Čemaž: zdravilna rastlina in okusna sestavina

03. maj. 2018, ob 06.48
Posodobljeno pred 26 dnevi
1070
270 SEK

Čemaž sliši na različna imena: medvedji česen, čremož, kačji lek, divji česen, štrkavec in tudi gozdni česen. Raste divje; najdemo ga na senčnih in polsenčnih področjih gozdov in obrobjih gozdov, in sicer od marca do junija, cveti pa v aprilu in maju. Uživali so ga že stari Rimljani, ki so ga imeli celo raje kot pravi česen. V današnjem članku bomo čemaž nekoliko bolje spoznali, pripravili pa smo tudi odličen recept za čemažev namaz. Ne spreglejte!

Čemaž

Čemaž

Čemaž (Allium ursinum L.) zavonjamo že veliko prej, preden ga dejansko zagledamo, tako močno namreč diši po česnu. Zraste od 10 do 40 cm visoko, mladi listi pa so svetli in sveže zeleni. Čemaž je nežen, gladek in svetleč, v zemlji ima podolgovato čebulico s prosojnimi, tankimi in belimi luskolisti. Spomladi iz čebulice zrasteta le 2 dolga, dolgopecljata in suličasta lista.

Med njima se nahaja golo, pokončno in robato stebelce. Cvetovi so snežnobeli in zvezdasti. Kot zanimivost naj navedemo, da čemaž vsebuje kar 20-krat več vitaminov A, C in E ter antioksidantov kot na primer vrtna solata. Značilen vonj lahko pripišemo sulfidom. V listu pa je še veliko drugih koristnih snovi: flavonoidi, karotenoidi, klorofil, vitamini in minerali.     

Čemaž in njegove zdravilne lastnosti

Čemaž se lahko pohvali s podobnimi lastnostmi kot česen, le da je še bolj zdravilen. Že stoletja se uporablja v ljudski medicini, saj učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka, znan pa je tudi kot čistilec prebavnih in dihalnih poti. Čemaž ima blagodejne vplive tudi na kožo, pospešuje namreč celjenje ran. Uporablja se tudi za zniževanje krvnega tlaka in holesterola, lajša pa tudi težave pri aterosklerozi.

Tukaj lahko preverite, kje so cene zobozdravstvenih storitev skoraj 3-krat nižje!
Ste vedeli, da lahko za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji ali na Hrvaškem plačate tudi do trikrat manj? V času, ko so življenjski stroški vse višji, se vedno več Slovencev odloča za p

Čemaž in prebavne težave

Čemaž pomirja želodec in prebavni trakt, saj omili bolečine in izboljša prebavo. Še posebej se izkaže pri tistih, ki imajo težave z vetrovi in napihnenostjo, slabim apetitom in drisko. Deluje tudi proti glistam.

Čemaž za čiščenje organizma

Čemaž se ponaša z odličnim razstrupljevalnim učinkom, saj odpravlja strupe in odpadne snovi ter čisti kri. Poleg tega ohranja tudi zdrav imunski sistem, saj krepi odpornost in ima protivnetno delovanje. Pravzaprav lahko napišemo, da je učinkovita pomoč pri ohranjanju telesnih in duševnih sposobnosti. Priporočamo vam, da si spomladi pripravite kuro s sokom iz čemaževih listov. Sok pripravite tako, da dve pesti čemaževih listov zmešate z vodo v mešalniku. Tekočino odcedite, hranite pa jo v hladilniku. Zaužijte 2 žlici soka po 3-krat na dan.

Čemaž

Čemaž

Ste vedeli? Čemaž poznamo tudi pod imenom medvedji česen, saj je priljubljena poslastica medvedov, ki jim pomaga pri čiščenju organizma. Privoščijo si ga po zimskem spanju in tako telo očistijo vseh strupov, ki so se nabrali čez zimo.

Čemaž proti dihalnim težavam

Čemaž si torej lahko pripravite v soku, lahko pa tudi kot tinkturo ali vino. Vino pripravite tako, da čemaževe liste skuhate v vinu ter vse skupaj posladkate z malo medu. Vino se odlično obnese prav pri dihalnih težavah. Lahko pa si pripravite tudi tinkturo, in sicer tako, da 5 gramov sveže nasekljanih čemaževih listov 3 tedne namakate v 1 decilitru 70-odstotnega alkohola. Zaužijte po 15 kapljic tinkture na dan (skupaj z vodo).

Čemaž, jesenski podlesek in šmarnica

Čemaž lahko nepoznavalci hitro zamenjajo z jesenskim podleskom ali šmarnico, saj sta mu precej podobna. Zato ne bo odveč, če v članku opišemo tudi glavne razlike med temi rastlinami. Najprej naj napišemo, da podlesek in šmarnica nimata značilnega vonja po česnu, po katerem lahko prepoznamo čemaž.

Šmarnica se od čemaža razlikuje po cvetovih, listi pa so si precej podobni. Glavna razlika pa je v tem, kako listi rastejo. Pri šmarnici rasteta dva lista skupaj, nad zemljo pa se razcepita. Pomagate si lahko tudi s tem, da se čemaž razraste že marca in aprila, šmarnica pa šele maja.

Kapilarna vlaga: nevidna grožnja za vaš dom in trajna rešitev
Ste v svojem domu že opazili mokre madeže na stenah, odstopanje ometa ali neprijeten vonj po vlagi? Morda že imate opravka z eno najpogostejših, a pogosto spregledanih težav, ki predstavlja nevid

Podlesek v primerjavi s čemažem raste v rozetah, listi pa so temno zeleni in spodaj žleboviti. Cela rastlina je bolj toga in raste navpično. Podlesek cveti jeseni, čemaž pa spomladi. Ima trd in trioglat pecelj, nadaljuje se kot trioglata žila v listu.

Čemaž v prehrani

Čemaž vedno obiramo list za listom, nikoli kar v šopih. Pred uporabo ga še enkrat pregledamo. V prehrani lahko uživamo prav vse dele te rastline, tako podolgovate zelene liste kot tudi čebulice, cvetove in plodove. Čemaž lahko uživamo v kuhani ali presni obliki. Z njim lahko začinimo juhe, krompir, omake, različne mesne jedi in podobno. Zelo okusen pa je tudi čemažev namaz, katerega recept razkrivamo v nadaljevanju članka.

Recept za čemažev namaz s skuto

Čemaž

Čemaž

Sestavine:

  • 20 čemaževih listov
  • 1 mala kisla smetana (lonček)
  • 1 mali lonček pasirane skute
  •  velika žlica navadnega jogurta
  • Ščepec soli

Postopek priprave:

  1. Liste čemaža operemo in zvijemo v zvitke, ki jih nato vzdolžno narežemo na tanke trakce.
  2. V posodi zmešamo skuto, kislo smetano in žlico jogurta.
  3. Dodamo narezan čemaž in po okusu dosolimo.
  4. Namaz shranimo v zaprti posodi v hladilniku.

Recept za čemažev namaz z limeto in avokadom

Čemaž

Čemaž

Sestavine:

  • 2 avokada
  • 2 limeti
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 šop čemaža
  • Sol
  • Poper
  • Olivno olje

Postopek priprave:

  1. Najprej avokado olupimo, narežemo na manjše koščke in pretlačimo z vilicami.
  2. Naribamo lupino limete in iztisnemo limetin sok.
  3. Čemaž narežemo na tanke trakove.
  4. Vse sestavine dobro zmešamo in začinimo s soljo, poprom in olivnim oljem.
  5. Čemažev namaz postrežemo s svežim kruhom in pecivom.

Čemažev pesto

Sestavine:

  • Šop čemaževih listov
  • Nekoliko bazilikinih listov
  • Pinjole
  • Olivno olje
  • Nariban parmezan

Postopek priprave:

  1. Pinjole  prepražimo v suhi ponvi, nato pa jih stremo.
  2. Dodamo še nasekljan čemaž in baziliko in vse skupaj premešamo. 
  3. Na koncu zmešamo skupaj s parmezanom in olivnim oljem.

Dober tek!

Pripravila: Monika M.

1070
270 SEK