Kaj je inlay in kako lahko zagotovi zdrav nasmeh?

28. feb. 2024, ob 14.31
Posodobljeno pred 24 dnevi
7
120 SEK

V svetu sodobne dentalne medicine se nenehno razvijajo nove in inovativne tehnike za izboljšanje zdravja in estetike naših zob. Med temi rešitvami izstopa inlay, ki predstavlja revolucionaren pristop k obnovi poškodovanih ali obrabljenih zob. Kaj je inlay, zakaj se uporablja, in kako lahko koristi vašemu nasmehu?

Kaj je inlay?

Inlay je protetični nadomestek, ki se uporabi za popravilo uničenega zoba zaradi kariesa in ne zajema celotne zobne strukture. Razlikuje se od tradicionalnih plomb, saj je izdelan izven ust in nato nameščen v zob. Ta metoda omogoča bolj natančno prileganje in boljšo trdnost obnovljenega zoba. Inlay je običajno izdelani iz porcelana, kompozitnih materialov ali zlata, pri čemer vsak material ponuja svoje prednosti.

Inlay

Zakaj se uporablja inlay?

Inlay se uporablja iz več razlogov. Prvič, idealen je za obnovitev zob, ki so preveč poškodovani za plombo, a ne dovolj za krono. Drugič, zaradi svoje trdnosti in dolgotrajnosti je odlična izbira za obnovitev žvečilnih površin zadnjih zob. Poleg tega, ker je inlay izdelan po meri in se popolnoma prilegajo zobu, zagotavlja boljšo higieno in manjše tveganje za ponovne poškodbe ali propad zoba.

Prednosti uporabe inlayov

Dolgotrajnost in trpežnost: Inlay, še posebej tisti iz porcelana ali zlata, je zelo odporen na obrabo in lahko traja dlje kot tradicionalne plombe.

Estetika: Porcelanski inlay se lahko barvno uskladi z vašimi naravnimi zobmi, kar zagotavlja naraven videz.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Natančnost prileganja: Ker je inlay izdelan v laboratoriju, se popolnoma prilegajo obliki zoba, kar zmanjšuje tveganje za nadaljnjo propadanje zoba.

Ohranjanje zobne strukture: Pri nameščanju inlaya se odstrani manj zobne strukture v primerjavi s kronami, kar je bolje za dolgoročno zdravje vašega zoba.

Inlay ima številne prednosti.

Proces namestitve inlaya

Postopek namestitve inlaya običajno zahteva dva obiska pri zobozdravniku. Med prvim obiskom zobozdravnik odstrani poškodovano in pripravi zob za namestitev inlaya. Nato vzame odtis zoba, ki se pošlje v laboratorij, kjer izdelajo inlay po meri. Med drugim obiskom se izdelan inlay prilepi na zob, kar zagotavlja trajno in estetsko rešitev.

Inlay predstavlja pomemben napredek v zobozdravstvu, ki pacientom omogoča bolj trpežne, estetsko privlačne in funkcionalne obnove poškodovanih zob. Z izbiro inlaya ne le izboljšate videz svojega nasmeha, ampak tudi prispevate k boljšemu oralnemu zdravju. Če menite, da bi inlay lahko bil prava rešitev za vas, se obrnite na zobozdravstveni center Lux Dental, kjer vam bodo z veseljem svetovali, da skupaj najdete najboljšo pot do vašega zdravega in brezskrbnega nasmeha.

Foto: Canva

7
120 SEK