
Kako rezati čebulo, ne da bi jokali
Uporabite te nasvete in trike, da bo bistveno opravilo manj nadležno. Ne glede na to, ali ste izkušen domači kuhar ali kuharski začetnik, ob rezanju čebule jokate. Zato se je vredno naučiti, kako rezati čebulo, da bi bil ta opravek čim manj jokav. Navsezadnje je čebula osnovna sestavina v neštetih receptih. Poglobi in uravnoteži okus. In čeprav se solze in smrkanje pri rezanju čebule morda zdita neizogiben del postopka, je mogoče nalogo narediti prijetnejšo. Poskusite te strokovno odobrene načine, kako nehati jokati med rezanjem čebule – vaše oči vam bodo hvaležne.
Režete čebulo in jokate?
Čebula povzroča solzenje zaradi vrste kemičnih reakcij – in vse se zgodi v nekaj sekundah. »Čebula vsebuje aminokislino, znano kot cistein sulfoksidi. Ko tkivo čebule prerežemo, sesekljamo ali trgamo, encimi v čebuli razgradijo to spojino. Nastane zelo hlapna spojina (propanetialni S-oksid). Ko pride v oči se razgradi v žveplovo kislino, kar povzroči draženje, zbadanje in solzenje.

Kako rezati čebulo, ne da bi jokali
Obstaja nekaj načinov, ki bodo olajšali rezanje čebule brez solz. Poglejmo kateri so to.
Ohladite čebulo
Čeprav ta trik z rezanjem čebule zahteva nekaj načrtovanja, se splača potruditi. Čebulo preprosto ohladite v hladilniku približno 30 minut. Ko je ohlajena, preden jo boste pripravljeni sekljati. Nizka temperatura hladilnika bo upočasnila encime, ki so odgovorni za proizvodnjo propanetial S-oksida. S tem bo ublažila njegove dražeče učinke.

Še več, hlajenje čebule bo zmanjšalo hitrost širjenja njenih hlapov.
Morda se vam bo ideja, da bi čebulo ohladili kar v zamrzovalniku. Čebula hlajena na ta način ne bo najboljša izbira. Zamrznjena čebula postane krhka.

Oster nož za čebulo
Uporabite oster nož
Ko režete čebulo, zarežete v stene celic čebule. Iz celic s sprostijo žveplove spojine Uporaba ostrega noža omogoča čistejše reze, kar zmanjšuje poškodbe celic čebule. Sprosti se torej manj dražečih spojini, ki nam povzroči solzenje.
Nasprotno pa bo uporaba topega noža čebulo zdrobila in sprostila več dražečih spojin. zato velja: Ostri nož naredi čistejši rez in vas obvaruje pred dražečimi spojinami.
Zaščitna očala?
Morda se vam bo zdelo smešno, a tudi zaščitna očala so dobra izbira.
Nosite zaščitna očala
Zaščitna očala s čebulo so sicer nov izdelek. Če vam pri rezanju čebula preprečijo solzenje, zakaj pa ne? Oči naj bodo dobro zaščitene – podobno kot pri potapljaški maski.
Manj rezanja, manj solzenja
Režite manj
Več čebule narežete, več dražečih hlapov se bo sprostilo v zrak. Če niste prepričani o določeni vrsti rezanja, razmislite o rezanju čebule na rezine namesto na kocke. Rezanje na rezine zahteva manj rezov in manj časa. Izbira te metode rezanja pomaga zmanjšati izpostavljenost dražečim spojinam in omejiti trganje.
Hladna voda
Čebulo namočite v hladni vodi
Drug način, da nehate jokati med rezanjem čebule je, da jo za 15 do 20 minut potopite v skledo z ledeno vodo. Tako kot pri tehniki s hladilnikom, bo hladna temperatura ledene vode zmanjšala
število hlapnih spojin, ki uhajajo v zrak.
Vendar pozor: Tako ohlajena čebula bo lahko imela bolj blag okus. Zato razmislite o tem. Če pripravljate jed s poudarkom na okusu čebule, bo ta izvirat verjetno slaba. Jed ne bo imela želenega okusa.
Čebulo segrejte v mikrovalovni pečici
Da bi zmanjšali trganje med rezanjem čebule, jo nekaj minut nežno segrevajte v mikrovalovni pečici. Toplota mikrovalovne energije nepovratno uniči encime, kar jim preprečuje pretvorbo cisteinskih sulfoksidov čebule.


Prezračevanje
Povečajte prezračevanje
Če se le da, poskrbite da bo med rezanjem čebule zrak dobro krožil. Prezračevanja in pretoka zraka v delovnem prostoru (kuhinji) pri rezanju čebule odpihne oddaljilo dražeče delce stran od vas.
V ta namen lahko: vklopite napo na štedilniku in v bližini režete čebulo. Druge možnostiodprete okna, uporabite stropni ali namizni ventilator. Pomembno je, da bo zrak krožil in odpihnil dražeče hlape.
Čebulo stran
Premaknite čebulo stran
Če režete veliko čebule, jo med rezanjem odmaknite od sebe. Če na primer pripravljate veliko francosko čebulno juho, narezano čebulo stresajte v posodo. Posodo pa premaknite stran od sebe. Še bolje, če jo postavite blizu odprtega okna ali drugega vira prezračevanja, da spojine premaknete stran od oči.

Narežite čebulo za odlično francosko juho
Zato, da bo rezanje čebule čim manj jokavo, so bili to nasveti, ki so vredni poskusa. Da narezana čebula (za vajo) ne bo ostala neuporabljena, je tukaj recept za Francosko čebulno juho.

Recept – Francoska čebulna juha
Za ta recept uporablja sladko čebulo Vidalia. Ključno je, da jo kuhamo počasi in na nizki temperaturi, da se karamelizira in dobi značilen okus te galske klasike.
Drugi ključni element je bogata goveja juha – za še večjo globino okusa pa dodamo še kanček Marsale, Madeire ali porta. V Parizu juho radi postrežejo v ognjevarnih posodah, tako da lahko v vsaki porciji pečete toast z Gruyèrejem – tako kot to počnejo v Parizu
Sestavine – Francoska čebulna juha
- ¼ skodelice ekstra deviškega olivnega olja
- 1,5 kg sladke čebule, kot je Vidalia, prerezane na pol in na tanko narezane (270 g)
- 2 žlici nesoljenega masla
- 1 strok česna, sesekljan (1 čajna žlička)
- 3 vejice timijana
- 1 lovorjev list
- sol in sveže mlet beli poper
- ½ skodelice suhega vermuta ali suhega belega vina
- 2 litra goveje jušne osnove, po možnosti domače
- ⅓ skodelice sladkega vina Marsala, Madeira ali Porto
Po želji – da bo res po Pariško – 6 rezine francoskega kruha ali drugega mehkega podeželskega hlebca (vsaka debeline 2,5 cm), rahlo popečene
- 225 g grobo naribanega Gruyèreja (2 skodelici)
Navodila za pripravo francoske čebulne juhe
Čebulo juho kuhate počasi:
- V velikem, težkem loncu segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte čebulo in jo med občasnim mešanjem pražite. Pražite dokler se ne zmehča in začne zlato rjaveti, 35 do 40 minut (če čebula hitro dobi barvo, zmanjšajte ogenj).
- Dodajte maslo in začimbe ter kuhajte:
Dodajte maslo, česen, timijan, lovorjev list, 2 čajni žlički soli in 1/4 čajne žličke popra. Kuhajte in nekajkrat premešajte, dokler ne postane zlato rjavo, še 15 do 20 minut.
- Dodajte vermut in zavrite, nato dodajte jušno osnovo ter Marsalo in kuhajte na majhnem ognju:
Dodajte vermut in kuhajte 1 do 2 minuti, pri čemer postrgajte porjavele koščke z dna lonca, dokler večina ne izhlapi. Vmešajte jušno osnovo in Marsalo. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo in kuhajte na majhnem ognju 45 minut. Začinite po okusu.
- Segrejte žar: juho razdelite v skledice, dodajte toast in sir ter pecite na žaru:
Segrejte žar. Juho nalijte v posode ali skledice, primerne za žar, postavljene na pekač z robom. V vsako položite kos toasta. Naj bo delno potopljen. V vsako skledico prelijte z 1/3 skodelice Gruyèreja. Pecite na žaru, dokler se sir ne stopi, ne začne brbotati in ponekod zlato rjavo obarvan, 2 do 4 minute.
Juho lahko pripravite vnaprej, brez toasta in sira. Ohladite jo in jo shranite v hladilniku v nepredušno zaprti posodi do 3 dni ali pa jo zamrznite do 6 mesecev.
Pripravila AK
Viri:
medium.com
marthastewart.com
unsplash.com