Izguba psa: bolečina primerljiva z izgubo bližnje osebe

26. feb. 2024, ob 11.11
Posodobljeno pred 24 dnevi
66
80 SEK

Strokovnjaki so se poglobili v bolečino, ki jo ljudje doživljajo ob izgubi svojega štirinožnega prijatelja, in prišli do presenetljivih ugotovitev. Raziskave kažejo, da je žalovanje za psom pogosto primerljivo z žalovanjem za izgubljenim človekom.

Psihologi ugotavljajo, da globoka čustvena povezanost, ki jo ljudje razvijajo s svojimi psi, ustvarja močno navezanost. Ta navezanost pogosto presega običajne medčloveške odnose, saj psi nudijo brezpogojno ljubezen, zvestobo in tolažbo. Izguba psa tako ne pomeni le izgube ljubljenega bitja, temveč tudi izgubo vira čustvene podpore, zaupanja in nenazadnje rutine, ki so jo lastniki delili s svojim psom.

Poleg tega družba pogosto ne priznava globine žalovanja za hišnim ljubljenčkom na enak način kot pri izgubi človeka. To lahko pusti posameznike, ki žalujejo, v občutku osamljenosti in nerazumevanja. Pomanjkanje obredov, kot so pogrebi ali spominske slovesnosti, lahko dodatno oteži proces žalovanja.

Psihologi tudi opozarjajo na možnost občutka krivde, ki ga lahko doživljajo lastniki, še posebej, če so morali sprejeti težko odločitev o evtanaziji. Ta občutek krivde je pogosto neupravičen, saj lastniki v večini primerov sprejemajo odločitve v najboljšem interesu svojega ljubljenčka.

V času, ko se vse več ljudi zaveda pomena duševnega zdravja, je pomembno, da družba prizna in podpre tiste, ki žalujejo za svojimi hišnimi ljubljenčki. Psihologi svetujejo, da je deljenje svojih čustev z drugimi, ki so doživeli podobno izgubo, eden izmed načinov za lajšanje bolečine. Prav tako poudarjajo pomen spominjanja na lepe trenutke, preživete s psom, in sprejemanja žalovanja kot normalnega dela procesa izgube.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Za konec, pomembno je poudariti, da je vsak proces žalovanja edinstven in da ni “pravilnega” načina, kako se spopasti z izgubo. Pomembno je, da posamezniki najdejo svoj način soočanja in si dovolijo čas za žalovanje.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

66
80 SEK