Kuhano vino tudi pomladi: Super recepti
Kuhano vino, znano tudi kot začinjeno vino, je priljubljena alkoholna pijača, običajno pripravljena iz rdečega vina, skupaj z različnimi začimbami. Je tradicionalna pijača, ki se izjemno prileže v hladnejših dneh. No, prileže pa se lahko tudi v pomladnih mesecih.
Kuhano vino izvira iz 2. stoletja. Ustvarili so ga Rimljani, ki so segrevali vino, da so svoja telesa zaščitili pred mrzlo zimo. Ko so Rimljani v naslednjem stoletju osvojili večji del Evrope, se je njihova ljubezen do kuhanega vina razširila po njihovem imperiju in regijah, s katerimi so trgovali. Preprost recept se je ohranil še do danes.
V tem prispevku boste našli nasvete za pripravo kuhanega vina in recepte za kuhano vino, ki vas bodo navdušili!
Kaj morate vedeti o kuhanem vinu?
V nadaljevanju najdete nasvete, ki vam bodo pomagali ustvariti najboljše kuhano vino.
Katero vino izbrati?
Zadostovala bo steklenica suhega rdečega ali belega vina srednjega razreda. Najboljše vino za kuhano vino bo sadno in polnega okusa, tako da lahko prenese vročino in da njegov okus popolnoma ne utopijo arome.
Katere začimbe izbrati za kuhano vino?
Cele začimbe delujejo bolje kot zmlete, sicer lahko med pitjem dobite neprijeten občutek prahu. Cimet je verjetno najbolj priljubljena začimba, vendar lahko uporabite tudi nageljnove žbice, kardamom (rahlo zdrobite nekaj strokov), ingver in muškatni orešček. Nekateri priporočajo zvezdasti janež, vendar ga uporabljajte zmerno, če ne želite, da ima kuhano vino okus po janežu. začimbe za kuhano vino lahko kupite tudi v čajih vrečkah.
Kaj pa sladkor?
Večina receptov zahteva sladkor, vendar ga boste morda želeli dodati manj, kot predlagajo, če je vaše vino posebej sladko in sadno. Beli sladkor je najpogostejši, med tem ko mehak rjavi sladkor doda nekoliko bolj sladek okus.
Popestrimo z nekaj citrusi
Pomaranča se še posebej poda k kuhanemu vinu. Lahko je cela pomaranča, posejana s klinčki, trak pomarančne lupine ali kanček likerja z okusom pomaranče. Ne uporabite pomarančnega saj želite, da je vaše kuhano vino bistro.
Dodamo še kaj žganja?
Pogost dodatek je Brandy ali Ingverjevo vino oz. ingverjev liker.
Kuhano vino v skodelicah ali kozarcih?
Kozarci so običajno bolj tradicionalni in privlačni, vendar zadostujejo tudi skodelice.
Extra nasvet za pripravo kuhanega vina
Vino morate dovolj dolgo prepojiti z začimbami, da prevzame okus, vendar NIKAKOR NE PUSTITE, DA MEŠANICA ZAVRE, saj vam bo ostal grenak okus. Počasi in nizko je pot. In ne bi ga smeli postreči vročega, ampak samo toplega.
Tradicionalno kuhano vino
Za pripravo tradicionalnega kuhanega vina boste potrebovali:
- 1l vina
- 0,5l vode
- 200gsladkorja (po potrebi tudi manj ali več)
- 2cimetovi palčki
- 5-10 celih klinčkov (nageljnove žbice)
- 1 limona ali pomaranča
Priprava kuhanega vina:
- Združimo vse sestavine v kozico (limono oz. pomarančo narežemo na kolobarje)
- Segrevamo, dokler vino skoraj ne zavre na srednje močnem ognju
- Zmanjšamo ogenj in pokrijemo in pustimo na nizkem ognju še 15 minut
- Precedimo, po potrebi še dodamo sladkor in okrasimo
Počasi kuhano vino
Za pripravo počasi kuhanega vina boste potrebovali
- 2 x 750 ml steklenici rdečega vina
- 100 ml pomarančnega likerja
- olupljena lupina in sok 2 velikih pomaranč
- olupljena lupinica 1 limone
- 120 g rjavega sladkorja
- 2 cimetovi palčki
- 3x zvezdasti janež
- 4 nageljnove žbice
- rezine pomaranče
Priprava kuhanega vina:
Vse sestavine (razen rezin pomaranč) dajte v kozico in kuhajte na nizki temperaturi 2 uri, dokler se ne segrejejo. Nalijte v toplotno odporne kozarce in postrezite z rezinami pomaranč.
Brezalkoholno kuhano vino
Za pripravo brezalkoholnega kuhanega vina boste potrebovali:
- 500 ml soka granatnega jabolka
- 25 g rjavega sladkorja
- 1 pest zamrznjenih robid
- 250 ml jabolčnega soka
- 1 cimetova palčka
- 1 zvezdasti janež
- 4 nageljnove žbice
- 3 zrna črnega popra
- 1 pomaranča, narezana na četrtine
Priprava kuhanega vina:
Vse sestavine združimo v kozici in rahlo segrevamo, dokler ne zavre. Poskusimo za sladkost, nato precedimo v toplotno odporne kozarce oz. skodelice.
Rose kuhano vino
Za pripravo rose kuhanega vina boste potrebovali:
- 750 ml rosé vina
- 1 zvezdasti janež
- 1 kroglica narezanega ingverja
- ½ žličke črnega popra v zrnu
- 5 jagod pimenta
- ¼ narezane rožnate grenivke
- 2 žlici likerja črnega ribeza
Priprava kuhanega vina:
Vino rosé vlijemo v veliko kozico z zvezdastim janežem, ingverjem, črnim poprom, jagodami pimenta in rožnato grenivko. Pustimo vreti na zmernem ognju, nato vmešamo liker črnega ribeza, precedimo v vrč in postrezite v toplotno odpornih kozarcih ali skodelicah.
Glogg – kuhano vino
Za pripravo glogg kuhanega vina boste potrebovali:
- 1 pomaranča
- 1 steklenica rdečega vina
- 200 g sladkorja v prahu
- 10 strokov kardamoma
- 5 nageljnovih žbic
- 1 cimetova palčka
- 3 rezine olupljenega ingverja
- 50 g rozin
- 50 g naribanih mandljev
- 150 ml vodke
Priprava kuhanega vina:
Pomarančno lupino olupimo na trakove. Odrežite morebitno sredico in jo zavrzite. Lupinico dajte v veliko kozico z vinom, sladkorjem, kardamomom, nageljnovimi žbicami, cimetom, ingverjem, rozinami in mandlji. Rahlo segrevajte 10-15 minut, nikoli ne pustite, da mešanica zavre. Primešajte vodko in postrezite toplo.
Koktejl iz kuhanega vina
Za pripravo koktejla iz kuhanega vina boste potrebovali:
- 100 g muscovado sladkorja
- 1 zvezdasti janež
- 1 cimetova palčka
- 4 nageljnove žbice
- 150 ml vode
- 1 limona
- 2 klementini
- 150 ml pomarančnega likerja
- 750 ml steklenice lahkega rdečega vina
- Zvitek pomarančne lupinice in zvezdastega janeža za serviranje
Priprava kuhanega vina:
- V kozico dajte 100 g sladkorja muscovado z 1 zvezdastim janežem, 1 cimetovo palčko, 4 nageljnovimi žbicami in 150 ml vode. Počasi zavrite in mešajte, da se sladkor raztopi.
- Kuhajte 2 minuti, nato prelijte v velik vrč in pustite, da se ohladi. V vrč dodajte 1 limono in 2 klementini, obe narezani na tanke rezine, skupaj s 150 ml pomarančnega likerja in 750 ml steklenico lahkega rdečega vina. Dobro premešajte, nato pokrijte in ohladite vsaj 2 uri ali čez noč, če lahko.
- Postrezite ohlajeno ali nad ledom, s pridihom pomarančne lupinice in zvezdastim janežem. Če želite postreči tradicionalno toplo kuhano vino, ni potrebe po ohlajanju – preprosto segrejte brez vrenja in postrezite v toplotno odpornih kozarcih ali skodelicah.
Jabolčno kuhano vino
Za pripravo jabolčnega kuhanega vina boste potrebovali:
- 2 x 750 ml steklenici rdečega vina (npr. Merlot)
- 1l kakovostnega jabolčnega soka
- 115 g sladkorja v prahu
- 1 dolga cimetova palčka, prepolovljena
- 2x zvezdasti janež
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 100 g zamrznjenega kuhanega sadja ali gozdnih sadežev
- 3 manjša jabolka z rdečo lupino, narezana na kolobarje
Priprava kuhanega vina:
- Vino in jabolčni sok vlijemo v večjo kozico ter dodamo sladkor, cimetovo palčko in zvezdasti janež. Rahlo segrevajte, enkrat ali dvakrat premešajte, dokler se sladkor ne raztopi, nato nadaljujte z nežnim segrevanjem še 15 minut.
- Tik preden postrežete, primešajte pomarančni liker, dodajte zamrznjeno sadje in rezine jabolk.
Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com