Čaj je ”smrt’ za zdravje, če ga pijete skupaj s tema dvema živiloma: tega nikoli ne počnite …
Za mnoge ljudi čaj predstavlja več kot le običajno pijačo; njegovo pitje je ritual, ki prinaša umirjenost. Vendar pa lahko kombinacija čaja z določenimi živili negativno vpliva na naše zdravje, piše portal vijesti.me.
Čaj se najpogosteje omenja v pozitivnem kontekstu, kot zdrava in pomirjujoča pijača, v kateri uživamo. A ste se kdaj vprašali, ali lahko vaša najljubša skodelica čaja ovira absorpcijo hranilnih snovi? Izkazalo se je namreč, da lahko nekatere na videz neškodljive kombinacije čaja in hrane povzročijo nepričakovane učinke.
Vpliv na absorpcijo železa
Farmacevtka in prehranska terapevtka Deborah Grayson opozarja, da lahko pitje čaja ali kave ob živilih, kot so rdeče meso ali zelena zelenjava, zmanjša absorpcijo železa. Železo je ključno za vzdrževanje ravni energije, močan imunski sistem in prenos kisika v telesu. Redno uživanje čaja ali kave ob obrokih lahko prepreči, da bi telo vsrkalo dovolj železa, kar lahko vodi v anemijo. To je stanje, za katerega je značilno resno pomanjkanje železa. Ženske z rednim menstrualnim ciklom so še posebej izpostavljene tveganju za anemijo zaradi povečanih potreb po železu. Zato bi se bilo priporočljivo izogibati pitju čaja ob živilih, bogatih z železom, kot so rdeče meso, špinača in brokoli.


Študije kažejo, da lahko pitje čaja ob obroku zmanjša absorpcijo železa. Predvsem nena-heme železa (tj. železa iz rastlinskih virov). Na primer: raziskava, objavljena v reviji Am J Clin Nutr. navaja, da pitje čaja z obrokom zmanjša absorpcijo železa, kar so avtorji povezali z nastankom netopnih kompleksov železa-tanina. VerywellHealth prav tako pojasnjujejo, da je vpliv močneje izražen, če se čaj pije skupaj z obrokom, in da je tveganje večje pri ljudeh z že zmanjšanimi zalogami železa (npr. vegetarijanci/vegani, menstruirajoče ženske).
Spojine, ki blokirajo železo
Nekatere spojine, prisotne v čaju in kavi (polifenoli in tanini, op.p) lahko ovirajo absorpcijo železa. Polifenoli, ki jih najdemo tudi v sadju, zelenjavi in začimbah, lahko pomagajo zmanjševati vnetja, vendar hkrati zavirajo vnos železa. Tanini, ki so prisotni tudi v vinu, ter oksalati, dodatno prispevajo k temu učinku.
Študije kažejo, da lahko pitje čaja ob obroku zmanjša absorpcijo železa. Predvsem nena-heme železa (tj. železa iz rastlinskih virov). Na primer: raziskava, objavljena v reviji Am J Clin Nutr. navaja, da pitje čaja z obrokom zmanjša absorpcijo železa, kar so avtorji povezali z nastankom netopnih kompleksov železa-tanina. VerywellHealth prav tako pojasnjujejo, da je vpliv močneje izražen, če se čaj pije skupaj z obrokom, in da je tveganje večje pri ljudeh z že zmanjšanimi zalogami železa (npr. vegetarijanci/vegani, menstruirajoče ženske).
Zeleni, beli ali ingverjev? Odkrijte, kateri čaj je pravi za vas:
(us; FOTO: Pixbay)