Britanski skrivnostni otok smrti iz 2. svetovne vojne

23. apr. 2024, ob 09.11
Posodobljeno pred 1 mesecem
58
120 SEK

V 60. letih prejšnjega stoletja je BBC začel preiskovati lokalna poročila o skrivnih, šokantnih eksperimentih iz časa druge svetovne vojne, nevarnih kontaminacijah in nenavadnih smrtih živali na odročnem otoku ob obali Škotske.

“Tu ga imenujejo otok smrti, otok skrivnosti, in to z dobrim razlogom,” je rekel razmršeni novinar BBC-ja Fyfe Robertson, ko je leta 1962 stal nasproti odročnega in pustega škotskega otoka Gruinard.

“To ni zgodba o starih temnih dejanjih ali visoških vraževerjih. Ne, ta zgodba se je začela leta 1942. Vojna je trajala že tri leta, ko je nenadoma skupina znanstvenih pametnjakovičev iz vojnega urada prevzela otok in začela izvajati tako skrivne poskuse, da tudi danes, 20 let pozneje, zelo malo ljudi ve, kaj se je tam dogajalo. Lokalnemu prebivalstvu niso povedali ničesar.”

Robertson je nameraval preiskati zgodbe o nevarnih vladnih poskusih, za katere se je verjelo, da so se zgodili na Gruinardu. Ko je poročal, je britansko ministrstvo za obrambo otok že razglasilo za nedostopen in Robertsonu ni uspelo prepričati prestrašenih domačinov, da bi ga odpeljali okoli otoka, da bi si ga bolje ogledal.

To je bila okoljska katastrofa. Šokantno, otok je ostal nevarno kontaminiran in območje brez dostopa skoraj pol stoletja, dokler ni vlada Združenega kraljestva leta 1990 končno razglasila otok Gruinard za varen. Resnica je bila, da je bil otok Gruinard prizorišče tajnega poskusa Združenega kraljestva med drugo svetovno vojno za uporabo antraksa, smrtonosne bakterijske okužbe. Natančne podrobnosti o tem, kaj se je tam zgodilo, so prišle na dan šele leta 1997, ko je vlada razglasila film, ki so ga takrat posneli vojaški, in podrobno opisali poskuse.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Simptomi okužbe lahko trajajo nekaj časa, da se v celoti pokažejo, ko pa se, so grozljivi in ​​lahko postanejo usodni zelo hitro. Projekt, imenovan Operacija Vegetarian, se je začel pod vodstvom Paula Fildesa, takratnega vodje oddelka za biologijo v Porton Down, vojaški ustanovi v Wiltshireu v Angliji, ki še danes obstaja.

Porton Down je bil prvotno ustanovljen leta 1916 kot vojaška poskusna postaja oddelka za vojno za preučevanje učinkov kemičnih bojnih sredstev, ki so se vse bolj uporabljala, ko je napredovala prva svetovna vojna. V 40. letih, ko je bila Britanija znova v vojni, je bil Porton Down zadolžen za razvoj biološkega orožja, ki bi se lahko uporabilo proti nacistični Nemčiji z katastrofalnimi posledicami, s čimer bi se zmanjšal dejanski neposredni boj med vojaki. Načrt je bil okužiti lanene pogače z antraks sporami in jih odvreči z letala na pašnike za govedo po Nemčiji.

Vir: BBC

58
120 SEK