Kako preživeti 24 ur v Istanbulu?

23. jun. 2024, ob 08.41
122
130 SEK

Istanbulsko letališče je eno največjih letališč na svetu z ogromno povezavami na različne konce sveta. Tudi iz Ljubljane vsakodnevno potekajo direktni leti v Istanbul, ki je potem za marsikoga odskočna deska v daljnje destinacije. Če ste rezervirali let, ki vam časovno omogoča, da preživite en dan še v Istanbulu, ga morate čim bolje izkoristiti, saj gre za čudovito turško mesto, kjer najdete ogromno zanimivosti. Za vas smo pripravili načrt, kako preživeti 24 ur v Istanbulu.

Zjutraj si privoščite skodelico avtentične turške kave

Ne glede na to, ali se vaša nastanitev nahaja na letališču ali izven njega, predlagamo, da se zjutraj odpravite v center Istanbula, ulovite nekaj sončnih žarkov in si privoščite skodelico prave turške kave v kombinaciji z eno izmed značilnih turških sladic.

Nadaljujte pot do Galatskega stolpa

Galatski stolp ali Galata Tower je star stolp, ki je bil prvotno zgrajen kot stražni stolp na najvišji točki okrožja. Danes velja za znamenitost Istanbula, tam pa najdete tudi muzej. Stolp in bližnji lokal ponujata enega najlepših razgledov na celotno mesto.

Oglejte si znamenito Modro mošejo, Hagijo Sofijo

Ko pade mrak, se Modra mošeja pravljično okopa v številnih odtenkih modre in daje čudovito vzdušje, od koder tudi izvira njeno ime. Nasproti nje boste našli še slavno mošejo Hagijo Sofijo, ki velja za eno najlepših zgradb na svetu, uvrščena pa je tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Ljubitelji kulture in arhitekture boste tukaj najbrž preživeli kar nekaj časa.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Ustavite se na kosilu in poskusite istanbulske specialitete

Spočijte se v eni izmed lokalnih restavracij ali pa se ustavite kar na stojnicah ulične hrane. Poskusite turški burek, kebab, mesne kroglice, falafel ali pečen krompir. Za sladico si privoščite baklavo ali pražene kostanje.

Popoldne nakupujte na Velikem bazarju

Veliki bazar ali Grand Bazaar je pokrita tržnica, ki je pravi raj za ljubitelje nakupovanja. Tam boste našli avtentične turške izdelke, oblačila, hrano, začimbe, preproge, spominke – vse, kar potrebujete in tudi vse tisto, česar niti približno ne potrebujete. Na tržnici se nahaja več kot 4000 stojnic, ki se raztezajo čez več kot 60 ulic. Je kraj v Istanbulu, ki ga obišče največ turistov, zato ni nič nenavadnega, da poleg vseh čarov žal nudi tudi veliko pasti. Zelo pomembno je, da ste pozorni na okolico in se znate pogajati za cene.

Zvečer najdite točko za opazovanje sončnega zahoda in si vzemite čas za počitek

Naslednji dan vas najbrž čaka naporen let proti naslednji destinaciji, zato je pomembno, da se spočijete. Poskusite uloviti pogled na sončni zahod, uživajte v večerji in čaju ter se sprostite.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

122
130 SEK