
Jabolčni kis: Čudež ali kisla prevara?
Je jabolčni kis res čudežno zdravilo ali kisla prevara in še ena modna iluzija? V svetu, kjer je vsaka žlica obljuba vitkosti, sijajnih las in zdravega telesa, jabolčni kis zaseda prestol alternativnega zdravilstva. Prebava in hujšanje ter boj proti prhljaju in uravnavanje krvnega sladkorja – to so od nekdaj v domeni jabolčnega kisa. Njegove domnevne koristi so skoraj preveč dobre, da bi bile resnične. Kaj pravi znanost? In kje je meja med tradicijo in nategom?
Je jabolčni kis res dober za vas?
Že tisočletja zdravilci ter zeliščarji in ljubitelji dobrega počutja vseh vrst prisegajo na domnevne koristi jabolčnega kisa. Če poiščete “jabolčni kis” boste našli nekoga, ki trdi, da pomaga pri vsem, od sončnih opeklin do ledvičnih kamnov in celo nevro-degenerativnih bolezni. Z dodatkom česna, čebule in pekoče paprike postane ognjeni jabolčnik, ljudsko zdravilo, ki naj bi krepilo imunski sistem in lajšajo prehlad. Nekaj žlic, zmešanih z vodo? Pomoč pri prebavi. Nanesti na modrice? Domače zdravilo.
Številne zdravstvene trditve, ki jih ljudje navajajo o jabolčnem kisu večinoma temeljijo na anekdotah in izročilu. Vendar pa nekatere temeljijo tudi na kliničnih raziskavah in jih zdravniki in dietetiki smatrajo za koristne

Kaj torej znanost v resnici pravi o zdravstvenih učinkih in praktični uporabi jabolčnega kisa?
Je jabolčni kis varen?
Jabolčni kis ni čarobni. Gre za zdravo živilo, ki ga večina ljudi lahko varno vključi v svojo prehrano.
Nepasteriziran jabolčni kis z rjavkasto meglico prijaznih mikrobov, je bogat s polifenoli, nekakšnim antioksidantom, in probiotiki, ki prispevajo k koristnim črevesnim bakterijam.
Kako uživati jabolčni kis?
Pogosto se priporoča žlica kisa, razredčenega v 240 ml vode. Učinki bodo odvisni od posameznika. Za tiste osebe z refluksom kisline (po domače “zgaga”), razjedami ali gastritisom se lahko visoka vsebnost ocetne kisline v kisu zdi premočna.

Kot pri vsakem prehranskem dopolnilu se je vsekakor dobro posvetovati z zdravnikom, preden jabolčni kis vključite v svojo rutino.
To velja zlasti za tiste, ki jemljejo zdravila za sladkorno bolezen ali zdravila, ki vplivajo na raven kalija, ali za tiste z boleznijo ledvic, saj imajo lahko njihove ledvice težave s predelavo visokih odmerkov kisline. Omeniti velja tudi, da je kislina lahko škodljiva za zobno sklenino.
Jabolčni kis deluje protimikrobno
Deluje dvojno: To pomeni, da lahko deluje dvojno kot sestavina za solatni preliv in kot razkužilo za morebitne E. coli in podobno. Tovrstni mikrobi se radi zadržujejo na vaši solati.
- Dodajte kis v vodo med pranjem solate ali druge zelenjave. Kis bo uničil mikroorganizme, vaša zelenjava pa bo ostale sveža dlje časa.
Ali lahko jabolčni kis pomaga pri zniževanju ravni glukoze v krvi in sladkorni bolezni?
Pitje jabolčnega kisa za nadzor krvnega sladkorja naj bi bilo primerno pri sladkorni bolezni tipa 2.

Podpira presnovo
Več študij je pokazalo, da lahko jabolčni kis podpira presnovo.
- Upočasni prebavo in vodi do enakomernejšega sproščanja glukoze v krvni obtok. To je dobro in koristno pri uživanju obrokov z veliko preprostimi ogljikovimi hidrati.
- Dodatne raziskave podpirajo tudi sposobnost telesa, da učinkoviteje predeluje maščobe in glukozo.
Jabolčni kis in hujšanje?
Ali lahko jabolčni kis pomaga pri hujšanju in prebavnih težavah?
Med ljubitelji dobrega počutja je priljubljena ideja, da lahko jabolčni kis pomaga sicer zdravim posameznikom shujšati, izboljšati prebavo in se boriti proti napihnjenosti.
Jabolčni kis pomaga pri napihnjenosti ali prebavnih motnjah, saj lahko upočasni prebavo in podpira zdrav črevesni mikrobiom
Izguba telesne teže
Jabolčni kis daje občutek sitosti ali večje sitosti po obroku. Kar je seveda končni cilj pri hujšanju.
Sitost pomeni tudi manj poseganja po priboljških ali vmesnih “prepovedanih” obrokih. Nekaj jabolčnega kisa pred obrokom vpliva na količino zaužitih kalorij.
Vseeno pa je jasno: jabolčni kis ne bo naredil drastičnih sprememb pri telesni teži. Še vedno velja pravilo – več gibanja, zmanjšanje stresa, uravnotežena prehrana in zadostni spanec.
Nega las z jabolčnim kisom
Ali je jabolčni kis primeren za lokalno uporabo pri negi las in lasišča?
Jabolčni kis ne vpliva na mikrobiom kože. Obetavni rezultati se kažejo pri zdravljenju določenih bolezni lasišča.
Zadnje desetletje priporoča lokalno uporabo jabolčnega kisa bolnikom s prhljajem, tudi znaki luščenja in srbenja se z uporabo jabolčnega kisa pomirijo.

Luščenje in srbenje so pogosto povezani s seboroičnim dermatitisom ali luskavico.
Kis deluje prav čudežno pri odstranjevanju lusk.
Kako pripraviti raztopino za nego las
Kis razredčite s štirimi deli vode, ga nanesete na lasišče z razpršilko in počakate približno 10 minut. nato sperite.
- Redčenje kisa zmanjša možnost nastanka pekoče bolečine. Tako mešanico lahko varno uporabljate tudi kot občasno čistilno sredstvo za lase. Vendar pa lahko prepogosta uporaba spremeni kislost lasišča in močno izsuši povrhnjica.
Kako uporabiti jabolčni kis za nego lasišča:
Čeprav je na trgu veliko odličnih izdelkov z jabolčnim kisom, je lahko izdelava domačega sredstva hitra in enostavna – in poceni.
Razmerje med jabolčnim kisom in vodo lahko prilagodite. Na ta način spremenite intenzivnost mešanice. Intenzivnost mešanice je odvisna od tipa las in resnosti težav z lasišče.
Tukaj je osnovni recept za pripravo mešanice in način kako mešanico uporabiti.

Zmešajte 1 del jabolčnega kisa z 3-4 deli destilirane vode.
- Tekočino nalijte v čisto razpršilko. Umijte si lase s šamponom in balzamom. in nato sperite.
- Lase popivnajte z brisačo.
- Nežno nanesite mešanico jabolčnega kisa in jo z rokami nežno masirajte
- Pustite nekaj minut, da raztopina deluje na lase in lasišče.
- Sperite z mlačno vodo.

Previdnost pri kisu nikoli ni odveč:
- Ne uporabljajte ga, če imate hude težave s kožo.
- Prenehajte z uporabo, če se pojavi draženje.
- Kis morda pozimi ni tako učinkovit. Morda ga boste potrebovali manj pogosto, da preprečite suhost zimskega vremena. Kožo redno vlažite, da jo zaščitite
- Jabolčni kis lahko poveča občutljivost kože na sonce. Pozimi obvezno uporabljate kremo za sončenje.
Nikoli ne uporabljajte jabolčnega kisa nerazredčenega. Vedno ga razredčite in pred nanosom na večje površine opravite test na koži.
Pripravila AK
Viri:
theguardian.com
unsplash.com