Manj obiskane destinacije za izlete v Sloveniji

04. jul. 2024, ob 15.01
102
90 SEK

Čeprav so Bled, Ljubljana in Postojnska jama pogosto na seznamu vsakega turista, obstaja mnogo manj znanih destinacij, ki ponujajo prav tako očarljive, a manj obljudene izkušnje. V tem članku bomo raziskali nekaj takih skritih draguljev Slovenije.

Ena takih destinacij je jezero Jasna na Kranjski Gori. To čudovito jezero ponuja kristalno čisto vodo in spektakularne poglede na okoliške Julijske Alpe. Območje okoli jezera je idealno za piknike, poleg tega pa ponuja številne možnosti za pohodništvo in kolesarjenje.

Naslednja postaja je Šmartno v Goriških Brdih, slikovita vasica, ki leži v srcu vinorodne pokrajine. Šmartno, obdano z obzidjem, ohranja srednjeveški čar in je prava paša za oči s svojimi ozkimi ulicami in barvitimi hišami. Obiskovalci lahko raziskujejo lokalne galerije, uživajo v degustacijah vina in oljčnega olja ali preprosto uživajo v razgledih na vinograde.

Za tiste, ki iščejo zgodovinske dragulje, je Ptuj odlična izbira. Ptuj je najstarejše mesto v Sloveniji in dom številnih zgodovinskih znamenitosti, vključno s Ptujskim gradom, ki stoji na hribu nad mestom. Mesto vsako leto gosti tudi tradicionalni karneval kurentovanja, ki je prava paša za oči z barvitimi maskami in edinstvenimi običaji.

Ptuj, sredisce mesta. Uvodna slovesnost Kurentovanja 2011. Kurenti. Foto: Vesna Pusnik Brezovnik/STA

V osrčju Slovenije leži Velika Planina, ki s svojimi pastirskimi naselji in tradicionalnimi lesenimi kočami ponuja edinstven vpogled v pastirsko življenje. Obiskovalci lahko raziskujejo planino peš ali z nihalko, občudujejo panoramske poglede in okusijo tradicionalne kulinarične dobrote, kot je planšarski sir.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Končno, za tiste, ki želijo raziskati podzemni svet Slovenije, so Škocjanske jame manj znana, a nič manj spektakularna alternativa bolj znani Postojnski jami. Škocjanske jame so del Unescove svetovne dediščine in ponujajo osupljivo serijo podzemnih kanjonov, globokih jam in veličastnih dvoran.

Vsaka od teh lokacij ponuja mir in priložnost za odkrivanje brez gneče, ki jo najdemo v bolj znanih turističnih točkah. Raziskovanje manj znanih destinacij Slovenije ne samo da obogati vaše razumevanje te prelepe države, temveč tudi prispeva k ohranjanju njene neokrnjenosti in avtentičnosti.

102
90 SEK