Cimetove rolice: 3 okusni recepti
Cimetove rolice spadajo med najbolj priljubljene in okusne sladice. Recepte za ostale sladice, pa si lahko pogledate tukaj.
Kaj so cimetove rolice?
Cimetove rolice so pecivo, znano po sladkem, aromatičnem okusu in značilni zviti obliki. So priljubljeno pecivo za zajtrk, ki ga uživajo po vsem svetu. Postreženi sveži in topli, nudijo prijetno in prijetno poslastico, še posebej, če jih spremlja skodelica vroče kave ali čaja. Različice cimetovih zvitkov lahko vključujejo dodatne sestavine, kot so oreščki, rozine ali glazura iz kremnega sira, kar dodaja dodatne plasti okusa in teksture temu čudovitemu pecivu.
Te čudovite dobrote so sestavljene iz mehkega in rahlo sladkega kvašenega testa, obogatenega s sestavinami, kot so moka, sladkor, maslo, jajca in mleko. Testo razvaljamo in po njem namažemo prijeten nadev, običajno narejen iz mešanice mletega cimeta, sladkorja in masla.
Ko je nadev enakomerno porazdeljen, testo tesno zvijemo v poleno, nato pa ga narežemo na posamezne svaljke, tako da oblikujemo spiralne kose. Te zvitke zložimo tesno skupaj v pekač in pečemo toliko časa, da postanejo zlato rjavi in napihnjeni. Med peko se nadev iz cimeta in sladkorja stopi in karamelizira, kar ustvari aromatično sredico.
Po peki, ko so še topli, cimetove rolice pogosto prelijemo s sladko glazuro ali glazuro. Glazura je običajno narejena iz sladkorja v prahu, mleka in vanilijevega ekstrakta, rezultat pa je kremast in sladek preliv, ki odlično dopolnjuje tople, dišeče zvitke.
Recept za rolice na klasičen način
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Za testo:
- 1 skodelica toplega mleka (segretega na pribl. 40 °C)
- 2 ½ čajne žličke aktivnega suhega kvasa
- ½ skodelice sladkorja
- 1/3 skodelice masla, stopljenega
- 2 veliki jajci
- 4 skodelice večnamenske moke
- 1 čajna žlička soli
Za nadev:
- ½ skodelice masla, zmehčanega
- 1 skodelica rjavega sladkorja
- 2 žlici mletega cimeta
Za glazuro iz kremnega sira:
- ½ skodelice kremnega sira, zmehčanega
- ¼ skodelice nesoljenega masla, zmehčanega
- 1 skodelica sladkorja v prahu
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Navodila za pripravo klasičnih cimetovih rolic:
Za testo:
V posodi zmešamo toplo mleko in kvas. Pustimo stati približno 5 minut, dokler ne postane penasta. V veliko skledo za mešanje dodamo sladkor, stopljeno maslo, jajca in kvas. Dobro premešamo. Tako imenovanim »mokrim« sestavinam dodamo moko in sol. Mešamo, dokler se testo ne zmeša.
Testo gnetemo na pomokani površini, dokler ne postane gladko in elastično. Postavimo v pomaščeno skledo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem približno 1-1,5 ure oziroma toliko časa, da se obseg podvoji.
Za nadev:
Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik (pribl. 40X50 cm). Po testu namažemo zmehčano maslo. V manjši skledi zmešamo rjavi sladkor in cimet. To mešanico enakomerno potresemo po maslenem testu.
Zaključek in glazura:
Začnimo z dolgim robom in zvijemo testo v veliko rolo. Slednjo narežemo na 12 enako velikih kolutov. Zvitke oziroma rolice položimo v pomaščen pekač. Pokrijemo ga z brisačo in pustimo zvitke vzhajati še 30-45 minut.
Sledi peka, pri kateri pečico segrejemo na 175 °C. Cimetove rolice pečemo 25-30 minut oziroma dokler niso zlato rjavi. Seveda se lahko odločimo tudi za glazuro, ki jo naredimo iz kremnega sira. V skledi stepemo kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt do gladkega. Glazuro premažemo po še toplih cimetovih zvitkih.
Poglejte si še videoposnetek.
Recept za cimetove rolice z bučnim priokusom
Cimetove rolice ala Pumpkin Spice nudijo čudovit jesenski pridih s toplimi in prijetnimi okusi buč in začimb. Uživajte v teh mehkih in okusnih zvitkih s skodelico vašega najljubšega toplega napitka!
Sestavine, ki jih boste potrebovali
Za testo:
- 1 skodelica toplega mleka
- 2 ¼ čajne žličke aktivnega suhega kvasa
- ½ skodelice sladkorja
- 1/3 skodelice masla, stopljenega
- ½ skodelice konzerviranega bučnega pireja
- 2 veliki jajci
- 4 ½ skodelice večnamenske moke
- 1 čajna žlička soli
Za nadev:
- ½ skodelice nesoljenega masla, zmehčanega
- 1 skodelica pakiranega rjavega sladkorja
- 2 žlici mletega cimeta
- 1 čajna žlička začimbe za bučno pito
Za glazuro iz kremnega sira:
- ½ skodelice kremnega sira
- ¼ skodelice masla, zmehčanega
- 1 skodelica sladkorja v prahu
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Navodila za pripravo cimetovih rolic z bučo
Za testo:
V posodi zmešamo toplo mleko in kvas. Pustimo stati približno 5 minut, dokler se ne speni. V veliki posodi zmešamo sladkor, stopljeno maslo, bučni pire, jajca in kvas. Dobro premešamo. »Mokrim« sestavinam dodamo moko in sol. Mešamo, dokler se testo ne združi. Testo gnetemo na pomokani površini, dokler ne postane gladko in elastično. Testo damo v pomaščeno skledo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem približno 1-1,5 ure oziroma toliko časa, da se obseg podvoji.
Za nadev:
Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik 40×50 cm. Po testu namažemo zmehčano maslo. V majhni skledi zmešamo rjavi sladkor, cimet in začimbe za bučno pito. To mešanico enakomerno potresemo po maslenem testu.
Peka:
Začnimo z dolgim robom in zvijte testo v veliko rolo. Slednjo narežemo na 12 enako velikih kolutov. Zvitke položimo v pomaščen pekač. Pekač pokrijemo z brisačo in pustimo zvitke vzhajati še 30-45 minut. Pečico segrejemo na 175 °C. Cimetove rolice pečemo 25-30 minut oziroma dokler niso zlato rjavi.
Za glazuro iz kremnega sira:
V skledi stepemo kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt do gladkega. Glazuro razporedimo po toplih cimetovih zvitkih z bučo.
Recept za cimetove rolice s kavo
Cimetove rolice, prepojene s kavo, ponujajo čudovito kombinacijo bogatega okusa kave in klasične dobrote cimetovih rolic. Uživajte v teh aromatičnih in razvajajočih poslasticah s skodelico vaše najljubše kave za posebno posebnost!
Sestavine, ki jih boste potrebovali
Za testo:
- 1 skodelica toplega mleka
- 2 ¼ čajne žličke aktivnega suhega kvasa
- ¼ skodelice granuliranega sladkorja
- 1/3 skodelice masla, stopljenega
- 2 žlici instant kavnih zrnc raztopite v 1 žlici tople vode
- 2 veliki jajci
- 4 ½ skodelice večnamenske moke
- 1 čajna žlička soli
Za nadev:
- ½ skodelice nesoljenega masla, zmehčanega
- 1 skodelica pakiranega rjavega sladkorja
- 2 žlici mletega cimeta
Za kavno glazuro:
- 1 skodelica sladkorja v prahu
- 1 do 2 žlici kuhane kave, ohlajene
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Navodila za pripravo cimetove rolice
Za testo:
V posodi zmešamo toplo mleko in kvas. Pustimo stati približno 5 minut, dokler se ne speni. V veliki posodi zmešamo sladkor, stopljeno maslo, raztopljeno kavo, jajca in kvasa. Dobro premešamo. Mokrim sestavinam dodamo moko in sol. Mešamo, dokler se testo ne združi. Testo gnetemo na pomokani površini, dokler ne postane gladko in elastično, nato pa damo v pomaščeno skledo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem približno 1-1,5 ure oziroma toliko časa, da se obseg podvoji.
Za nadev:
Testo razvaljajmo na pomokani površini v pravokotnik 40×50 cm. Po testu namažemo zmehčano maslo. V manjši skledi zmešamo rjavi sladkor in cimet. To mešanico enakomerno potresemo po maslenem testu.
Peka:
Začnite z dolgim robom in zvijte testo v rolo, ki jo narežemo na 12 enako velikih kolutov. Zvitke položite v pomaščen pekač. Pekač pokrijemo z brisačo in pustimo zvitke vzhajati še 30-45 minut.
Pečico segrejemo na 175 °C, rolice pa pečemo 25-30 minut oziroma dokler niso zlato rjavi.
Za kavno glazuro:
V skledi zmešamo sladkor v prahu, kuhano kavo in vanilijev ekstrakt, dokler ni gladka. Tople cimetove rolice pokapajmo s kavno glazuro.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com