
Beluši: zdravje, okus in kulinarične ideje

Beluši
Beluši so okusni, vsestransko uporabni in zelo zdravi. Paziti moramo le na to, da na tržnici kupimo res sveže beluše, potem pa v kuhinji sprostimo svojo domišljijo ter si pripravimo okusen in hranljiv obrok. V današnjem članku razkrivamo vse, kar ste želeli vedeti o njih.
Beluši se imenujejo tudi šparglji, kot cenjeno zelenjavo jih poznamo že več tisoč let. Tako so beluše gojili že v stari Grčiji, enako so delali tudi Rimljani. Uživali so predvsem v njihovem neponovljivem okusu, jedli pa so jih tudi zaradi zdravilnih lastnosti. Prav tako je bil velik ljubitelj belušev tudi Ludvik XIV, ki si ja dal napraviti poseben rastlinjak, v katerem so gojili le beluše.
Beluši so prava pravcata delikatesa, poleg tega pa je ta zelenjava iz skupine beluševk tudi izredno lahko prebavljiva. Beluši so lahko zeleni, beli, vijoličasti ter divji. Za kuho uporabljamo predvsem njihove 20 cm dolge poganjke oziroma vršičke. Rastejo po vsem svetu, v Evropi pa se lahko z njimi pohvalijo predvsem Avstrija, Belgija, Nemčija, Italija in Francija.
Beluši in njihove barve
- Beli beluši so bili prava poslastica v Evropi, masovno pa so jih začeli vzgajati v 18. stoletju. Bela stebla ostanejo pod zemljo, zato zaradi pomanjkanja svetlobe ne pride do fotosinteze. Njihov okus je bolj mil.
- Zeleni beluši nastanejo iz belega poganjka. Poganjek pokuka na svetlobo in pod vplivom sončne svetlobe v procesu fotosinteze nastane klorofil. Zeleni beluši vsebujejo nekaj grenčin, ki so pravi izziv za sladokusce. Intenziven okus še najbolje spominja na orehe.
- Pravo novost v kulinaričnem svetu pa predstavljajo vijolični beluši. Imajo intenzivno burgundsko barvo in smetanasto meso. Njihova vijolična stebla so večja in manj vlaknasta kot pri zelenih beluših. Zanimivo je tudi to, da vsebujejo več sladkorja, zato jih lahko jemo tudi surove. Pohvalijo se lahko z blagim okusom po orehih.
- Divji beluši so tako rekoč zeleni beluši, ki zrastejo iz semen, ki jih po naravi raznesejo ptice. So drobna različica gojenih belušev.
Beluši imajo prav poseben, res izjemen okus. Ta okus je v veliki meri odvisen od tega, kdo beluše pripravlja, predvsem pa od tega, kako kakovostno so bili beluši pridelani. Najboljši okus imajo aprila, potem pa njihova kakovost vse do junija prične upadati. Takrat jih tudi prenehajo rezati.

Beluši in njihova hranilna vrednost
Beluši se lahko pohvalijo z veliko vsebnostjo vitaminov A, B, C, E in folno kislino, pa tudi z minerali, kot so žveplo, fosfor, magnezij, kalcij, cink, baker, flour, mangan in jod. Poleg tega v njih najdemo tudi veliko balastnih snovi, se pravi prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo. Beluši pospešujejo tudi delovanje ledvic, za to so odgovorni predvsem kalij, eterična olja in asparagin. Vitamin C v beluših vzdržuje močan in zdrav imunski sistem, nas ščiti pred rakom, deluje pa tudi protivnetno. Kalij je zelo pomemben pri vzdrževanju elektrolitskega ravnotežja v celicah, uravnava pa tudi krvni tlak.
Beluši torej vsebujejo asparagin, ki je njihova najpomembnejša učinkovina. Ravno asparagin je odgovoren za povečano delovanje ledvic ter pospešeno izločanje urina. Asparagin v telesu razpade na jantarjevo kislino in amoniak, ki daje urinu neprijeten vonj. Pri uživanju belušev morajo biti pozorni ljudje, ki so nagnjeni k nastanku ledvičnih kamnov ali pa imajo povečano vsebnost sečnine, saj lahko pri njih beluši povzročijo napad putike.
Beluši – na kaj morate biti pozorni pri nakupu?
Ko se boste odpravili na tržnico po beluše, bodite pozorni predvsem na njihovo živo barvo, vršički pa morajo biti kompaktni in zaprti. Izberite ravne, mesnate in enakomerno debele poganjke. Najmanj belušev boste vrgli stran v primeru, da boste posegli po kratkih in debelejših poganjkih. Velikega pomena pri kvaliteti belušev je tudi ploskev, kjer je beluš odrezan. Če boste po tej ploskvi podrgnili z nohtom, bo ven pritekel dišeč sok – to je znak, da so beluši sveži.
Najboljšega okusa so seveda sveži beluši. Sveže lahko hranite v hladilniku do 3 dni, pri tem jih ovijte z mokro kuhinjsko krpo ter položite v vrečko. Lahko jih hranite tudi tako, da jih položite v kozarec za vlaganje, v katerega ste nalili vodo (2 do 3 cm).
Beluši dobro prenesejo tudi zamrzovanje, lahko pa jih tudi blanširamo, posušimo in shranimo v olivnem olju in tako dalje.
Beluši in kuhinjska pravila

Beluši
- Beluši bodo najbolje očiščeni tako, da jim najprej odrežete spodnji oleseneli del, nato pa jih olupite. Bele začnete lupiti nekako 2 cm pred koncem vršička, zelene le spodaj, medtem ko divjih sploh ne lupite.
- Shranite olesenele dele belušev, ki ste jih odrezali. Prav tako shranite vodo, v kateri ste kuhali beluše. Iz omenjenega lahko pripravite odlično kremno juho, voda pa je lahko tudi osnova za okusno enolončnico.
- Blanširanje belušev naj poteka v večjem loncu, ki ga z osoljeno vodo napolnite do polovice. Ko voda zavre, ji dodajte beluše in jih ku
hajte 5 do 8 minut.
- Vršički belušev so najbolj okusni kar sami, zato jih ne prelivajte z različnimi omakami.
- Postrezite si tople beluše, saj hlajenje zmanjša njihovo aromo.
- Beluši ne smejo biti preveč začinjeni.
Recept za kremno juho iz belušev
Sestavine:
- Zeleni beluši – 1 kg
- Oljčno olje – 3 žlice
- Moka – 3 žlice
- Kisla smetana – 1 dl
Postopek priprave:
- Beluše morate najprej dobro očistiti. Vršičke jim odrežite ter jih shranite v posebni posodi. Preostali del belušev narežite na koščke in jih za 2 minuti blanširajte v vreli vodi z malo soli.
- V loncu, v katerem boste pripravili juho, na vročem olju na svetlo prepražite 3 žlice moke. Nato zalijte s kuhanimi beluši ter juho, v kateri so se kuhali. Pustite vreti približno 30 minut.
- Juho dobro pretlačite ali zmešajte s paličnim mešalnikom, dodajte še shranjene vršičke ter kuhajte 10 minut.
- Začinite s kislo smetano.
Recept za limonino rižoto z beluši

Beluši
Sestavine:
- Čebula
- Olivno olje
- Česen – 2 stroka
- Riž – 500g
- Limonina lupina
- Belo vino
- Zelenjavna juha – 1 l
- Beluši – 500 g
- Parmezan
- Maslo
- Limonin sok
- Sol
- Poper
Postopek priprave:
- Čebulo drobno nasekljamo in popražimo na olju, dodamo še česen in riž. Vse skupaj pražimo nekaj minut.
- V večji lonec naribamo limonino lupinico in prilijemo še belo vino. Vino naj povre, nato pa postopoma dodajamo zelenjavno juho in kuhamo toliko časa, da se riž skuha.
- Beluše operemo ter jim odstranimo olesenele dele, narežemo jih na manjše koščke.
- Ponev namastimo in spečemo beluše.
- Riž razporedimo na krožnik, na vrh pa položimo pečene beluše, potresemo s parmezanom, dodamo nekaj masla in nekaj kapljic limoninega soka. Posolimo in popopramo po okusu.
Pripravila: Monika M.