Medenjaki: Okusni recepti, ki bodo navdušili

02. jun. 2024, ob 11.16
Posodobljeno pred 6 meseci
1279
300 SEK

Medenjaki spadajo med najbolj priljubljene piškote na svetu. In to z razlogom, saj so okusni in slastni. Čeprav jih najpogosteje povezujemo z decembrskim časom pa je to daleč od resnice. Medenjaki so okusni vsak mesec v letu, če jih le znamo pripraviti. V prispevku najdete tri izjemne recepte za najboljše medenjake, ki bodo navdušili vas in vaše goste. Klasika, ne-klasika in mehkoba medenjakov vas bodo navdušile.

Medenjaki ali gingerbread piškoti

Slovenci jim pravimo medenjaki, Nemci jim pravijo lebkuchen, angleško govoreči narodi pa gingerbread. V svoji osnovi gre za pikantne piškote, kar lahko ugotovimo predvsem iz angleškega izraza, ki temelji na latinskemu zingiber – gre za izraz, ki pomeni ingver. Izraz za »medenjake« se v istem pomenu prenaša tudi v francoščino, češčino, norveščino in druge jezike. V Sloveniji jih imenujemo medenjaki, saj so v osnovi narejeni iz medenega testa, ki mu je dodan še »pekoč« element.

Ste vedeli, da naj bi medenjaki nastali nekje okoli leta 1000? Zgodovina the piškotkov pravi, da naj bi jih na evropski kontinent pripeljal armenski menih Gregorij, ki se je iz območja današnje Grčije preselil v Francijo in tam lokalne prebivalce naučil izdelovati medenjake. Ker je bilo krščanstvo v vzponu, se je medenjake hitro povezalo z vero, piškoti pa so se razširili širom območja Evrope.

Vse do danes lahko spremljamo zgodovinske vire, ki opisujejo pekoče piškote. Angleži, Švedi, Poljaki in Američani imajo ohranjene stare zapise z recepti za medenjake. Lep primer je prva ameriška tiskana kuharska knjiga, ki jo je napisala Amelia Simmons. Ta je imela v sebi kar sedem različnih receptov za medenjake. In kolikor je narodov, toliko je medenjakov. Predstavili bomo nekaj različnih receptov za medenjake.

Kako preprečiti in trajno odpraviti kapilarno vlago v vašem domu?
Se je tudi pri vas pojavila kapilarna vlaga? Ste opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo vlažni madeži, odstopanje ometa ali celo plesen? Se vam zdi, da so prostori vedno nekoliko hladne

Medenjaki: Preprost recept

Klasični in preprosti medenjaki imajo prav tako klasičen in preprost recept. Narediti jih zna vsak, a potrebna je velika mera ljubezni.

Sestavine, ki jih boste potrebovali za klasične medenjake:

150 g sladkorja v prahu

500 g moke

1 žlica cimeta (mletega)

150g medu

1 žlica sode bikarbone

150 g margarine

2 jajci

Postopek priprave klasičnih in preprostih medenjakov:

V večjo skledo stresite vse sestavine in jih zmešajte. Recept je prirejen za približno deset oseb, kar vam omogoča lastnoročno spreminjanje le tega. Sestavine oziroma maso mešajte toliko časa, da nastane gosta masa. Zdaj jo razvaljajte na ravni površini in oblikujte v manjše kroglice – uporabite lahko tudi kalupe oziroma modelčke za piškote.

Pečico segrejte na 160 stopinj celzija, na pekač pa postavite papir za peko. Nanj zložite piškote in pazite, da imajo med seboj nekaj praznega prostora. Paziti morate namreč, saj se med peko napihnejo. Ko je pečica ogreta, postavite pekač s piškoti vanj za 12 minut. Vaši klasični medenjaki so pripravljeni. Preprost recept, kajne?

Recept za klasične medenjake, ki jih lahko pripravimo v manj kot eni uri
Recept za klasične medenjake ki jih lahko pripravimo v manj kot eni uri

Recept za praznične medenjake

Ameriški recept za medenjake je veliko bolj prazničen, saj uporabljene začimbe pogosto uporabljamo v času božiča in novega leta. Kdo pa je rekel, da se cimeta ne sme uporabljati sredi marca ali avgusta? Prav nihče. In zato je tu recept za praznične medenjake, ki niso omejeni na praznični čas.

Sestavine, ki jih boste potrebovali za praznične medenjake:

¾ skodelica masla

¾ skodelice rjavega sladkorja

2/3 skodelice melase (nadomestek sladkorja – lahko tudi navaden sladkor)

1 veliko jajce

1 žlička vanilijevega ekstrakta

3 ¼ skodelice moke

1 žlićka mletega ingverja

½ žlićke mletih klinčkov

1 žlička mletega cimeta

¼ žlićke mletega muškatnega oreha

½ žličke soli

1 žlička sode bikarbone

½ žlike mletega popra

Mleta lupinica pomaranče

Košček sveže naribanega ingverja

Preliv za piškote in druga dekoracija

Postopek priprave prazničnih medenjakov:

V veliko skledo stresite maslo (nekoliko mehak naj bo), rjavi sladkor in melaso (lahko navadni sladkor) ter zmešajte s pomočjo mešalca. Dodajte jajce in vanilijev ekstrakt ter premešajte. V ločeni skledi zmešajte moko, vse začimbe (ingver, klinčki, cimet, muškatni oreh, sol, poper) in sodo bikarbono. S pomočjo mešalca na majhni zmogljivosti te »suhe« sestavine vmešajte v veliko skledo, kjer je nastala masa. Po izbiri lahko dodate še naribano lupinico pomaranče in nariban ingver, ki smo ju opisali v sestavinah. Ko so sestavine povezane, se ustavite.

Kdo si sploh lahko privošči svoj bazen?
Ste si kdaj predstavljali, kako bi bilo, če bi lahko po napornem dnevu stopili na svojo teraso in se osvežili v kristalno čistem bazenu? Lasten bazen ni več privilegij le redkih – danes je to do

Testo razdelite na dva dela ter rahlo razvaljajte. Vsakega od njih zavijte v plastično folijo in postavite na hlajenje za dve do tri ure. Ko se čas izteka, segrejte pečico na 175 stopinj Celzija in dva velika pekača prekrijte s papirjem za peko. Eno testo postavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte na debelino 6 cm. Iz tega testa izrezljajte, izdolbite ali izrežite želeno obliko. V ameriškem svetu temu rečejo Mož iz lecta (Gingerbread man).

Prestavite jih na pekač toliko, kolikor jih pač gre. Enako storite s preostalim testom, saj vse verjetno ne bo šlo na en pekač. Pecite dokler testo ne nabrekne, to je približno 10 minut in vzemite iz pečice. Pustite da se nekaj minut hladi na pekaču, nato pa ohladite v celoti. S pomočjo dekoracije za piškote okrasite svoje medenjake.

Najbolj znani medenjaki so seveda možiclji iz lecta, ki jim rečemo tudi gingerbread man
Najbolj znani medenjaki so seveda možiclji iz lecta ki jim rečemo tudi gingerbread man

Recept za medenjake s sadjem

Naslednji recept ni klasičen, daleč od tega. Je pa vsekakor zanimiv recept za medenjake, saj vsebuje sadje. Kako narediti medenjake s sadjem?

Sestavine, ki jih boste potrebovali za medenjake s sadjem:

100 g suhih sliv

100 g suhih marelic

125 g sladkorja

125 g mletih mandljev

60 g sesekljanih mandljev

60 g sesekljanih lešnikov

3 žlice moke

1/žličke cimeta

½ žličke pecilnega praška

2 žlički medu

2 jajčna beljaka

Ščepec soli

Postopek priprave medenjakov s sadjem:

V skledi premešajte mandlje, slive, marelice, sladkor, moko, lešnike, cimet, med in pecilni prašek. V ločeni skledi zmešajte jajčna beljaka in sol, dokler ne dobite lepega snega. Hitro vmešajte v veliko skledo in premešajte, dokler ni masa združena. Pokrijte in pustite, da se hladi približno tri ure.

Testo postavite med dva papirja za peko in razvaljajte na debelino približno 1 centimeter. Odstranite zgornji papir za peko in izrežite poljubne oblike piškotov. Postavite na pekač ter v pečico, ki je bila ogreta na 180 stopinj Celzija. Pecite približno trinajst minut. V tem času lahko, povsem po želji, zmešate sladkor v prahu, limonin sok in rum (tudi brandy) in ustvarite lep preliv. Počakajte, da se piškoti spečejo in jih prelijte. Pustite, da se ohladijo.

Recept za medenjake s sadjem ni klasika, vsekakor pa ga je vredno poskusiti
Recept za medenjake s sadjem ni klasika vsekakor pa ga je vredno poskusiti

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com

1279
300 SEK