
Grenke kumare? Spoznajte vzroke in rešitve!
Grenke kumare niso naključje. Predstavljate si: Ste kdaj z navdušenjem utrgali domačo kumaro, ugriznili vanjo – in vas je pričakal grenak okus namesto osvežilne hrustljavosti? Niste edini. Take kumare, neprijetnega okusa so pogosta težava številnih vrtičkarjev, a dobra novica je, da je vzrok največkrat enostavno odpraviti. Grenkoba kumar ni napaka pri izbiri sorte ali v vaši vrtnarski spretnosti, temveč odziv rastline na stresne razmere. V tem prispevku boste izvedeli, zakaj kumare razvijejo grenak okus, kako ga lahko preprečite ter kaj storiti, če že imate grenke plodove.
Kumare so znane kot plodovite rastline, vendar so včasih plodovi grenki, neprijetnega okusa. To je običajno posledica stresa rastline ali sorte kumar, kar pomeni, da je to na svojem vrtu enostavno preprečiti. Spoznajte, zakaj imajo kumare grenak okus in kako to odpraviti na svojem vrtu.
Zakaj so kumare grenkega okusa?
Kumare imajo grenak okus zaradi kukurbitacina, spojine, ki je vedno prisotna v kumarah, vendar se ravni spreminjajo glede na proces gojenja kumar. Pri gojenih kumarah, ki vse vsebujejo kukurbitacin B in kukurbitacin C, naj bi te spojine povzročile grenak okus listov in jih naredile manj okusne za živali, ki jih jedo.

Te spojine so običajno omejene na liste in stebla rastlin, dele rastline, ki jih ljudje ne jemo. Zato se ne zavedamo njihove prisotnosti.
Dejavniki grenkobe kumar
Žal se lahko zaradi stresnih dejavnikov, kot so:
- podnebje
- ekstremne temperaturne spremembe,
- tla
- prekomerno ali premalo zalivanje
se te substance premaknejo iz listov v plodove. To povzroči grenak okus.
- Poleg tega, ko opraševalci izvlečejo cvetni prah iz manjših moških cvetov in oprašijo ženske cvetove, to povzroči tudi grenak okus.
Vendar pa grenak ne postane celoten sadež. Pogosteje se grenkoba koncentrira na koncu peclja in v predelu tik pod kožo.


Kako preprečiti grenke kumare
Čeprav grenkih kumar ne morete odpraviti, lahko med gojenjem kumar sprejmete nekaj preventivnih ukrepov. S temi ukrepi se izognete, slabim pogojem, ki privedejo do grenkobe.
Kumare dobro zalivajte – ne bodo grenke
Dolga obdobja vročega in suhega vremena lahko prispevajo da postanejo kumare grenke.
- Kumare dobro zalivajte tako, da jih na teden globoko namakate z vsaj 2,5 cm vode, v ekstremnih sušnih obdobjih pa več.
- Razmislite o kapljičnem namakanju, da zagotovite zadostno in enakomerno vlago v rastlinah.
- Dodajte zastirko na območje okoli korenin ali namestite senčilo, ki bo rastlinam v najbolj vročem delu rastne sezone zagotavljalo filtrirano svetlobo.
Obogatite zemljo
Pusta zemlja in splošno pomanjkanje hranil lahko povzročita grenke kumare, zato bo zemlja, bogata z organskimi snovmi, močno pripomogla k pridelavi manj obremenjenih kumar, ki bodo boljšega okusa.
- Pri pripravi gredic dodajte kompost in nato rastline skozi celotno rastno sezono dognojujte.
- Če vaša zemlja ni idealna, kumaram dajte uravnoteženo gnojilo vsake 4 do 6 tednov.
Odstranite konkurenco
Ker kumare močno odvisne od vode in dobro pognojene zemlje, ne marajo konkurence za vodo in hranila. to velja tako za druge rastline, kot za plevele.
- Gredico vzdržujte brez plevela in pri setvi semen spomladi rastline kumar ustrezno razmaknite. – –
- Kumare v kletkah ali na rešetkah posadite na razdaljo 20–30 cm narazen, razdaljo za gomoljaste rastline pa povečajte tudi na 90 cm (po potrebi).

Sadite kumar na sončno mesto
Na oblačnih območjih poročajo o grenkih kumarah zaradi pomanjkanja sonca. Ne morete nadzorovati ur, ko bo sonce sijalo, lahko pa kumare posadite na mesto, ki je deležno polnega sonca, kolikor bo narava dopuščala.
- Če je hladno in vlažno ter oblačno, bo gojenje kumar v pokritem prostoru, povečalo razpoložljivo toploto in svetlobo. Izogibajte se sajenju kumar na območjih, ki bodo v senci višjih rastlin.
Izberite pravo sorto kumar
Izberite sorto kumar, ki ima samo ženske cvetove. Na ta način se izognete opraševanju, ki lahko povzroči grenke kumare.
Čeprav kumare dokaj enostavno rastejo in lahko iz nekaj rastlin dobite ogromen pridelek, jim morate za doseganje kakovosti in količine zagotoviti dobre rastne pogoje:
- veliko sonca, redno zalivanje in bogata tla.
Kot pri vseh rastlinah, užitnih ali ne, je pravi trik za zdrave in produktivne kumare v tem, da raziščete, kakšne rastne razmere rastlina raje ima. Potem se potrudite, da jih zagotovite.
- Že nekaj dni stresa lahko povzroči valovit učinek škode.
Okrasne rastline si bodo verjetno opomogle, vendar imate pri kumarah in drugih užitnih rastlinah le eno priložnost, da to storite pravilno. Zato je tako pomembno, da dobro premislite o izbiri tako rastišča kot užitnih sort.
Poiščite sorte, ki so primerne za vaše območje in so označene kot “ne grenke”. Nekatere zanesljive vrste so Athena, Grasshopper, Annushka.
Drug nasvet je, da poiščete katero koli sorto, ki ima v imenu besedo “ne grenko”.

Kaj storiti z grenkimi kumarami
Če se znajdete z grenkimi kumarami, ne sezite kar takoj po vedru za kompost.
Za lajšanje grenkobe lahko podrgnete konce. Preprosto odrežite konce, s kožo konca podrgnite notranjost kumare, dokler ne pride ven pena, nato pa peno, ki je grenak del, sperite.
- Če olupite kumaro bi se moral izboljšati tudi okus.
- Odrežite prvih nekaj centimetrov od peclja in preizkusite okus. Če je še vedno grenko, poskusite z rezino proti sredini kumare in preverite, ali je slajša. Morali bi imeti več kot dovolj za solato.
Pogosta vprašanja
Ali je varno jesti grenko kumaro?
- Če je kumara nekoliko grenka, bi jo lahko pojedli. . Če pa je kumara zelo grenka in skoraj neužitna, jo zavrzite.
Ali kumare postanejo grenke zaradi premalo vode?
- Da, suhi pogoji lahko povečajo količino kukurbitacinov, ki jih proizvaja kumara, zaradi česar je kumara grenkega okusa.
Zakaj namakati kumare v slani vodi?
- Namakanje kumar v slani vodi lahko pomaga odstraniti odvečno vlago in spojine, ki povzročajo grenak okus.
Obilo veselja pri obiranju slastnih kumar
Pripravila AK
Viri:
thespruce.com
ibuilders-sl.techinfus.com
unsplash.com
