Kako se ustrezno spopasti s kritiko na delovnem mestu?

15. apr. 2024, ob 08.14
Posodobljeno pred 24 dnevi
11
120 SEK

Prejemanje kritike na delovnem mestu je dandanes neizogibno. Ne glede na to, ali prihaja od nadrejenih, sodelavcev ali strank, so povratne informacije – tako pozitivne kot negativne – del poklicne in osebnostne rasti. Vendar pa je sprejemanje kritike z eleganco in dvignjeno glavo lahko zahtevno. Predstavljamo vam nekaj strategij, ki vam bodo pomagale pri sprejemanja kritike na delovnem mestu s samozavestjo in profesionalnostjo.

1. Aktivno poslušajte: Ko prejmete kritiko, aktivno poslušajte in ne skačite v besedo ali ne skušajte sestaviti svoje obrambe. Bodite pozorni na določene točke in po potrebi postavite pojasnjevalna vprašanja. Če pokažete, da cenite povratne informacije, kažete zrelost in voljo za izboljšanje.

2. Ostanite mirni: Ostanite mirni, tudi če se kritika zdi nepravična ali osebna. Čustvena reakcija lahko celotno situacijo še poslabša in ovira konstruktiven pogovor. Vzemite si trenutek za umiritev, preden odgovorite, in se izogibajte obrambnemu ali spornemu vedenju.

3. Iščite razumevanje: Poskusite razumeti perspektivo osebe, ki daje povratne informacije. Razmislite o njenih namerah in motivacijah za kritiko. Konstruktivna kritika je pogosto dana z namenom, da vam pomaga rasti in se izboljšati, zato vas nikakor ne sme ponižati in užaliti.

4. Ločite čustva od dejstev: Kritiko ocenite objektivno, ločite čustva od dejstev. Osredotočite se na določena vedenja ali dejanja, ki so obravnavana, namesto da bi jo vzeli kot osebni napad. Z depersonalizacijo povratnih informacij lahko bolje prepoznate področja za izboljšave in razvijete načrt za izboljšanje.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

5. Odsevajte in se učite: Kritiko uporabite kot priložnost za samorefleksijo in učenje. Razmislite o veljavnosti povratnih informacij in kako se ujemajo z vašimi poklicnimi cilji in vrednotami. Razmislite, kaj se lahko naučite iz kritike, in kako jo lahko uporabite za izboljšanje svoje uspešnosti ali pristopa v prihodnosti.

6. Odgovorite konstruktivno: Na kritiko odgovorite konstruktivno, predelajte povratne informacije in izrazite hvaležnost za ponujene vpoglede. Izogibajte se izgovorom ali prelaganju krivde in se raje osredotočite na rešitve in ukrepe za izboljšanje. S proaktivnim odnosom, ki je usmerjen k rešitvam, lahko ponovno vzpostavite zaupanje in verodostojnost.

7. Sledite: Po prejemu kritike sledite navodilom, da pokažete, da resno jemljete povratne informacije in ste zavezani k pozitivnim spremembam. Posredujte posodobitve o svojem napredku in poiščite dodatno pomoč ali pojasnila, če je potrebno. S pokazanimi pobudami in doslednostjo lahko pokažete svojo profesionalnost in zavzetost za rast.

8. Gradite odpornost: Na kritiko boste postali odporni z osredotočanjem na svoje moči, ohranjanjem rasti usmerjenega načina razmišljanja in iskanjem podpore sodelavcev ali mentorjev. Spoznajte, da so ovire in izzivi naravni del poklicnega razvoja in kritiko uporabite kot priložnost za krepitev svoje moči in širjenje znanja ter sposobnosti.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

11
120 SEK