Tako naredite najboljši bezgov sirup, ste ga že nabrali?

07. jun. 2025, ob 19.00
Posodobljeno pred 15 dnevi
10946
150 SEK

Ko pomislimo na bezgov sirup, si verjetno predstavljamo tisto klasično sladko pijačo, ki nas spomni na otroštvo in poletne dni. A letos je čas za nekaj novega, nekaj, kar združuje brezčasno aromo bezga in svežo, rahlo pikantno noto timijana. In da bo zadeva še bolj v koraku s časom – z manj sladkorja!

Zakaj z manj sladkorja? Preprosto, ker želimo bolj svež okus in manj kalorij. Čeprav je treba vedeti, da bo sirup zaradi manjše vsebnosti sladkorja tudi nekoliko manj obstojen. A nič zato, ko ga boste enkrat poskusili, ne bo dolgo stal v hladilniku.

Kaj boste potrebovali za bezgov sirup?

Za 3 litre sirupa si pripravite:

  • 25 popolnoma odprtih bezgovih cvetov
  • 8 do 10 vejic cvetočega timijana
  • 3 litre prekuhane in ohlajene vode (na približno 50 °C)
  • 2,4 kg sladkorja (namesto klasičnih 3,5 kg)
  • 3 bio limone, narezane na kolobarje
  • 2 žlici citronske kisline za boljšo obstojnost
Bezgov sirup
Foto: Bezgov sirup Vir: Facebook skupina

Kako pripraviti?

  1. Nabiranje: Cvetove bezga naberite v sončnem vremenu. Ne perite jih, le nežno otresite.
  2. Priprava: V večji posodi prelijte cvetove, timijan in limone z vodo. Pokrijte in pustite stati 24 ur na hladnem, temnem mestu.
  3. Precejanje in kuhanje: Naslednji dan vse skupaj precedite skozi gazo, dodajte sladkor in citronsko kislino. Segrejte na približno 80 °C, samo toliko, da se sladkor stopi – nikar ne zavrite.
  4. Polnjenje: Prelijte v sterilizirane steklenice in dobro zaprite.

Shranjujte v hladilniku in porabite v nekaj tednih po odprtju.

Zakaj dodamo timijan?

Timijan ni samo za okras – v ljudski medicini je znan kot pravo zelišče za pljuča. Njegov okus doda bezgovemu sirupu globino in svežino, obenem pa naravno podpira dihala.

Mimogrede, če imate možnost, uporabite limonasti timijan – rezultat bo še bolj osvežujoč!

Nasveti za popoln sirup:

  • Prava temperatura: Timijan dodajte šele, ko se voda ohladi pod 60 °C, da ohranite eterična olja.
  • Triki za obstojnost: Dodajte kanček žganja ali vodke – žlica na liter – za daljšo obstojnost.
  • Filtracija: Uporabite dvojno gazo, da dobite bister in čist sirup.
  • Zamrzovanje: Sirup lahko zamrznete v ledenih kockah za hitro osvežitev v poletnih dneh.
Bezgov sirup
Foto: Bezgov sirup Vir: Facebook skupina

Ste vedeli iz kje izvira bezgov sirup?

  • Bezgov sirup ima korenine v 17. stoletju – priljubljen je bil tako v Sloveniji kot v Avstriji.
  • Timijan so Rimljani uporabljali kot kadilo in naravni konzervans.
  • Bezgov cvetovi so polni flavonoidov in antioksidantov, ki krepijo naš imunski sistem.

Najpogostejša vprašanja:

Ali lahko dodam med? Seveda! Ko je sirup ohlajen, lahko del sladkorja nadomestite z medom za še bolj naravno različico.

Je timijan obvezen? Ni, a res doda tisto nekaj več – svežino in zeliščno noto.

Kako dolgo zdrži sirup? Če je pravilno zaprt in shranjen, do enega leta. Po odprtju pa ga hranite v hladilniku in porabite v treh tednih.

Kako preprečiti in trajno odpraviti kapilarno vlago v vašem domu?
Se je tudi pri vas pojavila kapilarna vlaga? Ste opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo vlažni madeži, odstopanje ometa ali celo plesen? Se vam zdi, da so prostori vedno nekoliko hladne

Sirup iz bezgovih cvetov in timijana z manj sladkorja je popolna izbira za vse, ki iščejo nekaj drugačnega – nekaj, kar združuje tradicijo z moderno noto svežine. Ne le, da je bolj zdrav, ampak vas bo navdušil tudi s svojim izjemnim okusom. In veste kaj? Ko ga boste enkrat poskusili, boste želeli vsako poletje pripraviti novo zalogo.

Napisal: K. J.

Vir:

  • Facebook skupina – IDEJE ZA KOSILO,
  • Recepti za sladice.si (https://recepti-za-sladice.si/sirup-iz-bezgovih-cvetov-s-timijanom) – Karmen Valant,
  • Canva
10946
150 SEK