Ni kvasa? Ni panike!

1
290 SEK

Izbruh koronavirusa je za seboj pustil mnoge praktične težave, s katerimi se soočamo trenutno. Mnogi so se zapodili v trgovine in si naredili velike zaloge, kar je povzročilo primanjkljaj nekaterih živil, med drugim tudi kvasa. Kaj storiti?

Urška Fartelj, avtorica bloga 220 stopinj poševno, je pred kratkim zaznala povečanje zanimanja za kvas, in na svojem blogu zapisala kar nekaj izjemno koristnih nasvetov, ki si jih splača vzeti k srcu, še posebej za pripravo droži. Avtorica je predvidela različne scenarije in zapisala rešitve za kaj storiti, če imamo zelo malo kvasa, če nimamo nič kvasa, če imamo doma samo moko, …

Kaj storiti, če imamo čisto malo kvasa?

Ni pomembno, ali gre za suh ali svež kvas, oba bosta delovala.

  1. korak:

Pripravite kvašeno testo, in preden ga daste v pečico, od testa odtrgajte manjši kos. Ta kos nato shranite v temnem in hladnem prostoru. Tam ga pustite najmanj en dan, da se posuši; da bo popolnoma suh, ga morate pustiti v omarici kašen teden, vendar ga lahko uporabite že naslednji dan.

2. korak:

Suh izdelek lahko nato zvečer raztopite v topli vodi ali mleku in z malo sladkorja, in naslednji dan boste imeli pripravljen kvasec. Ko boste z njim pripravili novo kvašeno testo, ponovite postopek. Ne obstaja nikakršna meja, kolikokrat lahko uporabite ta trik: lahko ga uporabljate neskončno dolgo. Gre za staro, preizkušeno metodo, po kateri so testo pripravljali včasih. (Vir: 220 stopinj poševno)

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Kaj pa, če doma nimamo niti malo kvasa?

Obstaja rešitev tudi za to. Ste že slišali za pripravo droži? Sicer traja nekaj časa, da jih pripravimo, vendar, ko so enkrat narejene, jih lahko uporabljamo v nedogled! Potrebujemo samo bio moko in vodo, velik steklen kozarec s pokrovčkom, ki ga lahko neprodušno zaprete, in leseno ali plastično žlico.

Droži ne smete shraniti v plastičnem kozarcu, ker bodo nastali neprijetni vonji, pomembno pa je tudi, da ne uporabljate kovinske žlice, saj droži in kovina prav tako ne reagirajo dobro, še priporoča Urška Fartelj. Kozarec mora biti velik, saj bodo droži med procesom precej naraščale.

Preprosta priprava droži

  1. korak: 1. dan

Vzemite velik in čist kozarec in v njem v enakomernem razmerju zmešajte malo moke in malo hladne vode. Pomembno je, da je voda hladna, saj bo proces tako bolje deloval. Moka naj bo bio, bolj ko je sveža in manj obdelana, bolje bo deloval proces delanja droži, sajpotrebujete preživele spore kvasovk. Če je moka suha in preveč obdelana, boste morda imeli težave pri delanju droži.

Kozarec, v katerem boste delali droži, postavite na pult, vendar pazite, da stran od okna; nanj ne sme padati direktna sončna svetloba, ki lahko uniči kvasovke in tako zmoti proces.

2. korak: 2. dan, 3. dan, …

Vsak dan preverite vsebino kozarca in vanj z leseno oz. plastično žlico dodajte približno eno žlico moke in malce hladne vode. Temeljito premešajte. Kako veste, da je masa primerne gostote? Mora biti gosta, tako kot masa za pripravo “šmorna“.

Čisto na začetku nastajanja droži lončka še ne smete zapirati; masa mora imeti stik z malce svežega zraka. Po drugi strani morate še vedno paziti, da vanj ne pridejo umazanija iz zraka, prah ali radovedna mušica; najbolje je, če lonček tako pokrijete, vendar ne zatesnite, nekako priprete, ali pa ga pokrijete z gazo, zatesnjeno z gumico.

3. korak: neprodušno zaprite kozarec

Ko vidite, da so droži že aktivne, lahko začnete lonček tesno zatesnjevati, saj fermentacija bolje poteka brez dotoka zraka. Kako veste, da je fermentacija že v pogonu? Po nekaj časa, po vsej verjetnosti bo minilo že nekaj dni (ne pozabite masi vsak dan dodati žlice moke in vode!), boste v masi začeli opažati spremembe, nastanek neke vrste mehurčkov. To je zmagoslaven trenutek, ki pomeni, da ste na pravi poti, in na tej točki kozarec vsak dan tesno zaprite.

Kako vemo, da so droži lačne?

Vsakič, ko boste drožem dodali dnevno dozo moke in vode, boste videli, da bo masa precej narasla, potem pa bo po nekako pol dneva spet upadla. Ta nihanja so čisto normalen del procesa, zato naj vas ne skrbi; ko droži upadejo, to pomeni, da so lačne, in jim je treba spet dodati moko in malce hladne vode. Drug znak, da so droži lačne, je tudi močnejši vonj po kislem.

Kaj storiti, če so droži začele zelo neprijetno dišati? Je to normalno?

Morda bodo po nekaj dneh vaše droži začele neprijetno dišati, in morda boste na tej točki menili, da so se pokvarile. Brez panike, ni treba, da projekt vržete naravnost v smeti. Prav mogoče je, da se je nabrala nekakšna tekoča plast na vrhu droži z močnim vonjem po kislem; odstranite to neprijetno dišečo plast in nahranite droži pod njo tako kot običajno, z žlico moke in malce hladne vode. Temeljito premešajte.

Če je vse potekalo prav, bi morali imeti na koncu procesa pred seboj dokaj gosto maso z rahlim kiselkastim vonjem, podobno vlečenemu testu.

Koliko časa traja, da droži postanejo aktivne?

Obstaja več dejavnikov, ki so pri tem v igri, od toplote prostora, kjer hranite droži, moke, ki ste jo uporabili, … Če boste imeli srečo, boste zelo hitro videli rezultate oz. mehurčke v masi, morda že drugi dan, vendar lahko traja tudi dlje.

Vir: Priprava droži – divjega kvasa, nastavka za peko kruha brez kvasa 

Kvas lahko tudi zamrznemo

Če ste v trgovini po nesreči kupili več kvasa, kot ga lahko sproti porabite, se lahko poslužite tudi te rešitve; kvas, ki ste ga zamrznili, bo tako imel daljši rok trajanja.

Kako shraniti droži?

Droži hranimo v hladilniku, in sicer v neprodušno zaprtem kozarcu. Ko droži hranimo v hladilniku, nam jih ni treba več hraniti vsak dan, saj je proces fermentacije upočasnjen. Nahranimo jih enkrat na teden, in to je dovolj.

Dan, preden nameravamo peči, droži nahranimo z moko in hladno vodo, in del, ki ga bomo uporabili, čez noč pustimo na sobni temperaturi, kjer bodo kvasovke spet zaživele. Ostale droži pustimo shranjene na polici v hladilniku.

Veliko sreče pri pripravi droži, in dober tek!

Pripravila: A. K.

Vir informacij: Kulinarični blog 220 stopinj poševno

Vir fotografij: Unsplash

1
290 SEK