Merino volna in njene zdravilne lastnosti

3
230 SEK

Merino volna je ena najbolj cenjenih vrst volne na svetu, ki jo imajo ljudje radi zaradi mehkobe, udobja in termoregulativnosti. Če niste še nikoli nositi oblačil iz merino volne, ali spali v merino posteljnini, potem je sedaj čas, da to storite.

Odkrijte, zakaj je merino volna tako posebna in kako vam lahko pomaga ohraniti udobje in toploto v vsakem vremenu, izboljša spanje in pomembno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje.

 Merino volna je priljubljena zaradi mehkobe, udobja in termoregulativnosti.

 Kaj je merino volna?

Merino volna prihaja iz merino ovčjih pasem, ki so prvotno izvirale iz Španije. Ovce te pasme so gojili že v 13. stoletju, vendar so bile prvič uradno opisane leta 1723. Merino ovce so bile zmeraj izjemno cenjene zaradi kakovosti svoje volne, ki je mehka, voljna in ime visoko toplotno izolacijo. 

Merino volna se pridobiva tako, da ovce strižemo, volna pa se razdeli za različne namene. Volna se nato sortira glede na dolžino, debelino in kakovost vlaken, nato pa se stke v niti in uporabi za izdelavo oblačil, posteljnine in drugih izdelkov.

volna

Kaj je merino volna?

Merino volno danes pridobivamo po vsem svetu, vključno s Španijo, Avstralijo, Novo Zelandijo in Južno Ameriko.

Prednosti merino volne

Dandanes se vse bolj zavedamo, kako pomemben je stik za naravo, kar pomeni, da nam ni več vseeno, kaj oblečemo in v kakšnih materiali spimo.

Bombaž. lan, svila in volna dobivajo vse večji pomen. Ko pa govorimo o volni, je merino volna nekaj resnično posebnega. Naj navedemo le nekaj njenih izjemnih lastnosti, zaradi katerih so oblačila in posteljnina iz nje najboljše, kar lahko damo nase.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

  • Je izjemno mehka in udobna za nošenje, saj je narejena iz vlaken merino ovčje volne, ki so zelo fina in mehka na dotik. Srbenje? Nikakor. Merino volna ne srbi! S premerom 16,5-19,5 mikronov so volnena vlaknina tako tanka, da so pod pragom občutka srbenja, ki je 25 mikronov. Ker so vlakna tako mehka, se upognejo, ko pridejo v stik s kožo, ne da bi ustvarila neprijeten občutek.
  • Ne absorbira vonjev in se zato ne smrdi, tudi če je dlje časa uporabljate brez pranja, kar je še posebej praktično, ko izbiramo dober vzglavnik.
  • Je termoregulativna, kar pomeni, da vam bo v hladnejšem vremenu pomagala ostati na toplem, medtem ko vas bo v vročem vremenu ohladila.
  • Je odporna na vodo in ima sposobnost odvajanja vlage in vam tako pomaga ohraniti suho kožo.
  • Je trpežna in se ne lušči, zaradi česar izdelki iz merino volne trajalo dlje časa. Volneno vlakno se lahko upogne do 20.000-krat, ne da bi se poškodovalo. Pletenine in tkanine iz volne so zato zelo trpežne. To prav tako pomaga preprečiti nepotrebno kupovanje novih izdelkov.
  • Je okolju prijazna, saj je volna naravni material, ki se lahko reciklira in ponovno uporabi. Poleg tega pa tudi manj pranja in manjša raba detergentov pomembno vplivata na okolje.
  • Merino volnena vlakna ščitijo pred UV sevanjem, kar je še posebej razveseljivo, če iz njih delamo oblačila.
volna

Pozitivne lastnosti volne.

Ste vedeli, da imajo merino vlakna samočistilni sistem? Keratin – beljakovinske molekule v merino vlaknih – preprosto razgrajujejo bakterije, ki povzročajo vonj, zato lahko uživamo v koristih te nenadkriljive samočistilne funkcije, zaradi česar nam izelkov iz merino volne ni treba prati tako pogosto. V resnici lahko odejo ali vzglavnik preprosto pustite, da se zrači, najbolje v vlažnem ali mokrem vremenu.

Oblačila in posteljnina iz merino volne so nekaj najboljšega, kar lahko damo nase.

Za koga je merino volna primerna?

Merino volna je primerena za vse ljudi, saj je mehka, udobna in prijazna do kože. Merino volna je še posebej primerna za tiste, ki imajo občutljivo kožo, saj ne draži in ne povzroča alergij, to pa je pri posteljnini še posebej pomembno.

Merino volna se ne ne naleze vonjav in se hitro suši, zato je odeja iz nje odlična izbira za vse, ki se ponoči potijo.

volna

Primerno za tiste, ki se potijo.

Merino volna je tudi termoregulativna in se prilagaja telesni temperaturi, zato je primerna za vse letne čase – to pa pomeni, da ni več treba imeti dvojne posteljnine za poletje in zimo. Dovolj je ena odeja, ki lahko služi celo kot posteljno pregrinjalo.

Merino volna blaži simptome menopavze

Menopavza je obdobje, ko ženske zaradi nihanja hormonov zadenejo različne tegobe. Med njimi so prisotni mrazenje(68 %), potenje ponoči (62 %), težave s spanjem (58 %) in slabo razpoloženje ali anksioznost (53 %).

Vsi ti simptomi močno poslabšajo kakovost življenja, zato se ženske zatekajo k različnim metodam, da bi jih omilile. Pri tem mislimo na nadomestna hormonska zdravljenja pa do različnih domačih zdravil in pripomočkov.

Le redkokatera pa pomisli na merino volno. Ta zaradi prej omenjenih lastnosti sicer ne more odpraviti simptomov menopavze, lahko pa regulira telesno temperaturo in zato močno zmanjša občutke neugodja, ki jih ženske doživljajo ponoči. Kakovost spanja se tako poveča, volja do življenja in pozitivno razpoloženje pa se kaj kmalu vrneta.

3
230 SEK