Kako odstraniti rumene madeže na belem perilu?

17. apr. 2024, ob 10.06
143
170 SEK

Čeprav bela oblačila lahko izgledajo naravnost fenomenalno, ko so čista in bleščeča, pa so hkrati žal tudi zelo občutljiva. Že po nekaj pranjih lahko izgubijo sijaj, se razbarvajo in so videti precej uničena. Težava, ki marsikomu načenja živce, pa so tudi značilni rumeni madeži, ki se pojavijo predvsem na predelih pod pazduho. Zakaj sploh nastanejo in kako se jih znebiti?

Zakaj se na belih oblačilih pojavijo rumeni madeži?

Najbolj pogosti vzroki so uporaba deodoranta, znojenje, oksidacija in razna belila. Naš znoj sestavlja 99 % vode in približno 1 % urinske kisline, amonijaka, mlečne kisline, sladkorja, soli in drugih snovi. Vse te kemikalije v kombinaciji z aluminijem, ki je sestavni del večine deodorantov in antiperspirantov, povzroča nadležne rumene madeže, ki so lahko na dotik tudi trdi. K temu lahko še dodatno pripomore pranje na nizkih temperaturah, slabo splakovanje ali nepravilna uporaba pralnih sredstev. Ko je perilo izpostavljeno oksidaciji, se lahko čez čas pojavijo rumeni madeži. Še en vzrok, ki vas bo morda presenetil, je prepogosta uporaba belila, ki lahko povzroči, da se vlakna v oblačilih ošibijo in zaradi tega postanejo bolj dovzetna za rumenenje.

Kako se znebiti rumenih madežev?

@themaidenmother ✨Slow Fashion Tip: How To Remove Yellow Stains From White Clothing: ✨ Let’s remember: as we nurture our clothes, they reciprocate by gracing us with extended vitality. As I embrace a slower pace and more mindful lifestyle, I am discovering more and more that there is practical magic to be found in even the most mundane of tasks. Through this lens, basic laundry transforms into a meditative practice, honoring both our garments and the planet. MATERIALS – Blue Dawn Dish Soap – Hydrogen Peroxide – Baking Soda ✨STEPS✨ 1. Mix equal parts dish soap and peroxide in a small bowl. 2. Fully submerge the stained area of your garment within the soap and peroxide mixture 3. Gently scrub away at the stained area. 4. For stubborn or set stains, lightly apply a layer of baking soda. 5. Leave your garment to set in a sunny area for at least 1 hour. 6. Wash your garment as usual. 7. If the stain persists, repeat these steps again BEFORE drying the garment. 8. Machine or air dry once the stain has fully vanished. This is the beauty of the slow path: it encourages us to adopt a practice of consumption that lasts. I hope this laundry tip helps you on your slow fashion journey. Now it’s your turn! What’s your go-to sustainable clothing care tip? Sound off in the comments! . . . #slowfashiontiktok #slowliving #slowfashion #slowfashionmovement #sustainablefashion #sustainableliving #laundrytips #naturallaundrydetergent #howtolaundry #simpleliving #minimalism #minimalwardrobe #zerowastewardrobe #thrifted #secondhandfashion #secondhandshop #slowlifestyle ♬ original sound – Caley

Pred pranjem madežem posvetite posebno pozornost

Kupite posebno sredstvo za odstranjevanje madežev na perilu in ga nekaj ur pred pranjem namažite na prizadete predele oblačil. Potem perilu operite na višjih temperaturah in po potrebi postopek ponovite večkrat.

Uporabite zobno pasto

Če s sredstvom za odstranjevanje madežev niste povsem zadovoljni, lahko svojo srečo poskusite še z zobno pasto, ki pa mora biti nujno bele barve. Vzemite porabljeno ščetko za zobe in z zobno pasto zdrgnite rumene madeže. Nato pustite kos oblačila stati približno pol ure z nanesen zobno pasto, preden vse sjupaj operete s hladno vodo.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Najbolj ekološka izbira: voda in kis

Potrebujete kozarec mlačne vode, ki ga zamešate z belim kisom in mešanico nanesete na predele, kjer se nahajajo rumeni madeži. Nato pustite stati oblačila na miru kakšno uro, preden jih operete s hladno vodo in posušite. Beli kis ne bo le pomagal odstraniti rumenih madežev, ampak tudi neprijetni vonj in vse ostanke bakterij. Je najbolj okolju prijazna izbira čistila, ki lahko dela prave čudeže – ne samo pri pranju oblačil, ampak tudi na splošno čiščenju in razkuževanju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

143
170 SEK