
Bučke: vsestransko uporabne in okusne
Bučke so ena izmed najbolj vsestranskih vrst zelenjave, ki jo lahko uporabite v najrazličnejših glavnih slanih jedeh, omakah in prilogah. Odlično se skladajo s celo vrsto začimb in lahko igrajo tako glavno vlogo pri pripravi jedi kot tudi spremljajo mesne poslastice. Ker se poletje že bliža z velikimi koraki, vam bomo v tem članku zaupali nekaj skrivnosti, kako oplemenititi svoje poletne obroke s to slastno in vsestransko uporabno zelenjavo. S čim jo kombinirati? Kako jo začiniti? Berite dalje!
Bučke v resnici sploh niso tako majhne!
Tega morda niste vedeli, vendar lahko bučke v svoji odrasli dobi dosežejo resnično izjemno velikost, celo do 1 m dolžine. Za potrebe kulinarike jih pridelovalci večinoma oberejo, ko so že majhne, manj kot 20 cm dolge. Če so daljše, njihova semena oz. notranjost namreč postanejo bolj trda in potem niso več tako okusne in primerne za pripravo. So tudi zdrave: so odličen vir vitamina C, ki pomaga vašemu imunskemu sistemu in varuje vaše telo pred prostimi radikali.
Bučka ni vedno bučka
Bučke boste, sploh če boste brskali po različnih receptih, pogosto našli tudi pod italijanskim imenom zuccini, ki izvira iz besede zucca, ki pomeni bučo. Izraz zuccini se je razširil precej preko italijanskih meja: danes ga uporabljajo vse od Združenih držav Amerike pa do Avstralije, v Kanadi, na Švedskem in v Nemčiji.
V francosko govorečih deželah, Franciji, Belgiji, Irski, Novi Zelandiji, skandinavskih državah, Nizozemski ter celo v Veliki Britaniji, Južni Afriki, Maleziji ter Singapurju bučke poznajo pod francoskim imenom courgette.
Tako! Zdaj ste pripravljeni na brskanje po receptih svetovne kuhinje. Kaj pa nekaj preprostih receptov, ki se jih lotite kadarkoli doma, s sestavinami, ki jih najverjetneje že imate v svoji omarici, in z njimi presenetite svoje bližnje in prijatelje?

3 osvežilne juhe iz bučk, ki jih lahko jeste hladne v poletnih dneh:
Preprosta kremna juha iz bučk s čebulo in česnom
Sestavine:
- bučke
2. česen
3. čebula
4. sol
5. poper
6. limona
7. peteršilj
8. bazilika
9. majaron
10. šetraj
11. žlica hladno stiskanega bučnega olja
Priprava
Količina bučk je odvisna od količine juhe, ki jo pripravljate. Operite in narežite bučke in čebulo ter jih skuhajte v sopari (približno četrt ure kuhanja bi moralo zadostovati, če pa bučke po tem času še niso mehke, nadaljujte s kuhanjem, dokler ne bodo). Nato dodajte tanko nasekljan česen (lahko ga tudi strete s ploščato stranjo kuhalnice) in vse sestavine stresite v mešalnik. Dodajte sok ene limone. Sok cele limone bo morda preveč, odvisno od okusa, zato lahko uporabite le polovico, preostalo polovico pa uporabite za pripravo zdrave sveže limonade.
Dodajte naštete začimbe (če vam katera izmed njih ni všeč, jo lahko mirno spustite, ali pa dodate kakšno drugo, ki je bolj po vašem okusu) in sol in poper po želji. Mešajte, dokler juha ni povsem gladka in kremasta.
Nasvet: če doma nimate hladno stiskanega bučnega olja, lahko uporabite tudi olivno olje ali pa kar žlico masla, ki bo odlično izboljšala teksturo.
Osvežilna poletna mrzla juha iz bučk
Sestavine:
- kumara
2. paprika (rdeča)
3. čebula (vijolična)
4. česen
5. paradižnik
6. majaron
7. šetraj
8. bazilika
9. peteršilj
10. rožmarin
11. timijan
12. limona
13. sol
14. poper
Priprava:
Operite in nasekljajte kumaro in bučke na enakomerne tanke kolobarje. Operite papriko, jo razrežite in odstranite semena, nato pa narežite na majhne kocke. V ponev dodajte žlico olivnega olja in nasekljano zelenjavo. Medtem ko se kumarice in bučke mehčajo na zmerni temperaturi, nasekljajte čebulo na tanke kolobarje in strite česen s plosko stranjo kuhalnice. Dodajte česen in čebulo v mešanico v ponvi in dobro premešajte. Operite in razrežite paradižnik in ga dodajte preostali mešanici. Med mešanjem dodajte začimbe in ohranite na zmerni temperaturi, dokler niso vse sestavine mehke in kuhane.
Ko bodo vse sestavine kuhane, ugasnite štedilnik, odstavite mešanico in pustite, da se ohladi. Nato stresite v mešalnik in dodajte sok ene limone. Mešajte, dokler mešanica ni gladka. Če je preveč gosta, dodajte malo olivnega olja ali pa še malo vode. Začinite s soljo in poprom po svojem okusu. Postrezite ohlajeno; za okrasitev lahko potresete z nekaj sveže odtrganimi listi bazilike na vrhu.
3. Kremna juha iz bučk in brokolija
Sestavine:
- brokoli
2. bučke
3. čebula
4. česen
5. jedilna žlica masla
6. rožmarin
7. peteršilj
8. bazilika
9. sol
10. poper
Priprava:
Operite in narežite brokoli in bučke.
Narežite čebulo na kocke in jo dodajte v ponev skupaj z žlico masla. Dodajte na drobno nasekljan česen. Dodajte v ponev k čebuli in česnu tudi nasekljana brokoli in bučke. Mešajte in pustite na zmerni temperaturi vsaj četrt ure, toliko da bodo vse sestavine kuhane.

Ko bodo vse sestavine kuhane, ugasnite štedilnik in jih odstavite. Počakajte, da se mešanica ohladi in jih dodajte v mešalnik. Mešajte, dokler mešanica ne bo povsem gladka.
Postrezite ohlajeno. Potresite z rožmarinom, timijanom ali majaronom. Za okrasitev lahko uporabite baziliko.
Omaka iz praženih bučk s čičeriko
Sestavine:
- bučke
2. čebula
3. kuhana čičerika (vsaj četrt kilograma)
4. kuhan bel fižol
5. česen
6. paprika
7. paradižnikova mezga
8. rožmarin
9. timijan
10. majaron
11. šetraj
12. bazilika
13. peteršilj
14. sol
15. poper
Priprava:
Operite in nasekljajte bučke na enakomerne kolobarje. Dodajte jih v veliko ponev z žlico olivnega olja. Nasekljajte obe čebuli na široke kolobarje in dodajte mešanici. Dodajte česen in oprano papriko, oba nasekljana na drobno. Premešajte.
Dodajte že kuhana čičeriko in fižol ter začimbe: rožmarin, timijan, majaron in šetraj. Dodajte paradižnikovo mezgo. Premešajte. Dodajte sol in poper po želji ter sveža baziliko in peteršilj.
Nastala mešanica je odlična omaka za raviole, navadne špagete in druge vrste testenin. Odlično gre skupaj tudi s testeninami iz pirine moke.
Dodaten nasvet: vsi zgornji recepti imajo zelo ohlapno nastavljene količine in sestavine. Vzemite jih kot izhodiščne ideje in se z njimi poigravajte; po želji lahko spreminjate količine in dodajate različne začimbe. Tako boste sčasoma našli svoj idealni recept, svojo lastno hladno juho iz bučk oz. omako, ki bo postala značilna za vas in vas bo spremljala tako v vročih poletnih kot tudi hladnih zimskih dneh.
Ne pozabite: kuhanje ni srednješolska kemija, kjer morajo biti vse sestavine natančno stehtane v pravih razmerjih. Pomembno je, da začutite sestavine in razmerja med njimi, da se zavedate, kaj spada skupaj in kaj ne. To je občutek, sposobnost zaznavanja, ki jo lahko pridobite samo s prakso. In ker se bližajo vroči poletni dnevi, zavihtite kuhalnico in se lotite kuhanja – kdo ve, morda bodo prav slastne in vsestranske bučke postale nova stalnica v vaši kuhinji? Ne bojte se eksperimentirati – to bo vašim jedem dalo oseben pečat.
V uredništvu vam želimo veliko sreče pri pripravi in dober tek!

A. K.
Vir fotografij: Unsplash