Domači sladoled: ste se že posladkali z njim?

19. sep. 2017, ob 07.18
Posodobljeno pred 13 dnevi
84
160 SEK

Čeprav se je poletje že poslovilo, je želja po okusnem sladoledu še vedno prisotna. Ta sladica nam namreč tekne prav vse mesece v letu. Se morda ravno danes spet odpravljate po novo zalogo v trgovino? Ko se boste sprehajali med hladilnimi skrinjami in izbirali svoj najljubši sladoled, se ustavite in razmislite. Ali ne bi bilo bolje, da si privoščite domači sladoled, ki ste si ga pripravili sami in to kar doma? Domači sladoled ima pred kupljenimi različicami kar nekaj prednosti, zato je najbolje, da si jih kar ogledamo.

Vse sestavine imate že v kuhinji

Seznam za izdelavo domačega sladoleda je zelo preprost. Za izdelavo vanilijevega posladka tako potrebujete le mleko, smetano, jajca, sladkor in ekstrakt vanilije. Ponavadi imamo vse te sestavine že doma, v hladilniku ali shrambi. Obisk trgovine tako sploh ni potreben.

Sami se odločite, kaj bo vaš domači sladoled vseboval

    Vsekakor ne boste niti najmanj v dvomih, kaj vaš domači sladoled vsebuje in česa ne. Pri kupljenem sladoledu pa morate natančno prebrati, koliko aditivov in drugih nepotrebnih sestavin vsebuje. Še posebej, če pazite na zdravo prehrano in vam ni vseeno, kaj vnesete v telo.

    Domoči sladoled z jagodami v skodelici
    Foto: Domači sladoled

    Kupljene različice so resnično polne aditivov, ki podaljšajo obstojnost in pomagajo, da ima sladica kremasto strukturo. Primer takšnega aditiva je npr. guar gumi, ki je vse prej kot zdrav. Že to je dovolj velik razlog, da si raje pripravite domači sladoled.

    Poleg tega lahko kontrolirate tudi količino sladkorja, ki ga bo vaš sladoled vseboval. Ker si boste sladoled pripravili sami, ste lahko prepričani tudi o tem, da vsebuje le sveže sestavine.

    Kapilarna vlaga: nevidna grožnja za vaš dom in trajna rešitev
    Ste v svojem domu že opazili mokre madeže na stenah, odstopanje ometa ali neprijeten vonj po vlagi? Morda že imate opravka z eno najpogostejših, a pogosto spregledanih težav, ki predstavlja nevid

    Naredite si lahko domači sladoled po svojem okusu

      Številne sladoledne znamke stremijo za tem, da naredijo sladoled z okusi, za katere je med potrošniki največ povpraševanja. Vi sami pa si lahko naredite različico, ki bo zadovoljila prav vaš specifičen okus. Tudi takšnega, ki ga ne boste našli v nobeni trgovini.

      Tako lahko poskusite s sladoledom z okusom po Earl Gray čaju, z okusom po pivu, z okusom po kariju, meti in tako naprej. Lahko pa seveda ostanete pri bolj standardnih okusih. Bistvo je v tem, da ste pri izbiri okusa omejeni le z lastno domišljijo.

      Za začetek si boste morda to zamrznjeno sladico želeli izdelati po kakšnem preverjenem domačem receptu. Tu vam bomo priskočili na pomoč, zato vam v nadaljevanju ponujamo 4 odlične recepte. Vabimo vas, da jih preizkusite.

      Domači sladoled z okusom čokolade in kikirikijevega masla

      Kaj potrebujete?

      • ½ skodelice navadnega grškega jogurta
      • 4 zmrznjene banane
      • ¼ skodelice javorjevega sirupa
      • ½ skodelice kakava v prahu
      • 2 jedilni žlici  kikirikijevega masla

      Postopek priprave:

      1. Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da dobite kremasto mešanico.
      2. Postrezite takoj.

      Domači sladoled z okusom po kokosu

      Kaj potrebujete?

      • ½ skodelice kokosovega mleka
      • ¼ skodelice kokosove moke
      • ¼ skodelice javorjevega sirupa
      • ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
      • 2 zmrznjeni banani

      Postopek priprave:

      1. Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da dobite kremasto mešanico.
      2. Mešanico zamrznite za 4 ure.
      3. Postrezite.

      Domači sladoled z okusom po mangu

      Kaj potrebujete?

      • ¾ skodelice navadnega grškega jogurta
      • 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta
      • 2 in 1/2 skodelice zamrznjenega manga

      Postopek priprave:

      1. Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da dobite kremasto mešanico.
      2. Postrezite takoj.

      Domači sladoled z okusom po hruški

      • ⅓ skodelice kokosove smetane
      • 2 jedilni žlici medu
      • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
      • 1 skodelica zamrznjenih hrušk

      Postopek priprave:

      1. Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da dobite kremasto mešanico.
      2. Mešanico zamrznite za 4 ure.
      3. Postrezite.

      Dober tek!

      Če vas zanima še kakšen drug recept za domač sladoled, si lahko kaj več preberete tukaj.

      Pripravila: Monika M.

      84
      160 SEK