
Kremna juha: recepti za mrzle večere
Dnevi se že počasi krajšajo in poletje za sabo že zapira vrata. To ni več čas za kratka krila in sladoled, ampak za tople dolge puloverje, vroč čaj in pisane dežnike. V tem času je dokaj lahko žalovati za poletjem in dolgimi lenobnimi popoldnevi, plavanjem v morju in zadnjimi sončnimi žarki; zato je pomembno, da se razvajamo z najboljšimi prednostmi, ki jih prinaša jesensko vreme. V takšnih dnevih je dobro, da si pripravljamo toplo, okusno in zdravo hrano, ki nas bo okrepila in pripravila na mrzle dneve pred nami. In kaj se prileže želodcu in duši bolj kot dobra domača kremna juha?

Zakaj juha?

V takšnih dnevih je popolno, da si pripravimo toplo, okusno in zdravo hrano, ki nas bo okrepila in pripravila na hladne dni pred nami. Kaj se prileže želodcu in duši bolj kot dobra domača kremna juha?
Juha je ena izmed najbolj vsestranskih jedi, ki jo lahko uživamo kadarkoli in ob kateremkoli času dneva. Poleti si privoščimo hladne juhe, kot je gaspacho ali caldo verde, medtem ko v hladnejših mesecih postanejo priljubljene bogate kremaste juhe, ki nas pogrejejo ob mrzlih večerih. V tem članku vam bomo predstavili dva preprosta, hitro pripravljena in okusna recepta.

Skrivnost dobre kremne juhe
Pri pripravi kremne juhe je pomembno, da se sestavine med seboj dobro ujemajo in da okusi niso preveč konfliktni. Če pripravljamo kremno zelenjavko, je dobro, da vemo, katera sestavina naj prevladuje in da okusi drugih sestavin podpirajo to glavno. Na primer, če pripravljamo bučkino juho, bo preveč korenčka v njej preveč prevladovalo in spremenilo njen okus.
Za uspeh v kuhinji, pa naj gre za pripravo najboljše juhe, kolesarjenje ali učenje jezika, je ključnega pomena, da sledimo preizkušenim receptom. Ko boste bolje poznali osnove, jih lahko prilagodite svojim potrebam in okusom.
Kako pripraviti kremno juho?
Dobra kremna juha ni vodena, temveč gosta, kremasta, tekoča in polnega okusa. Za pripravo je zelo priročno, če imate palični mešalnik ali močan blender, saj lahko šibkejši modeli težje obdelajo tršo zelenjavo.
Gobova juha
Potrebujete:
- 250 g svežih belih šampinjonov
- 2 stroke česna
- 1 čebulo
- Maslo
- Moko
- Smetano za kuhanje (po želji)
- Začimbe: sol, poper, timijan, origano, rožmarin, peteršilj
Priprava:
- Na koncu dodajte smetano, premešajte in okrasite s svežim peteršiljem.
- Nasekljajte šampinjone na lističe in jih odložite.
- Nasekljajte česen in ga prepražite na segretem maslu.
- Dodajte nasekljano čebulo in premešajte.
- Dodajte šampinjone, jih pražite, dokler ne izločijo vode.
- Zavrite juho iz jušne kocke in jo dodajte v ponev.
- Dodajte začimbe in pustite, da se kuha še 15 minut.
- video, kako pripraviti kremno juho si lahko ogledate tukaj

Dodaten kuharski nasvet za gurmane: če želite vašo juho nekoliko zgostiti, lahko vanjo med kuhanjem dodate dodatno žlico ali dve moke. Ta bo poskrbela za gostoto.
Krompirjeva kremna juha
Slovenci imamo zelo radi krompir: bodisi pečen bodisi kuhan, v oblicah ali pireju. Krompirjeva kremna juha sicer ni najbolj običajna izmed juh, ki jih navadno pripravljamo, vendar se splača poskusiti ta recept. Krompirjeva juha je zelo preprosta za pripraviti in ne potrebujete veliko sestavin, končni rezultat pa bo zelo okusen in nasiten.

Potrebujete:
pol kilograma krompirja;
maslo;
polnomastno mleko;
3-5 strokov česna (po okusu);
čebulo;
začimbe: sol, poper, origano, rožmarin in timijan;
svež peteršilj ali bazilika za okrasitev.
Priprava:
- korak: temeljito operite krompir in ga narežite na majhne koščke.
- korak: vzemite veliko ponev in vanjo dodajte dve jedilni žlici masla. Segrevajte na zmerni temperaturi.
- korak: vzemite nekaj strokov česna (po okusu) in jih narežite na drobno ali pa strite s kuhalnico. Dodajte česen v ponev, premešajte s kuhalnico in še naprej segrevajte na zmerni temperaturi.
- korak: olupite čebulo in jo narežite na majhne kockice. Dodajte kockice v ponev in mešajte na zmerni temperaturi.
- korak: mešajte in po potrebi dodajte žlico masla. Dodajte krompir v ponev.
- Po cca. petih minutah dodajte v ponev zvrhano skodelico soljene vode.
- korak: kuhajte, dokler krompir ne bo mehak in lahko vanj zlahka potisnete vilico ali žlico. Če je treba, med kuhanjem dodajte še skodelico vode. Ko je krompir pripravljen, lahko ugasnete štedilnik. Premešajte in pustite juho, da se se ohladi.
- korak: v tem koraku lahko uporabite bodisi blender bodisi palični mešalnik, v katerem zmešate juho do gladkega, kremastega stanja. Če želite, da je juha bolj tekoča, lahko vanjo dodate malce mleka. Ko je krompir zmešan v gladko, gosto kremo, ga dodajte nazaj v ponev in segrejte na zmerni temperaturi. Za boljšo teksturo po potrebi dodajte še malo mleka ali pa smetane za kuhanje.
- korak: dodajte začimbe po okusu: poper, origano, rožmarin in timijan. Če je treba, lahko dodate še malce soli.
- korak: juho postrezite okrašeno s svežim peteršiljem ali baziliko.
Pa dober tek!

A. K.
Vir fotografij: Unsplash