, ki so povezani z rakom.

Avokado je poln antioksidantov, ki pripomorejo k zdravju oči.

Najboljši čaj za energičen začetek dneva v hladnih mesecih: Limona in ingver za močnejši imunski sistem!
Zjutraj, ko temperature padajo, telo potrebuje toplino, energijo in podporo imunskemu sistemu. Čaj iz limone in ingverja je zato idealen napitek za jesensko in zimsko sezono. Ta aromatična kombinaci

Avokado vsebuje veliko vlaknin

Vlaknine so neprebavljive rastlinske snovi, ki pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov in zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih bolezni.

Avokado lahko zniža vrednost slabega holesterola in trigliceridov

Srčne bolezni so najpogostejši vzrok smrti povsod po svetu. K temu prispeva povišan holesterol, povišani trigliceridi in previsok krvni pritisk. Študije so potrdile, da s prehranjevanjem z avokadom uspešno zmanjšamo nivo slabega holesterola v krvi, prav tako se zmanjša vrednost trigliceridov, poveča pa se nivo dobrega holesterola.

Ljudje, ki jedo avokado, so na splošno bolj zdravi

To so seveda spet dokazali z raziskavami. Ljubitelji avokada so na splošno bolj vitki, imajo primernejši indeks telesne mase in manj maščob na trebuhu.

Avokado je poln antioksidantov, ki pripomorejo k zdravju oči

Ne samo, da avokado izboljša absorpcijo antioksidantov iz druge hrane, tudi sam je poln teh zdravih snovi. Pri tem naj na primer omenimo 2 antioksidanta, lutein in zeaksantin, ki sta zelo pomembna prav za zdravje oči. Zmanjšujeta namreč nastanek bolezni oči, kot sta na primer siva mrena in degeneracija rumene pege.

Pripravila: Monika M.

 

154
120 SEK