Čas je za česen: kako ga posaditi, da bo pridelek rekordno dober

13. okt. 2025, ob 12.00
12186
140 SEK

Česen je ena izmed tistih rastlin, ki nikoli ne sme manjkati na domačem vrtu. Poleg tega, da popestri skoraj vsako jed, ima tudi močne zdravilne učinke, krepi imunski sistem, čisti kri in pomaga pri prehladih. Da pa bo pridelek res uspešen, je ključnega pomena pravilno sajenje in skrb v prvih tednih po zasaditvi.


Kdaj je pravi čas za sajenje česna?

Najboljši čas za sajenje česna je od oktobra do konca novembra, ko so temperature še blage, zemlja pa ni povsem zamrznjena. Pomembno je, da ima česen nekaj tednov časa, da pred zimo razvije korenine. Čeprav ga nekateri sadijo spomladi, jesensko sajenje prinese večje in bolj aromatične glavice.

Priprava zemlje in gredice

Česen najbolje uspeva v rahlih, odcednih tleh z veliko organske snovi. Idealne so dvignjene gredice, ki zagotavljajo dobro drenažo in preprečujejo zastajanje vode. Če ga sadimo v zemljo, naj bo ta drobljiva in bogata s hranili. Svež gnoj ni primeren, raje uporabimo kompost.

Foto: Dvignjena gredica

Tla pred sajenjem prekopljemo in rahlo zrahljamo. Če želimo, lahko površino po sajenju zastremo s plastjo slame ali listja, to ščiti pred zmrzaljo in spomladi ohranja vlago.

Kako pravilno posaditi česen

  1. Ločimo stroke: Uporabimo zdrave, cele stroke česna, po možnosti domačih sort.
  2. Smer sajenja: Vedno sadimo s ploščatim delom (kjer bodo korenine) navzdol in konico navzgor.
  3. Globina in razmik:
    • Sadimo 2–5 cm globoko (odvisno od zemlje).
    • Razdalja med posameznimi stroki naj bo 10 cm, med vrstami 25–30 cm.
  4. Sonce: Česen potrebuje polno sonce, vsaj 6 ur dnevno.
  5. Zastirka: Po sajenju površino prekrijemo s približno 15 cm slame ali listja, ki bo služila kot naravna zaščita.

Če je zemlja še prehodna in ni povsem zmrznjena, lahko sadimo tudi pozno jeseni, dokler lahko z lahkoto zapičimo lopato.

Zalivanje in nega

Po sajenju česen redno zalivamo, dokler se zemlja ne ohladi in korenine dobro ne razvijejo. Tla naj bodo stalno rahlo vlažna, ne pa razmočena. Ko se pozimi zemlja ohladi in zamrzne, zalivanje ni več potrebno.

Odkrijte, kako do zobozdravstvenih storitev po skoraj 3-krat nižjih cenah
Ali ste vedeli, da lahko za povsem enako zobozdravstveno storitev v različnih klinikah plačate tudi do trikratno razliko v ceni? Da – razlike so lahko osupljive, in prav zaradi tega je izbira prav

Spomladi, ko se pojavijo prvi poganjki, česen zalivamo le ob suši, rastlina sicer dobro prenaša sušna obdobja.
Če uporabljamo trdne sorte (“hardneck”), poleti odstranimo cvetne stebelce, da energijo usmerimo v večje glavice.

Pobiranje in sušenje

Česen je pripravljen za pobiranje, ko spodnji listi porumenijo, zgornjih nekaj pa ostane zelenih. Takrat ga previdno izkopljemo, otremo zemljo in pustimo sušiti v senci ali pod nadstreškom 10–14 dni.
Ko se popolnoma osuši, lahko odrežemo stebla in korenine ali spletemo kite ter ga shranimo na suhem, zračnem mestu.

Najpogostejše napake

  • Preplitvo sajenje vodi v manjše glavice.
  • Preveč vode povzroča gnilobo.
  • Ponovno sajenje na isto mesto spodbuja bolezni in slabši pridelek.
  • Svež gnoj pred sajenjem česna je velika napaka, vedno uporabljamo le star kompost.
Foto: Česen

Sajenje česna jeseni je opravilo, ki prinaša zadovoljstvo in dišeč uspeh že naslednje leto. Z malo truda, pravočasnim sajenjem in pravilno nego bo tvoj vrt poleti poln zdravih, dišečih glavic, ki bodo bogatile kuhinjo in krepile zdravje vse leto.

Pripravil: J.P.

Vir: Aspega, HomeOgarden, GardeningKnowHow, AwayToGarden, Treeier, Freepik, Pexels

12186
140 SEK