Kaj je retinol in kako vpliva na vašo kožo?

16. apr. 2024, ob 08.40
Posodobljeno pred 2 mesecema
46
140 SEK

Retinol, pogosto obravnavan kot zlati standard sestavin v negi kože, je pridobil ogromno priljubljenost zaradi svoje izjemne sposobnosti preoblikovanja teksture in videza kože. V tem članku bomo raziskali, kaj je retinol, kako deluje, zakaj je koristen in kako ga lahko najboljše uporabimo.

Kaj je retinol?

Retinol je derivat vitamina A, je močna sestavina, znana po številnih koristih za nego kože. Spada v razred spojin, ki jih imenovanujemo retinoidi, in so znani po svoji sposobnosti spodbujanja obnavljanja celic, stimuliranju proizvodnje kolagena in izboljšanju obnavljanja kože.

Kako retinol sploh deluje?

Retinol deluje tako, da prodre v globoke plasti kože in spodbuja nastajanje novih celic. Na ta način pospešuje obnavljanje celic, učinkovito odstranjuje odmrle kožne celicein tako razkrije gladko in bolj sijočo kožo pod njimi. Poleg tega retinol spodbuja proizvodnjo kolagena, kar pomaga zmanjšati videz drobnih linij, gub in drugih znakov staranja.Retinol s svojim delovanjem pomaga zmanjšati videz drobnih linij in gub, izboljša teksturo in tonus kože, zmanjša videz por, zbledi hiperpigmentacije in starostne pege, povečaa čvrstost in elastičnost kože in pomaga pri boju proti aknam.

Kdaj je najboljši čas, da pričnemo z uporabo retinola?

Običajno se priporoča, da retinol vključimo v svojo rutino nege kože v poznih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih letih. Vendar lahko posamezniki z določenimi težavami s kožo, kot so akne ali prezgodnje staranje, koristijo prednosti retinola že prej, seveda pod nadzorom dermatologa.

Ali naj z uporabo retinola kdaj prenehamo?

Retinol lahko uporabljamo nedoločen čas, vendar pa nekateri posamezniki s podaljšano uporabo doživijo občutljivost ali draženje kože. Pomembno je spremljati odziv naše kože in prilagoditi uporabo retinola glede na to. Nosečnice ali doječe matere pa morajo zaradi možnosti povzročanja prirojenih napak pri plodu prenehati z uporabo retinola.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Nasveti za učinkovito nego kože z retinolom:

Začnite počasi: Začnite z uporabo retinola 2-3 krat na teden, da koži omogočite prilagoditev. Postopoma povečajte pogostost glede na toleranco vaše kože.

Uporabljajte ga zvečer: Retinol je občutljiv na sončno svetlobo, zato ga je najbolje uporabiti zvečer, da povečate njegovo učinkovitost.

Nanesite na čisto in suho kožo: Poskrbite, da bo vaša koža temeljito očiščena in posušena, preden nanesete retinol. Na ta način izboljšate njegovo absorpcijo in učinkovitost.

Navlažite: Po uporabi retinola uporabite vlažilno kremo, da ublažite morebitno suhost ali draženje, ki ga povzroči.

Uporabite sončno kremo: Čez dan vedno nosite sončno kremo, saj retinol lahko poveča občutljivost kože na UV sevanje. Izberite sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več.

Bodite potrpežljivi: Rezultati lahko trajajo nekaj časa, zato bodite potrpežljivi in dosledni pri uporabi retinola.

Izogibajte se mešanju z grobimi sestavinami: Izogibajte se uporabi retinola skupaj z grobimi pilingi ali drugimi aktivnimi sestavinami, da preprečite pretirano draženje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

46
140 SEK