Jesenske jedi, ki jih lahko pripravite iz bučnega pireja

28. sep. 2023, ob 15.11
Posodobljeno pred 6 meseci
45
160 SEK

Sezona buč je tukaj! Če ob pogledu na veliko okroglo oranžno bučo ne veste, kaj točno bi pripravili iz nje, ne skrbite. Najlažje je pripraviti okusen bučni pire, ki ga lahko uživate samostojno, lahko pa služi kot osnova ali dodatek k različnim jedem: sladkim, slanim, pečenim, kuhanim in še več. Privoščite si zdrav in slasten jesenski obrok na tisoč in en način.

Kako pripraviti bučni pire?

Če želite pripraviti bučni pire, je prvi korak, da bučo prerežete na pol s pomočjo ostrega kuhinjskega noža. Če je pretrda, najprej odstranite zgornji del. Nato izdolbite vsa semena (splaknite, posušite in shranite jih za kasnejše praženje – so namreč zelo okusna in hranljiva) in potem obe polovici buče položite na naoljenpekač. Dodajte skodelico vode, da ustvarite paro, in pecite pri 150 stopinjah Celzija eno do dve uri, dokler buča ne postane mehka. Pustite, da se ohladi, izdolbite meso in ga pretlačite v skledi s pomočjo mešalnika. Po želji lahko dodate sol, olivno olje in druge začimbe.

Kako dolgo ostane bučni pire svež?

Bučni pire lahko hranite do štiri dni v hladilniku. Poskrbite, da je shranjen v tesno zaprti posodi, lahko pa ga tudi zamrznete – v zamrzovalniku lahko ostane do šest mesecev.

Kaj vse lahko pripravite iz bučnega pireja?

Bučni pire lahko dodate v praktično katerikoli recept, če si želite okusa po buči,kremnosti in sladkosti. Uporabite ga lahko za zgostitev smutijev ali mlečnih napitkov z jesenskih navdihom. Primešate ga lahko k jutranji ovseni kaši skupaj s cimetom, ga namažete na toast in kombinirate z medom. Bučno kašo lahko primešate v golaže, čilije, omake, zelenjavne juhe, enolončnice …

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Bučni kruh

Štručka bučnega kruha je popolna jesenska jed, ki jo lahko uživate za zajtrk, prigrizek ali sladico. Potrebujete moko, kvas in sladkor, ki ju zmešate skupaj z malo tople vode, medtem pa zagrejete predpripravljen bučni pire. Ko začne kvas vzhajati, mu dodate bučni pire, sol, olje in malo kefirja, nato pa vse skupaj zgnetete v testo in pustite, da vzhaja. Na koncu oblikujete štruco ali hlebec in pečete na 190 stopinj Celzija okoli ene ure. Bučni kruh lahko okrasite tudi z bučnimi semeni.

Juha z bučnim pirejem

Vitaminska bomba za odpornost. Potrebujete sezonsko zelenjavo; na kocke narežite krompir, korenje, čebulo, bučke, zelje, ohrovt in zelenjavo po želji ter vse skupaj popražite na olivnem olju. Ko se zelenjava zmehča, ji dodajte vodo in bučni pire ter vse skupaj začinite in nato zmiksajte v mešalniku. Rezultat je okusna kremna zelenjavna juha z okusom po sladki buči.

Bučni cheesecake

Zmešajte zmlete piškote, orehe, sladkor, sol in stopljeno maslo ter zmes naložite na okrogel pekač, ki naj potem stoji v hlaidlniku pol ure. Medtem z mešalnikom zmešajte sirni namaz, bučni pire, jajca, kislo smetano, sladkor in vanilijev sladkor. Kremo za cheesecake nato namažite na na ohlajeno piškotno osnovo in po vrhu lepo pogladite. Pekač za 45 do 50 minut položite v ogreto pečico, da se nadev skorajda popolnoma strdi in po vrhu nežno rjavo obarva. Pomembno je, da v prvi polovici peke vrat pečice ne odpirate. Počakate, da se sladica ohladi in jo nato čez noč shranite v hladilniku, naslednji dan pa je pripravljena za uživanje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels

45
160 SEK