Menjava zimskih pnevmatik

02. apr. 2018, ob 06.00
Posodobljeno pred 6 meseci
23
290 SEK

Gotovo se še spomnite, kako ste 15. novembra godrnjali, ker je bilo avto potrebno opremiti z zimskimi pnevmatikami? In 15. marca se je zadeva ponovila. Takrat je prišel čas, ko ste svojemu avtomobilu lahko privoščili lahkotnejšo obutev, saj zimska oprema ni bila več obvezna. Žal pa se zelo veliko ljudi tudi poleti vozi z zimskimi pnevmatikami, kar kljub prihranku denarja zagotovo ni najboljša odločitev. V nadaljevanju članka vam razkrivamo, zakaj je menjava zimskih pnevmatik še kako priporočljiva.

Ste se tudi vi znašli pred vprašanjem: menjava zimskih pnevmatik da ali ne? Če se bolj nagibate k varianti ne, potem razmislite še enkrat. Strokovnjaki namreč svarijo pred tem, da je vožnja z zimskimi gumami poleti vse prej kot varna, poleg tega pa se dolgoročno ne izplača.

Kakšna je razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami?

Na tržišču so na voljo tako zimske kot letne pnevmatike. Menjava zimskih pnevmatik pa je potrebna zaradi razlik med obema vrstama gum. Glavna razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami je v njihovi trdoti in profilu. Najbrž že veste, da imajo zimske gume globlje vreznine (globlji profil) v obliki strešic. Na ta način lažje spodrivajo sneg in se bolje oprimejo ceste. Zimske gume imajo tudi mehkejšo tekalno plast, zato je omogočen boljši oprijem pri nižjih temperaturah.

Menjava zimskih pnevmatik.

Menjava zimskih pnevmatik.

Menjava zimskih gum na letne pa je priporočljiva posebej zato, ker imajo letne gume poleti boljši oprijem, s tem pa je omogočeno boljše upravljanje, pospeševanje in zaviranje. Značilnost letnih pnevmatik je tudi to, da tekalna plast teh gum pri nižjih temperaturah (pod 7 stopinj Celzija) otrdi. S tem pa seveda pride do slabšega oprijema na cestišču, zaradi česar se zavorna pot kar precej podaljša. Letne gume se več kot odlično izkažejo prav na suhem terenu (pa tudi nas mokrem), to pa zato, ker imajo največ površine na cesti. Tako se omogoči dober oprijem.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Ste vedeli? Petina slovencev sploh ne zamenja zimskih gum za letne.

Zakaj je menjava zimskih pnevmatik spomladi tako zelo priporočljiva?

Zimske gume se poleti enostavno ne obnesejo dobro. Ker imajo globji in ostrejši profil, povzročajo poleti kar nekaj neprijetnega hrupa, poleg tega pa se hitreje obrabljajo. Zaradi zimskih gum bo vožnja poleti manj varna, saj se s takšnimi pnevmatikami po vročem asfaltu zavorna pot kar precej podaljša, poslabša pa se lega vozila na cestišču. Z raziskavami so namreč dokazali, da se zavorna pot pri 130 km/h podaljša kar za 5 metrov. To pa ni edina pomanjkljivost. Pri hitri vožnji v ovinkih zimske gume ne nudijo zadostnega oprijema, poleg tega pa povzročajo “nemirnost” vozila. Obenem pa vas lahko poletna vožnja z zimskimi pnevmatikami tudi krepko udari po žepu, saj se bistveno poveča (do 15 odstotkov) tudi poraba bencina. Po drugi strani pa imajo letne gume poleti krajšo zavorno pot, se manj obrabljajo in so izdelane za višje temperature, kar pomeni tudi manjšo porabo goriva.

Menjava zimskih pnevmatik pa je potrebna zaradi razlik med obema vrstama gum.

Na kratko povzemimo, kaj smo spoznali o zimskih in letnih gumah:

  • Zimske gume so narejene za uporabo pri nizkih temperaturah. Njihova sestava je namreč takšna, da so fleksibilne pri temperaturah pod ničlo. Poleg tega imajo tudi več žlebov in prečk za boljši oprijem v snežnih razmerah. Nikakor niso primerne za suhe in vroče cestne površine.
  • Zimske gume se pri temperaturah nad 7 stopinj Celzija hitreje obrabijo. Pri stiku z vročim asfaltom se žlebovi in prečke na tekalni površini gume širijo in ožajo, obenem pa se guma segreva in tako veliko hitreje obrablja.
  • Zimske gume poleti ne omogočajo učinkovitega zaviranja in izogibanja oviram. Rekli smo že, da imajo zimske gume fleksibilno konstrukcijo, ki je primerna za neraven teren in trenja v snegu. Na suhem se takšna konstrukcija ne obnese, ovira zaviranje in podaljša zavorno pot.

Menjava zimskih pnevmatik: na kaj je še potrebno paziti

Menjava zimskih pnevmatik je torej spomladi še kako potrebna, medtem ko morate novembra zamenjati poletne gume za zimske. Tako boste najbolje poskrbeli za svojo varnost na cesti.

  • Svetujemo vam tudi, da redno pregledujete svoje pnevmatike (vsaj 1-krat na mesec) ter tako pravočasno odkrijete morebitne poškodbe. Na ta način se boste lahko izognili nesreči ali pa temu, da vam bo med vožnjo počila guma. Pri tem se morate zavedati, da so gume edina stična točka vozila s cestiščem, zato morajo biti vedno v svoji najboljši formi.
  • Dolga življenjska doba je odvisna tudi od tlaka v pnevmatikah, zato poskrbite, da bo le-ta ustrezen. V primeru, da je tlak premajhen, z gumami opravite tudi do 30 % manj kilometrov, kot bi jih v primeru ustreznega tlaka. Poleg tega se bistveno poveča tudi poraba goriva.
  • Pnevmatike morate namestiti na drugo os, kot so bile predhodno sezono. To pomeni, da sprednje pnevmatike namestite na zadnjo os in obratno.
  • Ne pozabite tudi na ponovno uravnoteženje pnevmatik. V primeru, da na to pozabite, boste med vožnjo čutili bolj ali manj močne tresljaje na volanu. S tem pa bo vožnja postala zelo neprijetna, hitreje pa se bodo obrabili tudi vitalni deli podvozja.

Ko boste kupovali nove letne ali zimske pnevmatike, pa bodite pozorni predvsem na to, da boste kupili kvalitetne gume. Dobite jih lahko tudi po zelo ugodni ceni. Priporočamo vam, da pred nakupom dobro pregledate takšno in drugačno ponudbo na spletu.

Še nasvet: Menjava zimskih pnevmatik naj bo povezana s skrbnim pregledom poletnih gum. Še posebej bodite pozorni na globino profila, ki mora znašati najmanj 1,6 mm. Mi pa vam priporočamo, da na svojem vozilu uporabljate letne pnevmatike, ki imajo globino profila vsaj 3 mm in niso starejše od 5 let.

Menjava zimskih gum naj poteka skladno z zunanjimi temperaturami

Poskrbite za to, da boste v vseh letnih časih imeli gume, ki bodo omogočale karseda varno vožnjo. Bolj kot po koledarju se torej ravnajte po vremenskih razmerah. Zato upoštevajte naslednje pravilo: ko so temperature zunaj višje kot 7 stopinj Celzija, preobujte svoje vozilo v poletne gume. Pri nižjih temperaturah se vam to še ne izplača, saj letne pnevmatike v takšnih pogojih še niso dovolj učinkovite.

Želimo vam varno in srečno vožnjo!

Pripravila: Monika M.

 

 

 

23
290 SEK