Indeks telesne mase vs. indeks telesne maščobe

31. jan. 2024, ob 20.35
Posodobljeno pred 24 dnevi
21
340 SEK

Indeks telesne mase je merilo, ki prikazuje zdrav obseg telesne teže. Za mnoge strokovnjake je natančen ali pa predvsem pravi podroben prikaz zdravosti telesa. Indeks telesne maščobe je sila podobno merilo, ki pa meri predvsem odstotek maščobe v telesu. V prispevku pregledamo razlike med obema indeksoma, nato pa se fokusiramo v oba. Kaj je ITM in čemu služi?

Razlike med obema ITM

Kaj merita?

 • ITM: ITM je merilo telesne teže glede na višino. Daje splošen pokazatelj, ali je teža osebe znotraj zdravega obsega glede na njeno višino. Izračun ITM temelji samo na teži in višini in ne upošteva sestave te teže (tj. koliko je maščobe, mišic, kosti itd.).
 • Indeks telesne maščobe: Odstotek telesne maščobe na drugi strani posebej meri delež telesne teže, ki izvira iz maščobnega tkiva. Omogoča podrobnejše razumevanje telesne sestave z razlikovanjem med pusto maso (mišice, kosti, organi) in maščobno maso.

Metode izračuna

 • ITM: Izračuna se tako, da se posameznikova teža v kilogramih deli s kvadratom njegove višine v metrih. To je enostavna in enostavno izračunljiva mera.
 • Indeks telesne maščobe: Merjenje odstotka telesne maščobe vključuje tudi različne metode, kot so čeljusti kožnih gub, analiza bioelektrične impedance (BIA), rentgenska absorpciometrija z dvojno energijo (DEXA), hidrostatsko tehtanje in druge. Te metode lahko zagotovijo natančnejšo oceno sestave telesa, vendar lahko zahtevajo posebno opremo in strokovno znanje.

Posledice za zdravje

 • ITM: Uporablja se kot orodje za pregledovanje za kategorizacijo posameznikov v kategorije statusa teže. Ekstremne vrednosti so lahko povezane z določenimi zdravstvenimi tveganji. Vendar ITM sam po sebi ne zagotavlja informacij o tem, kje je maščoba porazdeljena v telesu, ali o odstotku puste mišične mase.
 • Indeks telesne maščobe: daje podrobnejšo sliko telesne sestave. Lahko je boljši pokazatelj zdravja in telesne pripravljenosti, saj je odvečna maščoba, zlasti visceralna, povezana z različnimi zdravstvenimi tveganji.

Individualna variabilnost

 • ITM: ne upošteva individualnih razlik v mišični masi ali porazdelitvi maščobe. Športniki z visoko mišično maso lahko spadajo v kategorijo prekomerne teže ali celo debelih, kljub nizkemu odstotku telesne maščobe.
 • Indeks telesne maščobe: upošteva porazdelitev maščobe in zagotavlja bolj niansirano oceno. Razlikuje lahko med posamezniki s podobnimi vrednostmi BMI, vendar različno telesno sestavo.

Uporabnost

 • ITM: Široko uporaben za odrasle kot hitro in preprosto orodje za pregled. Za otroke in mladostnike se pogosto uporabljajo percentili BMI.
 • Indeks telesne maščobe: velja za posameznike vseh starosti, vendar lahko vključuje različne merilne tehnike za otroke in odrasle.

Uporaba pri ocenah telesne pripravljenosti in zdravja

 • ITM: Običajno se uporablja za splošne zdravstvene preglede, epidemiološke študije in ocene na ravni prebivalstva.
 • Indeks telesne maščobe: Pogosteje se uporablja v kontekstu fitnesa in bodybuildinga, pa tudi v zdravstvenih ustanovah za podrobnejšo oceno telesne sestave.
Kalkulator ITM in izračun ITM

Kalkulator ITM in izračun ITM

Indeks telesne maščobe

Indeks telesne maščobe je merilo deleža telesne teže, ki prihaja iz maščobnega tkiva. Daje natančnejšo sliko vaše telesne sestave kot le merjenje vaše skupne telesne teže. Odstotek telesne mase pogosto velja za boljši pokazatelj zdravja in telesne pripravljenosti kot sama telesna teža, saj upošteva porazdelitev maščobe po telesu.

Pomembno je omeniti, da je odstotek telesne maščobe uporabna metrika, vendar ga je treba za celovito oceno zdravja in telesne pripravljenosti upoštevati skupaj z drugimi zdravstvenimi kazalniki, kot so BMI, razmerje med pasom in boki ter splošni dejavniki življenjskega sloga. Če vas zanima odstotek telesne maščobe, priporočamo, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem ali strokovnjakom za fitnes, ki lahko izvede natančne meritve in vam svetuje.

Zdravi obsegi telesne maščobe

Indeks telesne maščobe se razlikuje glede na starost in spol. Na splošno so esencialne maščobe potrebne za normalno fiziološko delovanje in ženske imajo običajno višji odstotek esencialnih maščob kot moški.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Za moške velja, da je zdrav razpon okoli 6–24 %, medtem ko je za ženske običajno okoli 16–30 %.

Spremljanje odstotka telesne maščobe je pomembno za oceno splošnega zdravja in telesne pripravljenosti. Odvečna telesna maščoba, zlasti visceralna maščoba (maščoba, shranjena okoli notranjih organov), je povezana z različnimi zdravstvenimi tveganji, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in presnovnim sindromom.

Omejitve indeksa telesne maščobe

Različne metode merjenja telesne maščobe lahko dajo različne rezultate. Natančnost meritve je odvisna od uporabljene metode in posameznih dejavnikov, kot je raven hidracije.

Indeks telesne maščobe ne daje informacij o porazdelitvi maščobe v telesu. Na primer, dve osebi z enakim odstotkom telesne maščobe lahko skladiščita maščobo na različnih področjih, kar različno vpliva na njuno zdravje. Kljub tem omejitvam merjenje odstotka telesne maščobe ostaja dragoceno orodje za ocenjevanje zdravja in telesne pripravljenosti, zlasti če se uporablja v povezavi z drugimi meritvami. Priporočljivo je, da uporabite dosledno metodo in, če je mogoče, dajte meritve opraviti usposobljenemu strokovnjaku za natančnejše in zanesljivejše rezultate. Poleg tega so lahko trendi skozi čas bolj informativni kot posamezne meritve pri ocenjevanju napredka ali sprememb v sestavi telesa.

Indeks telesne mase nam lahko razkrije več kot tehtnica

Indeks telesne mase nam lahko razkrije več kot tehtnica

Indeks telesne mase ali ITM

Indeks telesne mase (ITM) je široko uporabljena metoda za ocenjevanje telesne teže glede na višino. Zagotavlja preprosto numerično predstavitev telesne sestave osebe in se pogosto uporablja kot orodje za pregledovanje posameznikov v različne kategorije statusa teže.

ITM kalkulator

ITM = teža (kg) x višina (m)²

Gre za preprost izračun. ITM se izračuna tako, da se posameznikova teža v kilogramih deli s kvadratom njegove višine v metrih.

Kategorije ITM

Vrednosti ITM so običajno razvrščene v kategorije, da pomagajo pri razvrščanju posameznikov glede na njihov status teže. Splošno sprejete kategorije so:

Premajhna telesna teža: ITM manj kot 18,5

Normalna teža: ITM med 18,5 in 24,9

Prekomerna telesna teža: ITM med 25 in 29,9

Debelost:

 • Razred I (zmeren): ITM med 30 in 34,9
 • Razred II (huda): ITM med 35 in 39,9
 • Razred III (zelo huda ali morbidna): ITM 40 in več

Omejitve indeksa telesne mase

ITM je preprosto in hitro orodje, vendar ima omejitve. Ne meri neposredno odstotka telesne maščobe in ne razlikuje med maščobno in mišično maso. Športniki ali posamezniki z visoko mišično maso imajo lahko višji ITM, čeprav imajo nižji odstotek telesne maščobe. Ne upošteva razporeditve maščobe v telesu, ki je pomembna za zdravje. Na primer, trebušna ali visceralna maščoba lahko predstavlja večja tveganja za zdravje kot maščoba, shranjena na drugih področjih.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Razlike glede na starost in spol

Kategorije ITM se na splošno uporabljajo za odrasle in niso neposredno primerljive med različnimi starostnimi skupinami ali spoli. Za otroke in mladostnike se odstotki ITM pogosto uporabljajo za upoštevanje razlik v starosti in spolu.

Zdravstvena tveganja, povezana z ITM

Tako premajhna telesna teža kot debelost, kot kažejo ekstremne vrednosti ITM, sta lahko povezana z zdravstvenimi tveganji. Posamezniki s premajhno telesno težo se lahko soočajo s prehranskimi pomanjkljivostmi in oslabljeno imunsko funkcijo, medtem ko je debelost povezana z različnimi zdravstvenimi stanji, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in nekateri raki.

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com

21
340 SEK