Če pojeste samo 2 pistaciji na dan, se v vašem telesu lahko zgodi tole

02. jun. 2024, ob 10.30
Posodobljeno pred 2 mesecema
39
100 SEK

V poplavi vseh oreščkov, semen in druigh prigrizkov pogosto pozabimo na pistacijo. Majhni zeleni oreščki s posebnim okusom vsebujejo ogromno hranil in imajo odličen vpliv na zdravje. Če v svojo prehrano dodate samo nekaj pistacij, natančneje dve na dan, lahko to korenito izboljša nekatere telesne funkcije, kažejo raziskave. Preverite, kaj se zgodi, če jih uživate vsak dan v zmernih količinah.

Zakladnica vitaminov in mineralov

Samo ena majhna pistacija vsebuje 0.15 grama beljakovin, 0.2 grama ogljikovih hidratov, vključno z vlakninami in 0.12 grama maščobe. Je bogat vir vitamina B6, ki je ključnega pomena za uravnavanje krvnega sladkorja in produkcijo hemoglobina, ter vitamina E, antioksidanta, ki ščiti celice red poškodbami. Ni vam treba pojesti veliko, da v svoje telo vnesete pomembne minerale in vitamine.

Krepitev srčno-žilnega zdravja

Vsakodnevno uživanje pistacij lahko pomaga znižati slab holesterol (LDL) in zvišati dober holesterol (HDL). Pozitivno vpliva tudi na uravnavanje krvnega pritiska in zdravje ožilja.

Ohranjanje zdrave telesne teže

Poleg tega, da telo oskrbujejo z energijo in dajejo občutek sitosti, lahko pistacije pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže ali celo preoblikovanju telesa in hujšanju. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin boste imeli občutek sitosti in zadovoljstva, kar bo zmanjšalo potrebo po hrani in posledično dnevni kalorični vnos v telo. Zaradi svoje hranljivosti so pistacije odlična ideja za prigrizek ali malico.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Podpora črevesju

Vlaknine v pistacijah delujejo kot prebiotiki, podpirajo rast dobrih bakterij v črevesju in uravnavajo mikrofloro. Izboljšajo lahko zdravje prebave in zmanjšajo tveganje za nastanek raznih črevesnih bolezni. Raziskave so pokazale, da so pistacije bolj učinkovite pri krepitvi zdravja črevesja v primerjavi z mandeljni.

Krepitev zdravja možganov

Antioksidanti, ki jih najdemo v postacijah, odlično vplivajo na zdravje možganov. Lutein in zeaksantin lahko izboljšata kognitivne funkcije in ščitita celice pred staranjem. Pistacije lahko izboljšujejo tudi spomin in zmožnost osredotočenosti.

Največje napake, ki jih počnete pri nakupovanju in shranjevanju oreščkov

Protivnetne lastnosti

Kronična vnetja v telesu lahko vodijo v različne bolezni, tudi v srčno-žilna in rakava obolenja. Antioksidanti v pistacijah imajo protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo vnetja v telesu, ščitijo celice pred poškodbami in krpeijo imunski sistem.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

39
100 SEK