Kalčki – zakaj jih ne smete jesti surovih (možna zastrupitev)

17. okt. 2025, ob 11.38
90
130 SEK

Kalčki so že dolgo sinonim za zdravo prehrano. Polni so vitaminov, mineralov, beljakovin in antioksidantov, zato jih marsikdo dodaja solatam, sendvičem ali smoothijem. Toda za navidezno zdravo podobo se skriva resno tveganje, surovi kalčki so lahko gojišče nevarnih bakterij, ki povzročajo hude zastrupitve s hrano.


Toplo in vlažno okolje – idealno za bakterije

Za kalitev semena potrebujejo toploto in vlago, enake pogoje pa obožujejo tudi bakterije, kot so Salmonella, E. coli in Listeria. Če so semena že v začetku okužena, se bakterije med kaljenjem hitro razmnožijo. Problem je, da kalčki okužbo ne pokažejo navzven: videti so sveži, dišijo normalno, okužba pa se razkrije šele, ko pride do težav pri zaužitju.

Foto: Kalčki

Tudi domače pridelovanje kalčkov ni nujno varnejše, bakterije se lahko skrivajo v mikroskopskih razpokah semen, kjer jih ni mogoče odstraniti niti s temeljitim pranjem.

Izbruhi bolezni po svetu in najbolj ogroženi

V zadnjih desetletjih so kalčki povzročili številne izbruhe okužb s hrano. Najbolj znan je primer iz leta 2011, ko je v Nemčiji kontaminacija s kalčki povzročila več kot 50 smrtnih žrtev in tisoče obolenj zaradi bakterije E. coli. Tudi v ZDA so jih večkrat povezali z okužbami s salmonelo, od leta 1997 so zabeležili več kot 50 izbruhov in skoraj 2.600 obolelih.

Čeprav zdrava oseba običajno preboli okužbo brez večjih zapletov, so nekatere skupine še posebej ranljive:

Mitsubishi Electric, toplotne črpalke v deljeni izvedbi
Ko govorimo o sodobnem, energetsko varčnem ogrevanju, je ena prvih asociacij Mitsubishi Electric. Njihove toplotne črpalke zrak–voda že več kot petnajst let prinašajo toplino slovenskim domovom
  • nosečnice,
  • otroci,
  • starejši,
  • osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Pri teh lahko okužba povzroči hude prebavne težave, vročino, dehidracijo ali celo odpoved ledvic, če gre za agresivnejše seve bakterij.

Foto: E. coli.

Znaki zastrupitve in zmanjšanje tveganja

Simptomi se navadno pojavijo v 12 do 72 urah po zaužitju okuženih kalčkov. Najpogostejši so:

  • driska (včasih s krvjo),
  • bolečine v trebuhu,
  • slabost in bruhanje,
  • povišana telesna temperatura.

Ob hujših simptomih, zlasti pri ranljivih osebah, je nujen obisk zdravnika. Kalčkov se vam ni treba popolnoma odpovedati, le pripravite jih pravilno:

  • Vedno jih toplotno obdelajte. Kuhanje, dušenje ali praženje uniči bakterije.
  • Ne jejte surovih kalčkov v sendvičih ali solatah, če niste prepričani o njihovem izvoru.
  • Hranite jih v hladilniku in zaužijte v nekaj dneh po nakupu.
  • Ne kupujte ovelo ali sluzasto teksturiranih kalčkov.
  • Uporabljajte čiste pripomočke in ločite rezalne deske za meso in zelenjavo.
Foto: Obdelani kalčki

Previdnost je boljša kot zdravljenje

Kalčki so zdravi, vendar le, če jih pripravimo varno. Za prehrano polno hranil in vlaknin raje posezite po kuhanih kalčkih ali jih uporabite kot dodatek k toplim jedem. S tem boste ohranili večino hranilnih snovi, hkrati pa se izognili tveganju okužbe, ki lahko postane resna.

90
130 SEK