Če želite na dopustu pridobiti zagorelo polt, nikar ne počnite teh napak

11. jul. 2024, ob 08.04
93
140 SEK

Čeprav bi morala biti zdravje in ustrezna zaščita kože pred škodljivimi UV žarki na prvem mestu, pa veliko dopustnikov na morju vseeno želi doseči privlačno zagorelo polt.

Soncu se na morju težko zares izognemo, pomembno pa je, da smo previdni in uporabljamo sončno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem. V delu dneva, ko je sonce najmočnejše, se je priporočljivo umakniti v senco, na plaži je dobro uporabljati slamnik, klobuk ali kapo za zaščito glave in seveda poskrbeti za ustrezno hidracijo. Vse to pa še ne pomeni, da se z dopusta ne morete vrniti z nekoliko bolj zagorelo poltjo, če si tega želite. Pazite le, da se izognete spodnjim napakam, ki ne bodo le preprečevale pridobivanja zagorelosti, ampak so lahko celo škodljive zdravju.

Zakaj hodimo na morje?

Sončite se opoldan, ko je sonce najmočnejše

V opoldanskem času je sonce najmočnejše in to traja vse do treh ali štirih popoldne. Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom v tem času je lahko izredno nevarno za kožo. Če boste z namenom porjavitve veliko časa preživeli na močnem soncu, se lahko zgodi ravno obratno: vaša koža se bo poškodovala, pridelali si boste neprijetne, nezdrave in estetsko neprivlačne opekline, ki vas bodo ovirale še naslednjih nekaj dni. Ko se bodo opekline zacelile, se bo vaša koža zelo verjetno oluščila in spet boste na začetku, s tem da ste z neodgovornim izpostavljanjem močnim UV žarkom škodili svojemu zdravju.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Če se sončite, to počnite raje zgodaj zjutraj ali pozno popoldan, seveda z uporabo kreme z zaščitnim faktorjem. Vaša koža bo še vseeno porjavela, vendar na manj invaziven in manj zdravju škodljiv način.

Ne uporabljate vlažilne kreme ali olja za telo

Naslednja napaka, ki jo marsikdo počne na morju, je izsuševanje kože. Koža zaradi izpostavljanja sončnim žarkom, slanega morja in drugačnega podnebja že sama po sebi postane bolj suha kot sicer, zato je izredno pomembno, da vsakodnevno uporabljate primerne kreme ali olja, ki vlažijo. Imejte ločeno kremo za obraz in telo ter ju po potrebi nanašajte tudi večkrat dnevno, nujno pa zvečer pred spanjem.

Prhate se s preveč vročo vodo

Čeprav je poleti zunaj precej toplo, ima marsikdo še vedno navado, da si zvečer privošči vročo ali vsaj zelo toplo prho. Vroča voda spodbuja luščenje in menjavo kože, kar pomeni, da boste hitreje izgubili zagorelo polt, ki ste si jo pridelali. Raje uporabljajte mlačno ali celo hladno prho in po prhanju nujno nanesite vlažilno kremo oziroma olje za telo na kožo. 

Sončno kremo na kožo nanesete le enkrat dnevno

Če spadate v tisto skupino ljudi, ki ogromno časa preživijo na plaži, je pomembno, da veste, kdaj je treba ponovno nanesti dodatno plast zaščitne kreme na kožo. Tudi, če na vaši kremi za sončenje piše, da je vodoodporna, se bo zaščita po več urah in večkratnem kopanju zmanjšala.

Pripravil: NaDlani.si; L.Z.

Foto: arhiv

93
140 SEK