
Koleraba: prezrta, a zdrava zelenjava
Koleraba je zelo stara kulturna rastlina, ki ima domovino v osrednji Evropi. Včasih, ko še niso poznali krompirja, je bila glavna hrana za revne kmete in njihovo živino. Je povsem po krivici prezrta zelenjava, saj je zelo zdrava, pripravite pa jo lahko na številne različne načine. Koleraba spada med kapusnice, čeprav nima ravno veliko skupnega z drugimi predstavniki te družine. Steblo in plod ima v obliki jabolka, zato jo imenujejo tudi jabolčica. Gojimo jo prav zaradi zadebeljenega korena (gomolja), užitni pa so tudi listi.
Bogata sestava

Koleraba
Koleraba je bogata z vitaminom C, močnim antioksidantom, ki ščiti pred delovanjem prostih radikalov. Vsebuje tudi veliko vitamina B6, ki poskrbi za zdravo kožo in lepe lase. Tu sta še vitamina B3 (poskrbi za energijsko presnovo) ter B5 (poskrbi za vitalnost ter celično energijo). Koleraba je bogata tudi s fitokemikalijami, ki ščitijo pred rakom prostate, debelega črevesja in dojke. Ne smemo pozabiti še na visoko vsebnost kalija. Kot zanimivost naj napišemo, da ima skodelica surove kolerabe le 36 kalorij.
Koleraba ima značilen nežen okus, za kar se lahko zahvali vsebnosti gorčičnega olja in še nekaterih drugih snovi. Okus je podoben brokolijevemu steblu, je le malo bolj pekoč. Lahko bi napisali, da je okus nekakšna mešanica brokolija in radiča. Kuhana je bolj sladka. Poznamo več vrst kolerabe: belo, bledo zeleno in vijolično. Vse se lahko pohvalijo z notranjostjo, ki je kremasto bele barve. Pri kolerabi so užitni tudi listi, ki so polni železa.
Koleraba je dvoletna rastlina
V prvem letu rasti kopiči hranilne snovi v gomolju. Naslednje leto pa iz gomolja požene steblo, ki cveti in tvori semena. Za gojenje je povsem nezahtevna rastlina. Tako jo lahko sejete od začetka pomladi in vse do sredine poletje, dobro bo uspevala tako na prostem kot tudi v rastlinjaku. Ker zelo hitro raste, jo sejte kar večkrat zapored. Uživali jo boste lahko že po 40 ali 50 dnevih, kar je seveda odvisno tudi od sorte. Poskrbite, da bo imela dovolj vlage. Če bo količina vlage v zemlji nihala, bo koleraba olesenela, hkrati bo tudi popokala. Bolje je pobirati manjšo kolerabo, ki ima velikost okrog 7 centimetrov. Takšna mlada koleraba zelo lepo diši ter ima odličen okus, je sočna in hrustljava.

Koleraba in njene zdravilne lastnosti
Omenili smo že, da vsebuje kar nekaj vitamina C, zato pripomore k večji imunski odpornosti telesa. Bogata je tudi z vlakninami, ki poskrbijo za dobro prebavo. Koleraba krepi tudi sluznice ter odlično koristi dihalnim potem, poleg tega poskrbi tudi za manjšo količino trigliceridev in slabega holesterola v krvi. Ker je bogata z antioksidanti, preprečuje staranje celic in nastanek rakavih obolenj. Koristna je tudi za sečila: pripomore k večjemu izločanju vode, poleg tega učinkuje tudi razkuževalno ter preprečuje nastanek ledvičnih kamnov.
Koleraba se priporoča tudi sladkornim bolnikom, saj uravnava nivo sladkorja v krvi. Ker vsebuje veliko vlaknin, daje občutek sitosti in je kot nalašč za vse, ki želijo izgubiti kakšen kilogram ali dva. Pomaga premagovati stres, povečuje življenjski elan ter poskrbi za dobro razpoloženje. Vsebuje celo sestavine za spodbujanje libida.
Zato vam svetujemo, da si redno privoščite kolerabo, najbolj učinkovita je prav v presni obliki. Najbolje se bo obnesel kar sveže iztisnjen kolerabin sok, ki je rahlo pokoč in nekoliko sladek.
Koleraba v kuhinji

Koleraba
Koleraba se lahko pripravi na številne načine. Lahko jo jeste surovo, kuhano, pečeno ali dušeno. Iz nje lahko skuhate prilogo, juho ali zelenjavno omako. Pripravite jo lahko tudi kot enolončnico, jo spečete kot krompir in kuhate v sopari. V nadaljevanju si oglejte nekaj predlogov za uporabo kolerabe:
- Kolerabo narežite na palčke, kot taka bo zdrav prigrizek ali odlična predjed
- Kolerabo lahko naribate ter jo pripravite v solati (namesto korenčka)
- Skuhate jo lahko skupaj s krompirjem in pripravite pire
- Lahko jo glazirate z maslom in olivnim oljem ter posujete z drobnjakom
Ste vedeli? Kolerabo lahko tudi kisate, in sicer tako kot kislo zelje ali repo.
Ko se boste odpravili v trgovino po nakup kolerabe, izbirajte manjše plodove, ki so bolj sočni in okusni od večjih plodov. Preverite tudi to, da so listi na kolerabi sveži in zelene barve. Koleraba mora biti čvrsta na otip. Hranite jo v hladilniku, in sicer v preluknjani plastični vrečki.
Recept: kolerabna juha
Sestavine:
- 3 srednje velike kolerabe
Koleraba
- 1–2 žlici pšeničnega zdroba
- 80 g topljenega sira
- 40 g drobno naribanega trdega sira
- sol in poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 jajce
- 1 čili paprika
- 1 majhna čebula
- 1 žlica kokosovega masla
- 1 l kokošje juhe
- 2 žlici kisle smetane
Postopek priprave:
- Najprej očistite kolerabo ter jo nastrgajte.
- Čebulo nasekljajte ter jo popražite na maslu.
- Čebuli dodajte še kolerabo in vse skupaj nekoliko popecite.
- Dolijte kokošjo juho in kuhajte okrog 10 minut.
- Dodajte še zdrob in dobro premešajte.
- V vročo juho primešajte tudi sir in spet kuhajte približno 10 minut.
- Juho začinite po okusu, uporabite sol, poper in sesekljan peteršilj.
- Juhi primešajte razžvrkljano jajce.
- Juho še enkrat zavrite, pretlačite jo s paličnim mešalnikom ter ji dodajte še kislo smetano.
Pripravila: Monika M.