Hitre ideje za kosilo, ko ni veliko časa
Hitre ideje za kosilo bodo privarčevale kar nekaj časa in razmišljanja, ki bi ga zahtevalo bujno kosilo. Ideje za kosilo so namenjene predvsem tistim, ki nimajo veliko časa in tistim dnevom, ko ni veliko časa. V nadaljevanju prispevka boste našli pet receptov za hitro kosilo, ki jih lahko uporabite za nedeljsko kosilo ali tedensko kosilo. Vse sestavine v naših idejah za kosilo je moč spremeniti in prilagoditi vašemu okusu in količino, ki bi jo želeli narediti. Upamo, da vam bodo naše hitre ideje za kosilo prišle še kako prav. Dober tek! Še več idej za kosilo pa lahko najdete tukaj.
Piščančji wrap z modrim sirom in zeleno
Za pripravo te hitre ideje za kosilo boste potrebovali:
1 pečen piščanec – brez kože in narezan
½ skodelice omake Buffalo
4 žličke masla – stopljenega
4 velike tortilje
2 skodelici naribane mocarele
4 stebla zelene – narezane
1 skodelica listov zelene ali peteršilja
½ skodelice solatnega preliva z modrim sirom
Postopek priprave jedi:
V skledo dodajte na koščke narezano pečeno piščančje meso, omako buffalo in stopljeno maslo. Premešajte, da se sestavine med seboj »spoznajo«. Na veliki ponvi, ki jo segrejete na srednji temperaturi, segrejte vsako tortiljo (približno 30 sekund). Tortiljo postavite na ravno površino in nanjo naložite mešanico, ki ste jo imeli v skledi. Dodajte pol skodelice naribane mocarele, četrt zelene in listov ter dve žlički solatnega preliva z modrim sirom. Tortiljo previdno zavijte in enako storite še s preostalimi tremi.
Puranje kroglice z bučkinimi rezanci
Za pripravo te hitre ideje za kosilo boste potrebovali:
Puranje kroglice
500 g puranjega mesa
1 sladko čebulo
1 žličko ekstra deviškega oljčnega olja
2 stroka česna
¼ skodelice sveže narezanega peteršilja
3 žličke naribanega parmezana
¾ žličke soli
½ žličke popra
Priloge
1,4 kg bučk
½ žličke soli
2 skodelici marinare
parmezan
Postopek priprave puranjih kroglic:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija, pladenj pa prekrijte z alu folijo in pošpricajte z oljem. V ponvi segrejte ekstra deviško oljčno olje, dodajte narezano čebulo in jo pražite približno pet minut. Dodajte stroka česna in pražite še dodatno minuto. Zdaj to prenesite v manjšo posodo in pustite, da se nekoliko ohladi. Primešajte peteršilj, parmezan in mleto puranje meso. Premešajte in oblikujte v mesne kroglice poljubne velikosti (2 žlici mase za eno kroglico). Prestavite na pladenj s folijo in v pečico. Pecite približno 18 minut.
Postopek priprave hitreje ideje za kosilo – bučkini rezanci:
Med tem, ko se kroglice pečejo, v večje cedilo položite bučke v spiralnih trakovih in sol. V večjem loncu zavrite vodo, ki ste jo zmerno posolili. V vrelo vodo postavite spiralne bučke in jih kuhajte eno minuto. Odcedite jih s pomočjo cedila in počakajte na puranje kroglice. Na krožnike naložite spiralne trakove bučk oziroma bučkine rezance, nanje postavite puranje kroglice in prelijte s poljubno marinaro. Po želji dodajte še parmezan, ki ga naribate.
Petardni piščanec z rižem
Za pripravo te hitre ideje za kosilo boste potrebovali:
Piščanec
250 g narezanih piščančjih prs
Sol in poper
1/3 skodelice koruznega škroba
2 veliki jajci
¼ skodelice olja
Omaka
1 žlica masla
3 stroki česna – zmletega
¼ skodelice čili omake sriracha
¼ žličke riževega kisa
3 žličke rjavega sladkorja
½ žličke zdrobljenega čilija
Tenko narezana mlada čebula
Sezamova semena
Riž
Postopek priprave petardnega piščanca:
V večjo skledo stresite narezano piščančje meso, ki ga začinite s soljo in poprom. Dodajte koruzni škrov in dobro premešajte. V šalico ubijte dve jajci in jih temeljito zžvrkljajte. V večji ponvi segrejte olje na srednji temperaturi. Vsak kos piščanca potopite v jajci in dodajte na ponev. Piščančje meso večkrat obrnite in kuhajte med 7 in 9 minut.
Postopek priprave omake:
V srednje veliki ponvi stopite maslo, dodajte stroke česna in pecite približno eno minuto. Dodajte omako sriracha, rižev kis, rjavi sladkor, zdrobljeni čili in polovico mlade čebule. Mešanica naj prične brbotati, med tem pa jo vestno mešajte in kuhajte še približno eno minuto. Odstavite jo z ognja.
Ko je piščanec pripravljen, omaka pa tudi, lahko oboje skupaj združite in premešate. Dodajte še preostanek mlade čebule in sezamova semena ter postrezite z rižem.
Testenine z brokolijem in limono
Za pripravo te hitre ideje za kosilo boste potrebovali:
500 g testenin po izbiri (krajše je boljše)
2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
1 žlička masla
500 g mladega brokolija oziroma brokolinija
2 stroka česa
1 limona (sok)
½ skodelice stepene smetane
1/3 skodelice naribanega parmezana
sol in poper
½ skodelice pinjol
3 žličke sveže sesekljane bazilike
Postopek za pripravo jedi:
V velikem loncu zavrite vodo, ki ste jo primerno solili. Dodajte želeno vrsto testenin in kuhajte toliko časa, kot je potrebno za način al dente. V tem času v večji ponvi segrejte ekstra deviško oljčno olje in maslo. Dodajte brokolinije in jih pražite približno pet minut, dodajte zdrobljen česen, limonin sok in lupino ter mešajte približno eno minuto. Dodajte še stepeno smetano in počakajte, da mešanica zavre na srednji temperaturi. Takrat lahko dodate še parmezan. Testenine odcedite in primešajte omaki, ki ste jo naredili in temeljito premešajte. Začinite s soljo in poprom, jedi pa lahko dodate še narezano baziliko in pinjole.
Solata iz piščanca in avokada
Za pripravo te hitre ideje za kosilo boste potrebovali:
Pečeno piščančje meso narezano na kose (poljubna količina)
Narezana mlada čebula
4 stebli zelene – narezanega
2 pripravljena avokada
¼ skodelice limoninega soka
¼ skodelice olivnega olja
2 žlički riževega kisa
2 žlički majoneze
½ skodelica peteršiljevih listov
¼ skodelica sesekljanega kopra
Sol in poper
Postopek za pripravo jedi:
V veliki posodi premešajte narezanega piščanca, mlado čebulo in zeleno. Premešajte nato pa previdno in postopoma dodajte sesekljan avokado in eno čajno žličko limoninega soka. Preostanek avokada in limoninega soka zmiksajte v mešalcu. Dodajte olivno olje, kis, majonezo, peteršilj in koper. Miksajte dokler ne nastane gladka zmes, ki mora imeti konsistenco podobno majonezi. Če bi potrebovali, lahko zmes razredčite z nekaj žličkami vode. Dresing, ki ste ga ustvarili, postavite preko piščančjega mesa in premešajte. Vse skupaj začinite s soljo in poprom ter ponovno premešajte. V posodi imejte pripravljeno jed v hladilniku preko noči, dokler ne boste postregli za kosilo.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com