Kako na letalu izenačiti pritisk v ušesih?

06. apr. 2024, ob 08.17
228
130 SEK

Ušesni pritisk je obremenitev bobniča, ki se pojavi, ko pritisk v srednjem ušesu in pritisk v okolju nista v ravnovesju. To se najpogosteje zgodi na letalu med vzletom in pristajanjem ter v večini primerov ni nič zaskrbljujočega, vsekakor pa lahko povzroča neugoden občutek. Veliko lahko za izenačevanje pritiska v resnici naredite sami in s tem poskrbite, da je vaša pot bolj prijetna.

Kakšni so simptomi?

Simptomi se lahko pojavijo v enem ali obeh ušesih, najpogosteje pa vključujejo:

 • Neprijeten občutek ali bolečina v ušesu
 • Občutek zamašenosti ušesa
 • Slabši sluh

Če so težave s pritiskom hujše, lahko občutite tudi:

 • Hujšo neprekinjeno bolečino
 • Povišan pritisk v ušesih
 • Zvonjenje v ušesih (tinitus)
 • Krvavitev iz ušesa

Kdaj k zdravniku?

Pri večini ljudeh povišan ušesni pritisk izzveni ali se izboljša že tekom letenja ali po pristanku. Če simptomi trajajo več dni ali pa so bolečine in drugi simptomi zelo močni, se za vsak slučaj obrnite na zdravnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Moore (@jamesmoorewellness)

Kateri dejavniki zvišajo možnosti za zaplete?

Kakršnokoli stanje, ki blokira evstahijevo cev v ušesu, lahko poslabša simptome na letalu. To je na primer prehlad, majhna evstahijeva cev (pri otrocih in dojenčkih), vnetje sinusov, alergije, vnetje srednjega ušesa, spanje na letalu …

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Možni zapleti

Ponavadi težave s pritiskom v ušesih niso zaskrbljujoče in minejo same od sebe. Če več dni čutite neprijetne simptome ali pa imate eno izmed pridruženih zdravstvenih stanj, ki težave s pritiskom še slabšajo, pa se obrnite po zdravniško pomoč. Redki, a resni zapleti pri nezdravljenih zdravstvenih stanjih, povezanih z ušesi in pritiskom, lahko vključujejo stalno izgubo sluha ali kronično zvonjenje v ušesih.

Kako si pomagati med letom?

Za izenačevanje pritiska v ušesih lahko na letalu naredite veliko tudi sami.

 • Med vzletom in pristankom zehajte in požirajte slino: to aktivira mišice, ki odpirajo evstahijevo cev. Pomaga tudi, če žvečite žvečilni gumi ali bonbon.
 • Med vzletom in pristankom nežno izpihajte nos: usta imejte zaprta, vzemite robček in nežno pihnite nos. Postopek ponovite nekajkrat, še posebej v času pristajanja, in tako boste pomagali izenačiti zračni tlak v ušesih z zračnim tlakom v okolju.
 • Med vzletom in pristankom ostanite budni: če ste budni, lahko aktivno pripomorete k izenačevanju pritiska, medtem ko med spanjem telo tega ne omogoča.
 • Pred vkrcanjem na letalu uporabite razpršilo za nos: vedno lahko uporabite fiziološko raztopino ali slano morsko razpršilo, vendar ne pretiravajte s količino.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

228
130 SEK