Le tako boste lahko ohranili zdrave prehranjevalne navade na dolgi rok

17. feb. 2024, ob 11.13
Posodobljeno pred 24 dnevi
17
110 SEK

V današnjem svetu, polnem motenj in hitrega tempa življenja, lahko zdrava prehrana ogromno pripomore k dobremu stanju našega fizičnega in psihičnega zdravja. Predstavljamo vam nekaj startegij, kako sprejeti in ohraniti zdravo prehranjevanje ter vzdrževati dobro počutje na dolgi rok.

Zavedajte se vsake odločitve: Temelj zavednega prehranjevanja leži v prisotnosti v trenutku. Pred vsakim obrokom si vzemite trenutek za premor in prepoznajte svoje znake lakote. Bodite pozorni na signale svojega telesa in razlikujte med fizično lakoto ter čustvenim hrepenenjem. To povečano zavedanje postavlja temelje za sprejemanje zavestnih odločitev o tem, kaj in koliko jesti.

Vključite svoja čutila: Povišajte svojo prehranjevalno izkušnjo z vključevanjem vseh svojih čutil. Vzemite si čas, da cenite barve, teksturo in vonj svoje hrane. Opazujte okuse, ko počasi žvečite in uživate vsak grižljaj. Na ta način boste iz obrokov iztržili več zadovoljstva in zmanjšali željo po prenajedanju.

Imejte kontrolo nad porcijami: S prevelikimi porcijami, ki postajajo norma, je nadzor nad količino hrane ključen za vzdrževanje uravnotežene prehrane. Uporabite vizualne namige, kot so manjši krožniki in sklede, da zmanjšate svoje porcije. Ciljajte na polovico krožnika z zelenjavo, četrtino z beljakovinami in preostalo četrtino s polnozrnatimi ogljikovimi hidrati. Ta pristop zagotavlja uravnotežen obrok in preprečuje prekomeren vnos kalorij.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Zavestna priprava obrokov: Aktivno se vključite v pripravo obrokov, da poglobite povezavo s svojo hrano. Ukvarjajte se z zavestnim kuhanjem, tako da izberete sveže, zdrave sestavine in jih pripravite z nego in pozornostjo. Vključite vsa svoja čutila, ko narežete, popražite in začinite, vsak obrok napolnite z ljubeznijo in namero.

Upočasnjevanje: V današnjem hitrem tempu sveta je prehranjevanje postalo hitra dejavnost, pogosto opravljena med potjo. Upočasnite tempo tako, da si vzamete čas za obroke brez motenj. Odložite elektronske naprave, izklopite televizijo in se osredotočite samo na dejanje prehranjevanja. Počasno prehranjevanje omogoča vašemu telesu, da zazna znake sitosti, preprečuje prenajedanje in spodbuja boljšo prebavo.

Poslušajte svoje telo: Naučite se zaupati v prirojeno modrost svojega telesa glede lakote in sitosti. Jejte, ko ste lačni, in se ustavite, ko ste zadovoljni, tudi če na krožniku ostane hrana. Izogibajte se skušnjavi, da bi pojedli vso hrano iz občutka dolžnosti, namesto tega spoštujte znake svojega telesa glede lakote in sitosti.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash

17
110 SEK