Fritule: Najboljši recepti in nasveti

25. mar. 2024, ob 19.31
Posodobljeno pred 7 meseci
1411
330 SEK

Fritule so fantastične! V prispevku boste našli nekaj receptov za fritule, vse od klasike do slanih fritul, za katere še niste slišali. V času velike noči, božiča ali pa kar tako, fritule so odličen prigrizek, sladica ali polnočni obrok, ko si zaželite sladkega. Recepti za najboljše fritule vas pričakujejo v nadaljevanju.

Nasveti za cvrtje fritul

  • Prepričajte se, da je testo prave konsistence
  • Ves čas cvrtja vzdržujte enakomerno temperaturo olja
  • Z žlico ali majhno žlico za sladoled potopite testo v vroče olje
  • Fritule med cvrtjem občasno obrnite, da se enakomerno zapečejo z vseh strani in dosežejo enakomerno zlato rjavo barvo.
  • Ko so fritule ocvrte, jih prenesite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, ali rešetko, da odteče odvečno olje.
  • Lahko eksperimentirate z različicami okusov tako, da testu dodate sestavine.
  • Fritule še tople potresemo s sladkorjem v prahu ali drugimi dodatki, da se preliv dobro oprime.
  • Fritule je najbolje uživati ​​sveže in tople.
Nasveti za cvrtje fritul
Nasveti za cvrtje fritul

Recept na klasičen način

Fritule so vrsta majhnih, sladkih ocvrtih krofov ali ocvrtkov. Priljubljene so v več evropskih državah, zlasti na Hrvaškem, v Italiji in pri nas. Pogosto jih izdelujemo ob prazničnih priložnostih, kot so božič, velika noč in karneval. Ni pa nujno, zato preverite spodnji klasični recept za fritule in uživajte v njihovem okusu skozi celo leto.

Sestavine za fritule

  • 2 skodelici večnamenske moke
  • 1 žlica granuliranega sladkorja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke soli
  • 2 veliki jajci
  • 1 skodelica mleka
  • ¼ skodelice ruma (neobvezno)
  • Rastlinsko olje, za cvrtje
  • Sladkor v prahu, za posipanje

Navodila za pripravo fritul

V veliki skledi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek in sol. V posebni skledi rahlo stepite jajca, nato dodajte mleko in rum (če ga uporabljate). Dobro premešajte. Postopoma dodajte »mokre sestavine« k »suhim« sestavinam in mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.

V globoki ponvi ali loncu segrejte rastlinsko olje na 175 °C. Maso po žlicah polagajte v vroče olje in pazite, da ne prenatrpate ponve. Fritule zlato rjavo ocvrite z vseh strani in jih občasno obrnite z rešetkasto žlico. To naj traja približno 2-3 minute na serijo fritul.

Kiretaža: krvaveče dlesni niso normalne
Kiretaža v zobozdravstvu: Kaj se skriva za tem postopkom in zakaj je (morda) bolj pomembna, kot ste mislili? Ko slišite besedo kiretaža, si verjetno najprej predstavljate nekaj, kar ima opravka

Ko so pečene, fritule poberite iz olja in jih položite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje. Pustite, da se fritule nekoliko ohladijo, nato pa jih izdatno potresite s sladkorjem v prahu. Postrezite tople in uživajte!

Recept za fritule s čokolado in pomarančo

Čokoladno-pomarančne fritule so čudovit preobrat tradicionalnega recepta, ki združuje bogat okus kakava z ostro pomarančno lupinico za edinstveno in prijetno poslastico. Ti »ocvrtki« so na zunaj hrustljavi, znotraj puhasti in posuti s sladkorjem v prahu, zaradi česar se jim ni mogoče upreti.

Sestavine za pripravo fritul

  • 2 skodelici večnamenske moke
  • ¼ skodelice kakava v prahu
  • 1 žlica granuliranega sladkorja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke soli
  • Lupina 1 pomaranče
  • 2 veliki jajci
  • 1 skodelica mleka
  • ¼ skodelice pomarančnega soka
  • ¼ skodelice pomarančnega likerja (neobvezno)
  • Rastlinsko olje, za cvrtje
  • Sladkor v prahu, za posipanje

Navodila za pripravo fritul

V veliko skledo za mešanje presejte moko, kakav v prahu, sladkor, pecilni prašek in sol. Pomarančno lupinico dodajte suhim sestavinam in dobro premešajte, da se povežejo. V drugi skledi rahlo stepite jajca, nato dodajte mleko, pomarančni sok in pomarančni liker (če ga uporabljate). Mešajte, dokler se dobro ne poveže.

Postopoma dodajte mokre sestavine k suhim sestavinam in mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.

V globoki ponvi ali loncu segrejte rastlinsko olje na 175 °C. Maso po žlicah polagajte na vroče olje, pražite, dokler ni zlato rjava z vseh strani, občasno obrnite. To naj traja približno 2-3 minute na serijo.

Ko so pečene, fritule poberete iz olja in jih položite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje. Pustite, da se fritule nekoliko ohladijo, nato pa jih izdatno potresite s sladkorjem v prahu. Postrezite toplo in uživajte v slastni kombinaciji okusa čokolade in pomaranče!

Recepti za fritule
Recepti za fritule

Recept s kokosom in limeto

Te fritule s kokosom in limeto so osvežujoč in eksotičen pridih klasičnega recepta, kot nalašč za vnos okusa tropov v vsako priložnost.

Sestavine za pripravo fritul

  • 2 skodelici večnamenske moke
  • ½ skodelice naribanega kokosa
  • Lupina 2 limet
  • 1 žlica granuliranega sladkorja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke soli
  • 2 veliki jajci
  • 1 skodelica kokosovega mleka
  • ¼ skodelice limetinega soka
  • Rastlinsko olje, za cvrtje
  • Sladkor v prahu, za posipanje

Navodila za pripravo fritul

V veliki skledi za mešanje zmešajte moko, nastrgan kokos, limetino lupinico, sladkor, pecilni prašek in sol. V drugi skledi rahlo stepite jajca, nato dodajte kokosovo mleko in limetin sok. Mešajte, dokler se dobro ne poveže. Postopoma dodajte mokre sestavine k suhim sestavinam in mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.

Odkrili smo, kje so cene za isto zobozdravstveno storitev za kar 3-krat nižje! Preverite tukaj
Ali ste kdaj pomislili, kako daleč ste pripravljeni iti – dobesedno in finančno – za popoln nasmeh? Cene zobozdravstvenih storitev lahko nihajo od povsem sprejemljivih do vrtoglavo visokih. Kaj

V globoki ponvi ali loncu segrejte rastlinsko olje na 175 °C. Maso po žlicah polagajte v vroče olje, cvrite, dokler ni kroglica zlato rjava z vseh strani, občasno obrnite z žlico. To naj traja približno 2-3 minute na serijo.

Ko so pečene, fritule poberite iz olja in jih položite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje. Pustite, da se fritule nekoliko ohladijo, nato pa jih izdatno potresite s sladkorjem v prahu.

Postrezite tople in uživajte v tropskih okusih kokosa in limete v teh hrustljavih, a puhastih fritulah!

Fritule s kokosom in limeto
Fritule s kokosom in limeto

Recept za slane fritule s sirom in zelišči

Fritule s sirom in zelišči so polne pikantnih okusov sirov in zelišč, zaradi česar so odlična alternativa tradicionalni sladki različici. Zunaj so hrustljave, znotraj mehke in v vsakem grižljaju kar pokajo od sirastega okusa.

Sestavine za pripravo fritul

  • 2 skodelici večnamenske moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke črnega popra
  • ¼ skodelice naribanega parmezana
  • ¼ skodelice naribanega cheddar sira
  • 2 žlici sesekljanih svežih zelišč (kot so peteršilj, drobnjak ali bazilika)
  • 2 veliki jajci
  • 1 skodelica mleka
  • Rastlinsko olje, za cvrtje

Navodila za pripravo fritul

V veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sol in črni poper. Primešajte nariban parmezan, nariban čedar in sesekljana sveža zelišča, da se enakomerno porazdelijo. V ločeni skledi rahlo stepite jajca, nato dodajte mleko in mešajte, dokler se testo dobro ne poveže.

Postopoma dodajte mokre sestavine k suhim sestavinam in mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.

V globoki ponvi ali loncu segrejte rastlinsko olje na 175 °C. Maso po žlicah polagajte na vroče olje, pražite, dokler niso fritule zlato rjave z vseh strani, občasno obračajte z žlico. To naj traja približno 2-3 minute na serijo.

Ko so pečene, fritule poberite iz olja in jih položite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje. Postrezite tople in uživajte v slanih fritulah s sirom in zelišči kot okusno predjed ali prigrizek! Za dodatne nasvete pa si lahko pogledate ta videoposnetek.

Recept za slane fritule
Recept za slane fritule

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com, tasteatlas.com, discoverbiograd.com

1411
330 SEK