Če želite imeti zdravo srce, v prehrano vključite te začimbe
Vsi vemo, da je zdrava prehrana zelo pomembna za zdravje, še posebej, ko gre za zdravje srca in ožilja. Če uživate veliko zelenjave, rib, sadja, oreščkov in zdravih maščob, imate veliko možnosti, da se obvarujete pred srčno-žilnimi boleznimi. To pa ni vse, naredite lahko veliko več- Nutricionistka Ann Louise Gittleman je v svoji knjigi Radical Longevity: The Powerful Plan to Sharpen Your Brain, Strengthen Your Body, and Reverse the Symptoms of Aging ugotovila, da imajo zelo pommebno vlogo pri zdravju srca tudi začimbe in zelišča. Po njenem mnenju so to predvsem spodaj naštete rastline:
Česen
Česen ni le poln izjemnega okusa, ampak ima številne pozitivne učinke na zdravje, med drugim tudi ohranja zdravo srce. Vsebuje namreč širok nabor mineralov, kot so železo, cink, magnezij, selen. Poleg tega vsebuje tudi veliko vitamina A in c, vlaknin in različne aminokisline. Raziskave so pokazale, da česen ščiti pred nastankom krvnih strdkov in znižuje holesterol. Gittlemanova pravi, da se poslužuje česna v veliko jedeh, od domačih solatnih prelivov do raznih omak in marinad za piščanca, rdeče meso, tofu … Česen pogosto potrese tudi kar po zelenjavi.
Kajenski poper
Druga začimba, ki jo predlaga Gittlemanova, je kajenski poper, ki je tako kot česen bogat vir antioksidantov. Vsbeuje veliko vitamina C, B, A in E, poleg tega pa tudi kalcij, fosfor in železo. Ker je prava zakladnica vitamina E, učinkovito krepi in ohranja zdravje srca ter ožilja. Kajenski poper ima lahko celo nekoliko pekoč okus, kar izboljšuje krvni pretok, ugodno vpliva na prebavo in ima čistilni učinek na arterije. Gittlemanova pravi, da se odlično kombinira z zelenjavo, tiste bolj drzne pa vabi, da ga dodajo v skodelico kave.
Glog
To je rastlina, ki je nekoliko manj znana od česna in kajenskega popra, vendar zelo učinkovita pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Po mnenju Gittlemanove je celo na prvem mestu, ko govorimo o ugodnem vplivu na srce in ožilje. Tako v cvetovih kot v listih vsebuje močne antioksidante, ki zmanjšujejo vnetja, znižujejo holesterol in krvni pritisk ter spodbujajo delovanje srca. Najlažji način, kako uživati glog, je priprava čaja.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels