
Čebulni olupek – ne boste verjeli, kaj skriva
Čebulni olupek pogosto konča v smeteh. Ali ste vedeli, da je pravi rudnik zlata za vaš vrt? Tukaj je nekaj skrivnosti, ki jih skriva čebulni olupek. Ne le za vaš vrt pač pa tudi za osebno rabo. To s so nasveti in dejstva o čebulnih olupkih:
1. Uporabite jih kot naravno gnojilo
Čebulni olupki so bogati z bistvenimi hranili za zemljo in rastline . Med njimi najdemo:
- Kalij – ki spodbuja rast korenin in izboljšuje odpornost rastlin na bolezni
- Dušik – ki spodbuja rast in krepi stebla
- Fosfor – ki prispeva k razvoju cvetov in plodov
Če želite iz čebulnih olupkov ustvariti naravno gnojilo, jih preprosto posušite in zmeljite. Ko so dobro zmleti jih zmešajte v kompost. Lahko pa jih kar potresete po gredicah. najboljše je, če jih potrosite okoli rastlin. Medtem ko bodo korenine rastlin napajali z gnojilom, bodo delovali kot blaga zastirka.

2. Pripravite poparek za krepitev rastlin
Izkoristite protiglivične in antibakterijske lastnosti čebule. Iz olupkov si pripravite poparek.
Kako pripravite poparek:
- V kozici zavrite približno 1 liter vode .
- V vrelo vodo dodajte pest čebulnih olupkov
- Pustite stati približno 30 minut
- Filtrirajte
Dobili ste poparek, s katerim rastline poškropite po listih. Poparek je zelo učinkovit v boju proti nekaterim vrtnim boleznim: To so na primer: Plesen in Rja. Postopek lahko ponavljate vsakih 14 dni. S tem rastline obvarujete pred boleznimi.
3. Zagotovite si naravno oviro proti škodljivcem
Čebulne lupine so tudi odličen naravni repelent proti nekaterim zajedavcem in žuželkam. Katere žuželke resnično sovražijo vonj po čebuli?
- Listne uši, ki sovražijo svoj vonj
- Mravlje, ki se izogibajo območij, kjer se nahajajo
Zato, da bi čim bolj izkoristili to lastnost olupkov, preprosto raztresite nekaj olupkov okoli rastlin in jih redno obnavljajte. Vsakič ko porabite čebulo pri pripravi obroka. olupke odnesite na vrt. rastline vam bodo hvaležne, mravlje in uši pa verjetno ne.


4. Z vonjem po čebuli odženite neželene živali
Na vrtu ne najdemo le žuželk, ki si privoščijo naše vrtnine. Tu so še živali, ki rade zahajajo na gredice po slastne obroke. Vonj čebule gotovo ne bo odgnal vseh. Nekatere pa prav gotovo. To so glodavci in kunci. Občutljivi so na vonj čebule. Da bi nepričakovane goste lahko odgnali z vrta, preprosto potresite olupke. To prakso uvedite na začetku sezone in olupke menjajte vsaka dva tedna, da ohranite njihovo učinkovitost.
Čebulni olupek je zelo koristen za vaš vrt – ne mečite ga stran
Zahvaljujoč tem štirim preprostim nasvetom boste svojim čebulnim olupkom na vrtu dali drugo življenje in hkrati uživali v njihovih številnih koristih. Preden torej zavržete te dragocene zaveznike, jih ne pozabite ponovno uporabiti!
Čebulni olupki bodo vašim rastlinam pomagali pri rasti in odganjali nepridiprave.
A tukaj je še nekaj, česar o olupkih niste vedeli.
Čebulni olupki so koristni tudi za nas.
Ne damo barva, ki jo s pridom uporabimo pri barvanju jajc v času velike noči.
Olupki skrivajo še nekaj skrivnosti, ki jih je dobro poznati.
Zdravilni učinki čebule so znani že tisočletja, danes pa vemo, da ima čebula veliko koristnih sestavin.
Vitamin C in flavonoidi delujejo protivnetno in antioksidativno. Le malokdo pa ve, da je teh snovi v lupini, v tistem delu čebule, ki ga običajno zavržete, tudi do 10-krat več hranljivih snovi kot v sredici.
Čebulni olupek pomaga pri preprečevanju gripe, nahoda in drugih virusnih okužb. Znižuje pritisk, zdravi bolezni ustne votline, zdravi astmo, srbenje, težave s sečili. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da praktično ni kontradikcij z drugimi zdravili, poleg tega pa je to poceni in preprosto zdravilo.
Kaj takega se skriva v olupku čebule in tega ni v sredic?
Gre za kvercetin, rastlinski pigment, ki zelo dobro znižuje pritisk in regenerira ožilje. Kvercetin spada med flavonoide, bolj natančno med flavonole. Velja za enega najbolj aktivnih v tej skupini.
Ta izjemna aktivnost kvercetina pomaga pri zaviranju alergijskih reakcij, deluje protivnetno in kot močan antioksidant iz celic sprošča histamin, ki je poglavitni element alergijske reakcije. Zato mnogi z njim zdravijo seneni nahod.
Poleg tega kvercetin preprečuje nastajanje krvnih strdkov, preprečuje oksidacijo maščob, kot rečeno pa preprečuje poškodbe arterij in skrbi za dobro delovanje ožilja.
Pretiravanje je pretiravanje
Pretiravanj s kvercetinom je škodljivo. Številni želijo hitre učinke, zato najraje pretiravajo v upanju da bo efekt boljši. To nebo dobro. Ravno nasprotno. V preveliki količini ne kvercetin škodljiv. Nikar ne jemljite kot prehranski dodatek, pač pa občasno v naravni obliki.

Kvercetin se ne nahaja le v čebulnih olupkih, najdemo ga tudi v koprivah, brokoliju in jabolkih. Rdeča lupina jabolk je zelo bogata s kvercetinom – zato jabolko le dobro operite in pojejte z lupino.
Človek na dan potrebuje do 500 mg kvercetina. Če je olupek čebule bogata s kvercetinom, bomo 5 gramov lupine dovolj.

Kako uporabiti čebulni olupek?
Čebulni olupek lahko dodate vsaki jedi. Kot dodatek pri kuhanju krompirja, pri pečenju ali cvrtju. Morda si olupke privoščite kar z žlico.
Olupke čebule najprej dobro zmeljite, da nastane prah.
Čebula je uporabna pri pripravi različnih jedi. Vedno doda svojo gurmansko noto, ki je za marsikoga obvezna. Ostanek pri pripravi čebule je olupek. namesto da bi ga metali v smeti, imate sedaj na voljo več idej, kako olupek koristno porabiti.

Pripravila AK
Viri: farmingdale-observer.com, vemkajjem.si, ,nationalgeographic.com, unsplash.com