4 odlične enolončnice za hladne dni

2
320 SEK

Enolončnica je priljubljen gost domačih kuhinj v hladnejših mesecih. Ker so temperature padle, padavine pa so vse bolj pogoste, se vse bolj obračamo h kuhanju enolončnic. Odlične enolončnice so lahko vse, tiste tradicionalne in tiste, ki jih slovenska kuhinja načeloma ne pozna. V nadaljevanju prispevka najdete 4 odlične enolončnice, ki zaobjemajo tradicijo in inovativnost. To so tiste enolončnice, ki bodo popestrile hladne dni tega leta.

Odlične enolončnice – Pikantna piščančja enolončnica

Gre za sladka in začinjeno enolončnica na osnovi kokosovega mleka, ki se ponaša z veliko izrazitega okusa zaradi špinače, bazilike, čilija in limetinega soka.

Za pripravo enolončnice bomo potrebovali:

2 čajni žlički repinega olja
3 šalotke, narezani
2 sveža čilija, narezana
½ skodelice piščančje juhe
¼ skodelice svežega limetinega soka
1 mala konzerva kokosovega mleka
Sol in poper
450 g piščančjega mesa
1 ½ skodelice sveže koruze
3 skodelice špinačinih listov
1 skodelica listov bazilike

Postopek priprave enolončnice:

V večji, globoki ponvi segrejemo olje. Dodamo šalotko in čili ter kuhamo na zmernem ognju, občasno premešamo, dokler se zelenjava ne zmehča – približno 5 minut. Dodamo kokosovo mleko, piščančjo juho in limetin sok ter zavremo. Juho izdatno začinimo s soljo in poprom. Vmešamo piščanca in koruzo ter kuhamo dokler ni vroče – približno 3 do 5 minut. Vmešamo špinačo in dušimo, dokler ne oveni, nato vmešamo še 1 skodelico listov bazilike. Prestavimo v plitke sklede, okrasimo z baziliko in postrežemo.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Odlične enolončnice – Jota

Določene sestavine za joto so tradicionalne in nezamenljive. Spodnja količina sestavin je namenjena večjemu loncu in s tem šestim ali osmim osebam. Mnogi se odločajo za različne vrste mesa in dodajajo poljubne sestavine. Med najbolj pogosto dodanimi sestavinami za joto so majaron, ocvirki, pečenice, klobase, svinjska mast, brinove jagode, olivno olje in kisla repa. Kot vsaka jed je tudi jota namenjena spreminjanju, če vam določena vsebina ni všeč.

Za pripravo enolončnice jote bomo potrebovali:

500 g kislega zelja

300 g krompirja

300 g rjavega fižola

1 žlička soli

2 lovorjeva lista

6 zrn črnega popra

20 g moke

2-3 čebule

3 stroki česa / mleti česen

Svinjsko meso (rebra) / klobase / slanina

Druge začimbe (majaron, sladka paprika,..)

Postopek priprave enolončnice:

Kot pri vsaki enolončnici s fižolom, lahko tudi pri joti fižol namakamo v vodi preko noči. S tem sicer skrajšamo čas kuhanja, za kar se mnogi ne odločijo prav zaradi dolgega kuhanja jote. V velik lonec zlijemo našo podlago (svinjska mast, olje,..) in segrejemo. Narežemo čebulo in jo sesekljamo ter vržemo v lonec na segreto podlago. Čebulo prepražimo ji pomagamo do kremaste s prilitjem manjše količine vode. Po tem zalijemo z vročo vodo in v lonec stresemo fižol, poper ter meso. Ali se boste odločili za svinjska rebra, klobase, slanino ali popolno odsotnost mesa, je odvisno le od vas. Vse skupaj kuhamo približno pol ure, kar je dovolj, da se bo fižol vsaj polovično zmehčal.

Tu dodamo krompir (opran in po želji narezan na manjše ali večje kose) in lovorjeve liste. Ponovno kuhamo približno pol ure, ko v lonec dodamo še kislo zelje ali kislo repo, odvisno od vaše odločitve. Nekateri ga zaradi kislosti prej operejo in prerežejo na pol ali tretjine, da trakovi niso predolgi. Kuhamo nadaljnje pol ure, nato na štedilnik dodamo manjšo ponev. To je eden izmed korakov, ki se močno razlikujejo pri kuhanju jote. Prepražite lahko mast, česen, sladko papriko in moko. Če se za to ne odločite, ni s tem nič narobe. V kolikor pa se za to odločite, lepo prepražite izbrane sestavine in dodajte joti v loncu. Premešajte in kuhajte približno petnajst minut. Solite po okusu in dodajte druge začimbe, če bi to želeli. Ponudite po petnajstih minutah stanja.

Priprava odličnih enolončnic je enostavna, najpogosteje potrebujemo le čas

Priprava odličnih enolončnic je enostavna, najpogosteje potrebujemo le čas

Odlične enolončnice – Enolončnica iz rakcev in klobase

Ena izmed najbolj nenavadnih enolončnic, kar jih pozna naša kulinarika. Mešanica morske hrane in klobas je resda zanimiva, a gre za izjemno okusno enolončnico, ki ji ni para, ko govorimo o taki kombinaciji.

Za pripravo enolončnice jote bomo potrebovali:

¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
450 g klobase, narezane na kolobarje
1 kg rakcev
1 srednja čebula, sesekljana
1 velika zelena, sesekljana
½ zelene paprike, sesekljana
8 strokov česna, mletih
½ čajne žličke kajenskega popra
3 paradižniki, narezani
1 skodelica piščančje juhe
1 skodelica soka iz školjk
280 g limskega fižola
¼ skodelice peteršilja

Postopek priprave enolončnice:

V večji, globoki ponvi segrejemo olje. Dodamo klobaso in na zmerno močnem ognju med mešanjem kuhamo, dokler rahlo ne porjavi – približno 5 minut. Z žlico z režami prestavimo na krožnik. V ponev dodamo čebulo, zeleno in zeleno papriko ter kuhamo na zmernem ognju, pogosto mešamo, dokler se ne zmehča – približno 5 minut. Dodamo česen in poper ter kuhamo 1 minuto. Dodamo paradižnik in med mešanjem kuhamo, dokler tekočina skoraj ne izhlapi, približno 5 minut. Dodamo piščančjo juho in sok školjk ter zavremo. Po vrhu raztresemo klobaso, limski fižol in polovico peteršilja. Dodamo rakce, dobro pokrijemo in med občasnim mešanjem dušimo 15 minut, dokler kozice niso rožnata in kuhana. Enolončnico pustimo počivati 5 minut, nato jo potresemo s preostalim peteršiljem in postrežemo.

Odlične enolončnice – Madžarska enolončnica Lecso

Ta recept za lecsó, tradicionalno enolončnico iz madžarske klobase, paradižnika in paprike, je pripravljen s pivom. To mu da globok, bogat in specifičen okus.

Za pripravo enolončnice jote bomo potrebovali:

225 g slanine, narezane na tanke koščke
1 velika čebula
3 veike rumene paprike, tanko narezane
3 stroki česna, narezani
350 g pekoče madžarske klobase (lahko tudi chorizo), narezane na kolobarje
1 ½ čajne žličke popra
1 čajna žličla sladke paprike
800 g slivovih paradižnikov, nasekljanih
1 skodelica piva – red ale ali lager
Sol in poper
1 lovorov list

Postopek priprave enolončnice:

V veliki emajlirani litoželezni ponvi ali v pečici na zmerno nizkem ognju in občasnem mešanju kuhamo trakove slanine, dokler rahlo ne porjavijo – približno 8 minut. Dodamo čebulo in na zmernem ognju med mešanjem kuhamo, dokler ne porjavi – približno 5 minut. Vmešamo papriko in česen ter kuhamo, občasno premešamo, dokler se ne zmehča in rahlo porjavi, približno 5 minut dlje. Vmešamo kolobarje klobase, mleto rdečo papriko in papriko ter kuhamo 2 minuti. Dodajte paradižnik in kuhamo, dokler ne začne razpadati, približno 5 minut. Dodamo pivo in lovorov list ter zavremo. Delno pokrijemo in kuhamo na šibkem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča in se omaka nekoliko zreducira, približno 15 minut. Enolončnico začinimo s soljo in poprom ter postrežemo s kruhom na žaru.

Enolončnice, recepti za okusne jedi

Enolončnice, recepti za okusne jedi

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

2
320 SEK