Vzroki za bolečine v spodnjem delu trebuha

1
220 SEK

Bolečine v spodnjem delu trebuha ali v medenici so pri ženskah zelo pogoste. Takšna vrsta bolečin se pojavlja še posebej pred menstruacijo ali po njej. V zelo veliko primerih je vzroke kar težko odkriti, zato moramo biti pozorni tudi na preostale znake in simptome.

Kadar se pojavijo bolečine v spodnjem delu telesa, nas telo samo opozori, da ni vse tako, kot bi moralo biti. Še posebej slab znak je v primeru, da takšna bolečina neprestano narašča. Najpogostejši vzroki so lahko obolenja sečil, reproduktivnih organov ali pa črevesne težave.

 1. Bolečine v spodnjem delu trebuha zaradi obolenja sečil

  Bolečine v spodnjem delu trebuha

   

Bolečine v spodnjem delu trebuha se lahko pojavijo zaradi tega, ker je nekaj narobe z našimi sečili. Takrat pride do pekočega občutka pri opravljanju male potrebe, pa tudi večkrat moramo zaviti na stranišče. Bolečina je značilna za ledveni predel in lahko nakazuje vnetje mehurja ali pa ledvic, morda celo na prisotne ledvične kamne. Seveda je v slednjem primeru bolečina veliko hujša. V urinu se lahko pojavi tudi kri, kar spet kaže na različne bolezni: vnetje mehurja, ledvične kamne ali celo na tumor.

 1. Bolečine v spodnjem delu trebuha zaradi obolenja reproduktivnih organov

Bolečine v spodnjem delu trebuha so seveda značilne tudi za različna obolenja rodil. Pojavijo se nad sramnim predelom, kadar so prisotne samo na eni strani, je ponavadi obolel jajčnik. Če bolečina traja le en dan ali dva, gre ponavadi za to, da med ovulacijo čutite, kako se sprošča jajčece. Če pa je bolečina prisotna dalj časa, pojavijo pa se tudi slabost, povišana telesna temperatura, bruhanje, … gre lahko za vnetje slepiča. Pravočasno ukrepajte!

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Bolečine med menstruacijo

Bolečina in krči se seveda lahko prikažejo tudi med samo menstruacijo, ponavadi pride tudi do slabosti, driske, šibkosti, omotičenosti in tako naprej.

Bolečine v spodnjem delu trebuha ob ovulaciji

Bolečina ob ovulaciji je lahko povsem normalna, a če je zbadajoča in izčrpavajoča, potem zagotovo nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Zato se je potrebno v takšnem primeru odpraviti na pregled k zdravniku. Velikokrat se izvede laparoskopija, saj se lahko le tako oceni, kaj se dogaja v trebušni votlini.

 • Za bolečine v spodnjem delu trebuha so velikokrat krive prav ciste na jajčnikih, ki so posledica hormonskega n

  Bolečine v spodnjem delu trebuha

  eravnovesja, pogosto pa povezane tudi z odpornostjo na inzulin.

 • Na misel nam pride še en vzrok za bolečine ob ovulaciji, in sicer prisotnost spolno prenosljive bolezni. Tipičen primer je na primer klamidija, takrat se v jajcevodu nabira gnoj, zaradi česar se lahko le-ta zamaši.

Endometrioza

Endometrioza je bolezen, ki jo prav tako spremljajo bolečine v spodnjem delu trebuha. Tu gre za to, da se maternično tkivo razrašča izven maternične votline, pride lahko do brazgotinjenja jajčnikov in jajcevodov. Ciste se lahko povečajo in postanejo občutljive na pritisk, različne prirastline pa lahko ovirajo tudi ovulacijo. Za endometriozo so značilne močne menstrualne krvavitve ter zelo huda bolečina v trebuhu. Spremljajo jo tudi boleči spolni odnosi ter bolečine v predelu mehurja ali črevesja.

Adenomioza

Bolečine v spodnjem delu trebuha se lahko pojavijo tudi zaradi tega, ker se otočki maternične sluznice vgradijo v steno maternice. Vse skupaj spremljajo ciklične krčevite bolečine ter močne krvavitve.

Bolečine v spodnjem delu trebuha zaradi vnetja male medenice

To je v bistvu dolgotrajna bolečina v spodnjem delu trebuha ter v mali medenici. Gre za počasi napredujočo okužbo, ki lahko napade kateri koli organ v mali medenici, se pravi maternico, jajčnike ali jajcevode. Značilne so močne bolečine v trebuhu in križu, nenehni krči, pa tudi izcedek iz nožnice.

Vulvodinja

Bolečine v spodnjem delu trebuha

Bolečine v spodnjem delu trebuha zaradi vulvodinje so bolečine zunanjega spolovila, ki jih spremlja pekoč in boleč občutek. Pravega vzroka sicer še ne poznamo, gre pa lahko za poškodovane živce zunanjega spolovila, alergijsko reakcijo, preobčutljivost na vnetja in podobno. Sprožitelj bolečine je lahko že vstavitev tampona, ozke kavbojke ali na primer sedenje.

 1. Bolečine v spodnjem delu trebuha zaradi črevesnega obolenja

Takšno bolečino spremljajo tudi krči, napenjanje ter otečen trebuh. Bodite pozorni na krvavitev iz zadnjične odprtine. Če pride do tega, se nemudoma odpravite k zdravniku.

Kdaj torej obiskati zdravnika?

Svetujemo vam, da družinskega zdravnika ali ginekologa obiščete ob vsaki nenadno nastali in neobičajni bolečini v medenici, še posebej, če le-ta traja dalj časa in se pojavljajo tudi druge težave.

Pripravila: Monika M.

 

1
220 SEK