Današnje februarsko nebo v objemu snežne polne lune

24. feb. 2024, ob 13.43
47
90 SEK

Nocoj se obeta poseben nebeški spektakel, saj bo na nočnem nebu zasijala tako imenovana “snežna polna luna”. Ta fenomen, znan tudi kot mikroluna, bo eden izmed najbolj očarljivih in edinstvenih lunarnih dogodkov leta.

Snežna polna luna, poimenovana po februarskem snegu, ki pogosto prekriva naše kraje, bo nocoj zaobjela nebo s svojo nežno svetlobo. Zaradi svoje posebne pozicije v orbiti, bo ta lunin mrk najmanjši v letošnjem letu, a kljub temu nič manj veličasten. Čeprav bo luna na nebu videti za približno deset odstotkov manjša kot običajno, bo to težko opazno s prostim očesom.

Zanimivost letošnje snežne polne lune je tudi njen oranžen sij, ki bo zaradi atmosferskih vplivov nekoliko manj intenziven kot običajno. Pojav, ki dodaja skrivnostnost in čar temu astronomskega dogodka, je vsekakor vreden opazovanja.

Polna luna: koledar 2024, zanimivosti in nasveti

Za najboljši razgled na to čudovito lunarno predstavo svetujemo, da se odpravite na višje ležeča območja, kjer je obzorje dobro vidno. Čeprav bo luna lepo vidna s prostim očesom, za podrobnejši ogled lunine površine uporabite daljnogled ali teleskop.

Za vse, ki boste zamudili današnji dogodek, bo snežna polna luna še vedno skoraj v polni fazi tudi jutri zvečer, kar ponuja dodatno priložnost za opazovanje.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Poleg astronomskih značilnosti je snežna polna luna pomembna tudi v kulturnem smislu. Simbolizira začetek festivala lantern, ki je del praznovanj kitajskega novega leta in prinaša poseben pomen v tem času.

Ne zamudite torej nocojšnjega nebeškega spektakla, ko bo snežna polna luna obarvala nebo s svojo skrivnostno svetlobo in ustvarila čarobno vzdušje v hladnih februarskih nočeh. Naslednja polna luna bo na nebu vidna 25. marca, a današnji dogodek obljublja biti eden izmed najbolj posebnih v letošnjem letu.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

47
90 SEK