
Goji jagode: bogat vir antioksidantov
Goji jagode so izjemno bogate z antioksidanti, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja vašega telesa. Antioksidanti namreč varujejo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Kadar se ti preveč namnožijo, lahko v telesu povzročijo t. i. oksidativni stres. Goji jagode pomagajo nevtralizirati te škodljive molekule, hkrati pa delujejo protivnetno in krepijo imunski sistem. Antioksidante najdemo tudi v drugem sadju in zelenjavi, ingverju, cimetu in jagodičevju, vendar so v goji jagodah prisotni v posebej velikih količinah.
Od kod sploh prihajajo goji jagode?

Zdrav smuti z goji jagodami, banano in kokosom v beli skledi.
Goji jagode izvirajo iz Azije; tradicionalna kitajska medicina jih je uporabljala še pred začetkom n. š., predvsem za zdravljenje bolezni jeter. V zadnjih letih, ko so mnogi pozitivni učinki goji jagod na zdravje postali bolj splošno znani, pa so postale popularne po celem svetu. Danes jih lahko kupimo v mnogo trgovinah z zdravo prehrano, pa tudi na spletu.
Goji jagode kot bogat vir vitaminov A in C
Goji jagode so bogat vir vitamina A, ki krepi vaš imunski sistem, vid in kosti ter niža tveganje za nastanek aken. Vitamin C je po drugi strani eden izmed najbolj znanih vitaminov in močan antioksidant, ki prav tako krepi vaš imunski sistem, zmanjšuje tveganje za demenco, brani vaše telo pred prostimi radikali, znižuje krvni pritisk in raven LDL holesterola ter s tem zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. Tako vitamin A kot tudi C sta tako nujna za uspešno delovanje vašega telesa. V visokih količinah jih lahko najdemo tudi v borovnicah in malinah.

Beta-karoten: za lepšo in bolj zdravo kožo
Beta-karoten je še eden izmed antioksidantov, o katerem smo pisali pred nekaj dnevi. Gre za močan organski pigment, ki ga lahko najdemo v najrazličnejši zelenjavi, npr. v korenju in bučah. Živila, ki vsebujejo beta-karoten, se splača uživati, saj ta antioksidant preprečuje učinke staranja in pretiranega sončenja na koži in izboljšuje splošno zdravje kože.
Beta-karoten izboljšuje tudi vid in krepi kosti, odgovoren pa je tudi za značilno rdečkastooranžno barvo goji jagod. Te imajo eno izmed najvišjih ravni beta-karotena izmed vseh rastlin.
Polisaharidi v goji jagodah – zakaj so tako dragoceni?
Polisaharidi so pravzaprav polimerne strukture, sestavljene iz mnogih monosaharidov, ki so med seboj povezani z glikozidno vezjo. Goji jagode so bogat vir polisaharidov, ki imajo močne antioksidativne učinke in pomagajo krepiti imunski sistem.
Goji jagode nadzorujejo raven sladkorja v krvi
Poleg tega pomagajo pri uravnavanju ravni inzulina in glukoze, kar ima pozitiven učinek na presnovo.
Učinki na duševno zdravje in dobro počutje
Goji jagode so povezane s pozitivnimi učinki v borbi proti tesnobi in depresiji; izboljšujejo raven energije, prebave in nam pomagajo pri spanju.
Kako lahko vključimo goji jagode v svojo vsakodnevno prehrano?
Najbolje se podajo k hrani, ki jo običajno jemo za zajtrk. Lahko jih vključimo v svoj jutranji muesli ali pa dodamo v smuti. Goji jagode bodo dodale tako k okusu kot tudi k zdravilnim učinkom smutija. Lahko jih dodate tudi v solate in različne zdrave sladice, npr. v presno tortico.
Bananin smuti z goji jagodami
Banana je odlična sestavina za vsake vrste smuti, saj bo napitku dala gostoto, teksturo ter sladek okus. Goji jagode bodo po drugi strani dodale visoko stopnjo antioksidantov.
Za pripravo bananinega smutija z goji jagodami potrebujete:
1 pest goji jagod;
2 manjši zreli banani (ali eno veliko);
1 skodelico mandljevega mleka (po potrebi lahko dodate več);
1 sok ene limone.
Priprava:
Olupite banane in jih narežite na manjše enakomerne kolobarje. Dodajte v mešalnik skupaj z goji jagodami in mandljevim mlekom. Prerežite limono na pol in iztisnite sok. Dodajte sok v mešalnik in pazite, da pri tem ne dodate tudi semen. Premešajte, dokler mešanica ne bo gladka, in postrezite v skodelicah.
Nasvet: če se vam smuti zdi premalo sladek ali tekoč, lahko vedno dodate še eno manjšo banano ali pa mandljevo mleko.

Smuti iz goji jagod s chia semeni
Chia semena so še eno izmed t. i. superživil, saj vsebujejo ogromno za telo koristnih elementov. Polna so vlaknin, omega-3 maščobnih kislin, beljakovin, maščob, mangana, magnezija, fosforja, kalcija, cinka ter vitaminov B1, B2 in B3. Za večjo moč in energijo so jih jedli že Azteki in Maji, ki so poznali njihov učinek na človekovo dobro počutje. Beseda “chia” je v majevskem jeziku pomenila “moč”. Fosfor, kalcij, magnezij in beljakovine po drugi strani krepijo vaše kosti.
Tako kot goji jagode so tudi chia semena postala splošno prepoznavna kot zdrav dodatek prehrani šele v zadnjih desetletjih. Tako kot goji jagode so tudi chia semena bogata z antioksidanti.
Za smuti iz goji jagod s chia semeni potrebujete:
3 jedilne žlice chia semen;
1 pest goji jagod;
1 mango;
skodelico mandljevega mleka;
1 jabolko;
pest malin.
Priprava:
Dodajte chia semena in goji jagode v mešalnik in prelijte z mandljevim mlekom.
Operite jabolko, ga razkoščičite ter narežite na krhlje. Olupite mango in ga narežite na manjše kose. Dodajte kose jabolka in manga v mešalnik. Po želji lahko dodate tudi malo cimeta in ingverja za boljši okus in aromo ter povečano antioksidantsko vrednost.
Premešajte do gladkega in postrezite v skodelicah. Dodajte oprane maline za okrasitev in boljši okus. Maline so prav tako bogat vir antioksidantov.
Nasvet: velja enako kot pri prejšnjem smutiju: če je premalo sladek, lahko dodate še eno banano. Z mangom se poleg banane dobro sklada tudi ananas. Če je napitek preveč gost, lahko postopoma dodajate več mandljevega mleka.
Jagodni smuti z goji jagodami
Jagode so prav tako bogate z antioksidanti, obenem pa bodo smutiju dale lepo rožnato barvo in sladek okus.
Za jagodni smuti z goji jagodami potrebujete:
1 pest goji jagod;
2 žlici chia semen;
1 večjo banano;
1 skodelico jagod;
1 skodelico mandljevega mleka.
Priprava:
Dodajte goji jagode in chia semena v mešalnik in prelijte z mandljevim mlekom.
Operite jagode in odstranite zelene dele. Dodajte jagode v mešalnik. Olupite banano in jo narežite na enakomerne manjše kolobarje. Dodajte v mešalnik in premešajte do gladkega. Postrezite v skodelicah.

Nasvet: ko pride do zdravega načina prehranjevanja, pa tudi do priprave smutijev, je pomembno, da si pustite tudi nekaj prostora za improvizacijo. Izobražujte se, tako da boste vedeli, kaj je v sestavinah vaših smutijev in kako točno določeno sadje ali zelenjava vplivata na vaše telo; tako boste bolje vedeli tudi, kako jih med seboj kombinirati. Nikar se ne bojte eksperimentirati; ko pride do smutijev, lahko načeloma vedno popravite okus in teksturo z dodajanjem sestavin. Pomembno je, da najdete svojo osebno noto, svoj slog in svoj najboljši smuti, ki se ujema z vašim siceršnjim načinom prehranjevanja in slogom življenja ter dopolnjuje vašo siceršnjo prehrano.
Dober tek!
A. K.
Vir fotografij: Unsplash