Moj teden v Egiptu: čarobna izkušnja, a tudi izzivi

31. maj. 2024, ob 13.47
Posodobljeno pred 25 dnevi
21
250 SEK

Ko sem se odločila za potovanje v Egipt, sem vedela, da me čaka avantura, ki jo bom pomnila vse življenje. Letos spomladi sem iz Ljubljane poletela z letalsko družbo FlyEgipt in pristala v čudovitem obmorskem mestu Hurghada. Moje sedemdnevno bivanje je bilo polno nepozabnih doživetij, čeprav sem se soočila tudi z nekaj izzivi.

Pristanek v Hurghadi: vstop v Egipt

Prvi vtis o Hurghadi je bil izjemen. Modro nebo in še bolj modro Rdeče morje sta me očarala takoj, ko sem izstopila iz letala. FlyEgipt je poskrbel za dokaj udoben let, kar je bil odličen začetek mojega potovanja. Nastanila sem se v prijetnem hotelu ob plaži, kjer so me pozdravili z egipčansko gostoljubnostjo.

Dnevni izleti: potovanje v preteklost

  • Luxor

Prvi izlet me je vodil v Luxor, eno najbolj fascinantnih arheoloških najdišč na svetu. Obiskala sem Dolino kraljev, kjer sem si ogledala grobnice starodavnih faraonov, in se sprehodila po templju Karnak. Vročina je bila neznosna, s temperaturo 42 stopinj Celzija, vendar so me zgodovinski spomeniki popolnoma prevzeli.

Luxor, nekdanji Tebe, je eno najbogatejših arheoloških najdišč na svetu in prava poslastica za ljubitelje zgodovine.

Dolina kraljev je dom številnih kraljevih grobnic, vključno z grobnico faraona Tutankamona. Grobnice so bogato okrašene s slikami in hieroglifi, ki pripovedujejo zgodbe o faraonih in njihovem življenju po smrti.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Tempelj Karnak je eden največjih verskih kompleksov na svetu. Posvečen je bogu Amonu-Ra in je sestavljen iz številnih templjev, kapel, stebrišč in drugih zgradb, ki so jih faraoni gradili več kot 2000 let. Ogromni stebri, obeliski in skulpture v templju Karnak so resnično impresivni.

Tempelj v Luxorju je posvečen bogu Amonu, njegovi ženi Mut in njunemu sinu Honsu. Tempelj je ponoči osvetljen, kar mu daje čaroben videz. Pred templjem stojijo znameniti sfingi in obeliski, ki so simboli moči in veličastnosti.

Poleg teh glavnih znamenitosti je v Luxorju še veliko drugih pomembnih arheoloških najdišč, kot so Tempelj kraljice Hačepsut, Dolina kraljic, Medinet Habu (tempelj Ramzesa III.) in številne druge.

  • Kairo

Naslednji dan sem se odpravila v Kairo, kjer sem si ogledala znamenite piramide v Gizi in skrivnostno Sfingo. Muzej v Kairu je prava zakladnica staroegipčanskih artefaktov, ki me je navdušila s svojo bogato zbirko. Čeprav je bilo potovanje iz Hurghade dolgo in naporno, je bilo vredno vsake minute.

Kairo, glavno mesto Egipta, je prava zakladnica zgodovine in kulture, kjer lahko obiskovalci doživijo nepozabno potovanje skozi čas.

Najbolj ikonične znamenitosti Kaira so zagotovo piramide v Gizi. Velika piramida, ena od sedmih čudes antičnega sveta, je največja in najstarejša med njimi. Skupaj s piramidama Kefrena in Mikerina ter skrivnostno Sfingo, ki straži to starodavno nekropolo, ustvarjajo osupljivo kuliso, ki privablja turiste z vsega sveta.

Egipčanski muzej v Kairu je neprecenljiv zaklad zgodovine. Muzej hrani več kot 120.000 starodavnih egipčanskih artefaktov, vključno z znamenitim zakladom iz grobnice faraona Tutankamona. Med najbolj impresivnimi eksponati so zlata maska Tutankamona, njegovi prestoli, nakit in drugi predmeti iz njegovega groba. Poleg tega so v muzeju tudi številne mumije, starodavne skulpture, sarkofagi in različni predmeti iz vsakdanjega življenja starih Egipčanov.

V Kairu je še veliko drugih zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Med njimi so Citadela Saladin z Mošejo Mohameda Alija, stari islamski del mesta s številnimi mošejami in bazar Khan El-Khalili, kjer lahko kupite tradicionalne izdelke in spominke.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Kairo, znamenite piramide

Sfinga v Kairu, ki varuje grobnice

Sprostitev v Hurghadi

Po intenzivnih dnevnih izletih sem si privoščila nekaj razvajanja. Hurghada je znana po svojih kozmetičnih tretmajih, zato sem se prepustila rokam izkušenih terapevtov, ki so me razvajali z masažami in tretmaji za obraz. Počutila sem se prerojeno in polna energije za nadaljnje raziskovanje.

Kulinarična izkušnja

Hoteli v Hurghadi ponujajo raznoliko in okusno hrano. Vsak obrok je bil prava kulinarična poslastica, s številnimi lokalnimi in mednarodnimi jedmi. Zajtrki so bili bogati in raznoliki, kosila in večerje pa so ponujale širok izbor jedi, od svežih solat do tradicionalnih egipčanskih specialitet. Na žalost pa so nekateri gostje iz sosednjih hotelov imeli težave z okužbo zaradi nepitne vode, kar je bil opomnik, da je treba biti previden.

Izzivi na potovanju

Kljub čarobnim trenutkom pa potovanje ni minilo brez izzivov. Ena od stvari, ki so me motile, je bila nečistoča. Na mnogih mestih so bile vidne smeti, kar je nekoliko kazilo sicer čudovito okolje. Poleg tega je bila voda nepitna, kar je pomenilo, da sem morala ves čas paziti, da sem pila le ustekleničeno vodo. Občutek umazanosti je bil prisoten ves čas, vendar sem se trudila osredotočiti na lepe plati potovanja.

Egipčanska gostoljubnost 

Ena izmed najbolj pozitivnih izkušenj na potovanju je bila prijaznost in gostoljubnost Egipčanov. Lokalni prebivalci so bili izredno prijazni in pripravljeni pomagati, kadar koli je bilo potrebno. Njihova odprtost in toplina sta močno pripomogli k temu, da sem se v Egiptu počutila dobrodošlo in varno.

Ena izmed ulic v Kairu

Moj teden v Egiptu je bil poln kontrastov – od neprecenljivih zgodovinskih zakladov do sodobnih izzivov. Kljub vročini in nekaj neprijetnostim sem se vrnila domov z nepozabnimi spomini in globljim razumevanjem bogate egipčanske kulture. Čeprav sem se soočila z nekaterimi izzivi, bi se v Egipt vrnila kadarkoli, saj me je očaral s svojo lepoto in skrivnostnostjo. Potovanje v Egipt ni le obisk nove države, ampak tudi potovanje v preteklost, ki te ne pusti ravnodušnega.

Vir: Manca P.; foto: Pexels

21
250 SEK