Je vsakodnevno pitje kave z mlekom zdravju škodljivo ali koristno?

24. may. 2024, ob 08.35
Posodobljeno pred 7 dnevi
22
120 SEK

Kava z mlekom je ena izmed najbolj priljubljenih pijač po vsem svetu. Ker obstaja ogromno različnih kombinacij s toplim ali hladnim mlekom, skoraj vsak najde skodelico kave, brez katere ne more začeti ali preživeti dneva. Ne glede na priljubljenost takega napitka pa se mnogokrat poraja vprašanje, če lahko skodelica kave z mlekom na dan morda škoduje našemu zdravju.

Kavni napitek je za mnoge obveza pri zajtrku, po večerji ali pa kar med obroki. Toda ali bi preprosta skodelica te pijače lahko škodila našemu telesu? Raziskave kažejo ravno obratno. Ena sama skodelica kave z mlekom ima namreč lahko protivnetni učinek pri ljudeh. To pa zato, ker kombinacija beljakovin in antioksidantov podvoji protivnetne lastnosti v imunskih celicah.

Ko bakterije, virusi in druge tuje snovi vstopijo v telo, se imunski sistem odzove z uporabo belih krvnih celic in kemikalij. Ta reakcija, znana kot vnetje, se pojavi tudi pri preobremenitvi kit in mišic in je značilna za bolezni, kot je revmatoidni artritis.

Antioksidante, znane kot polifenole, najdemo v ljudeh, rastlinah, sadju in zelenjavi. To skupino antioksidantov uporablja tudi živilska industrija za upočasnitev oksidacije in poslabšanje kakovosti hrane ter s tem za preprečevanje neprijetnih okusov. Znano je tudi, da so polifenoli zdravi za človeka, saj pomagajo zmanjšati oksidativni stres v telesu, ki vodi do vnetij.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

Razne študije raziskovalcev so pokazale, da se polifenoli vežejo na beljakovine v mesnih izdelkih, mleku in pivu. Prav tako so testirali, ali se molekule med seboj vežejo tudi v takšnih pijačah, kot je kavni napitek z mlekom. Kavna zrna so namreč polna polifenolov, medtem ko je mleko bogato z beljakovinami.

Rezultat dokazuje, da se reakcija med polifenoli in beljakovinami pojavlja tudi v nekaterih kavnih napitkih z mlekom. Pravzaprav se reakcija zgodi tako hitro, da se ji je bilo težko izogniti v kateri koli hrani. Vse kaže na to, da pitje priljubljene kave z mlekom vendarle lahko koristi našemu zdravju, ne pa nujno škoduje.

Zaplete se lahko seveda pri osebah, ki so delno ali popolno intolerantne na laktozo. Zdravi ljudje, ki radi pijejo kavo z mlekom, morda ne bodo občutili nobenih učinkov pitja te kombinacije, medtem ko lahko tisti, ki jim mleko škoduje, v želodcu dobijo občutek napihnjenosti in prebavnih težav. Takim se seveda priporoča, da uživajo zares majhne (če sploh) količine mleka v kavi.

Kljub vsemu se je dobro zavedati, da ne glede na pozitivne učinke pitja kave z mlekom, vseeno ni pametno pretiravati kar se tiče količine. Najbolj priporočljiva mera sta 2 do 3 skodelice kave na dan.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

22
120 SEK