Morski prašiček, družaben in prikupen hišni ljubljenček, ki razveseljuje vso družino

24. maj. 2024, ob 11.19
Posodobljeno pred 10 dnevi
63
540 SEK

Morski prašiček je zelo priljubljena domača žival, še posebej za družine z majhnimi otroki. Ima čudovit karakter, običajno je družaben, le redko ugrizne, četudi je pod stresom. Ponavadi je buden čez dan, kar daje njegovim lastnikom priložnost, da se veliko igrajo in ukvarjajo z njim, nega, ki jo potrebuje, pa ni pretirano zahtevna. Je odličen prvi hišni ljubljenček za družine, saj lahko otrokom pomaga krepiti čut za odgovornost in samostojnost, empatijo ter ljubezen do živali.

Morski prašiček je čudovita domača žival, ki razveseli otroke in odrasle.

Kljub temu, da na prvi pogled izgleda, da za svoje bivanje morski prašiček ne potrebuje veliko, pa se morate vseeno zavedati, da je treba za optimalno zdravje in zadovoljstvo zadovoljiti kar nekaj njegovih potreb. Potrebuje dovolj veliko kletko, možnosti za gibanje in igro zunaj kletke, družbo, ustrezno prehrano in nego. Preden se odločite za novega družinskega člana, nujno preberite, kaj vse morate vedeti. 

1. korak: Vzemite si čas za pridobitev vseh informacij in v miru pripravite nov dom za hišnega ljubljenčka

Morski prašiček ne sme biti nikdar impulzivni nakup. Najprej je pomembno, da ugotovite, kaj vse potrebujete in kako skrbeti zanj.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

 • Kletka

Preden v dom sprejmete morskega prašička, pripravite vse potrebno. Ker bo potreboval veliko prostora za tekin gibanje, kupite dovolj veliko kletko. Ustvarite lahko tudi prilagojeno ograjo z majhnimi ogradami, da zagotovite svojemu morskemu prašičku dovolj prostora. Za dva morska prašička naj bi bila primerna ograda, ki je dolga vsaj dva metra. Bodite previdni pri izbiri kletk, kupljenih v trgovini, saj jih je le malo primernih za morske prašičke v odrasli dobi. Morski prašički rastejo in njihovi domovi morajo rasti z njimi.

Poleti lahko svojemu kosmatincu pripravite tudi prostor na vrtu, ki zagotavlja dovolj sence, v drugih letnih časih naj bo raje v notranjosti. Morski prašički namreč ne marajo vlage in prepiha ter so občutljivi na ekstremne temperature.

Poleti so morski prašički radi zunaj.

 • Stranišče

Morski prašički zelopogosto izločajo, zato je pomembno, da hišnemu ljubljenčku pripravite primerno podlago za stranišče in redno skrbite za higieno. Ne glede na to, katero vrsto podlage izberete, jo je treba redno čistiti in ohranjati suho. Priljubljena izbira je plast časopisnega papirja s senom na vrhu ali podloga iz flisa, ki jo je treba prati. Idealno je zagotoviti oboje. Nekateri uporabljajo lesne ostružke, vendar lahko nekaterim živalim povzročijo težave z dihanjem in rane na tačkah.

 • Skrivališča, rovi, igrače

Zelo pomembno je, da ima morski prašiček prostor za vadbo in aktivnosti, ki ga zaposlijo.

Ponavadi obožujejo rove, tunele, oboke in skrivališča. Ko se bo začel počutiti varno v svojem ograjenem prostoru, bo kmalu začel raziskovati, iskati hrano in priboljške, ki jih lahko diskretno skrivate po kletki.Potreboval bo prostor za tek, več varnih krajev za počitek, skrivališč in igrač, ki so zasnovane tako, da posnemajo naravno vedenje iskanja hrane, kar morski prašički obožujejo. Takšne igrače lahko zabavajo tudi vas, saj spodbujajo, da preživljate kvaliteten čas s svojim hišnim ljubljenčkom.

Tudi, če ste kupili veliko kletko za svojega morskega prašička, pa bo še vedno potreboval možnost, da teče v večjem prostoru, bodisi zunaj na travi v varni ogradi (če vreme dopušča) bodisi v vašem domu. Postavite mu lahko poligon z več tuneli in kotički za raziskovanje ter razporeditev ovir vsak dan spreminjate.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

 • Hrana

Vitamin C je ključna sestavina v prehrani morskih prašičkov. Tako kot ljudje morski prašički ne morejo sami proizvajati vitamina C, zato jim ga je treba zagotoviti. To so lahko briketi z dodanim vitaminom C ali pa sveža zelenjava, ki jo obožujejo – na primer listnata zelenjava ali paprika. Obožujejo tudi sadje, vendar pazite, da ga ne dajete prepogosto, saj velja za poslastico in ga je priporočljivo dajati le enkrat na teden. Nekatera sveža hrana ni primerna za morske prašičke, zato je pomembno, da dobro preverite, kaj je zanje varno.

@amys_ark What my 9 guinea pigs eat in a typical evening ♡ #mealprep #guineapigs #petcare #fyp ♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Vsak dan zagotovite neomejeno količino kakovostnega sena, ki je 80 % del prehrane in ključno za prebavo tersplošno zdravje. Poiščite seno, ki je zeleno, suho in prijetno diši (ne rumeno, rjavo ali vlažno ali plesnivo).Morskega prašička lahko hranite tudi s suhimi peleti v majhnih količinah, vendar jih ne potrebujete veliko, če mu zagotavljate kvalitetno prehrano s senom in svežo zelenjavo. Verjetno bo oboževal tudi svežo travo, zaužije je lahko veliko; pazite le, da jo postopoma uvajate v prehrano in mu ne dovolite, da je prvič poje preveč naenkrat. Izogibajte se sladkim priboljškom in semenom, saj lahko povzročijo prebavne težave. Ključnega pomena pa je seveda tudi sveža, čista voda, ki naj bo ves čas na voljo.

Morski prašički obožujejo svežo zelenjavo.

2. korak: V mislih imejte svoje finance in čas, ki ga lahko posvetite hišnemu ljubljenčku; če je treba, ustvarite urnik in načrt

Kljub temu, da je morski prašiček majhen, morate biti pripravljeni na stroške, ki jih lahko prinese. Poleg kletk, igrač, dodatkov in hrane lahko velik strošek predstavljajo obiski veterinarja. Pomembno je, da najdeteveterinarja, ki ima specializirano znanje o morskih prašičkih in v katerega imate zaupanje, saj vam lahko to dolgoročno prihrani čas in denar, vašemu hišnemu ljubljenčku pa najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Druga pomembna stvar, o kateri je treba razmisliti, je čas, ki ga morate nameniti živali. Morski prašiček potrebuje interakcijo s svojimi lastniki, nego in čiščenje kletke, zato je pomembno, da se v družini pogovorite ter pripravite načrt, kaj bodo čigave naloge. Tega načrta se potem tudi dosledno držite. Postavite si vprašanje, kaj se zgodi, ko se odpravite na počitnice. Kdo bo skrbel za vašega hišnega ljubljenčka? Če imate prijatelja ali družinskega člana, ki je pripravljen vzeti morskega prašička v varstvo, ga je treba seznaniti z vsemi navodili. Če nimate osebe, ki bi lahko pazila na vašega hišnega ljubljenčka v času vaše odsotnosti, jo morate pravočasno najti. Nekateri ljudje ponujajo plačljive storitve čuvanja hišnih ljubljenčkov, vendar je spet pomembno, da izberete odgovorno osebo, ki bo lepo skrbela zanj.

3. korak: Pripeljite morskega prašička v nov dom in mu omogočite čim lepše privajanje

Ko ste se informirali o vsem potrebnem, pripravili prostor za novega hišnega ljubljenčka in načrt oskrbe, je čas, da sprejmete dokončno odločitev. Morski prašički so na voljo v številnih trgovinah z živalmi, včasih pa se mladiči tudi oddajajo s strani ljudi, ki imajo več morskih prašičkov, ki so imeli mladičke. Povprašate lahko tudi v zavetišču. V vsakem primeru pred nakupom oziroma posvojitvijo preverite, ali trenutni lastnik odgovorno dela z živalmi in v kakšnem stanju je morski prašiček. Odpravite se lahko na več različnih ogledov ali isto žival obiščete večkrat.

Veliko morskih prašičkov se težko navaja na spremembe, zato je pomembno, da ste potrpežljivi in novemu družinskemu članu omogočite čim lepši prihod v nov dom. Eden od trikov, kako vzpostaviti zaupanje, je hrana. Najdite res okusen priboljšek in ga hranite, medtem ko ga imate v naročju. Če je živčen, naj bo čas crkljanja kratek, vendar to počnite redno in njegovo zaupanje bo raslo iz dneva v dan. Pogovarjajte se z njim,uporabljajte njegovo ime – morda se bo celo začel odzivati nanj. Predvsem pa vztrajajte z redno interakcijo, izkazujte mu veliko ljubezni in skrbite zanj. Omogočite mu dovolj gibanja, kvalitetno hrano in zavetje.

Menjava doma je lahko stresna.

Kakšno nego potrebuje morski prašiček?

Morski prašički so na splošno zelo čiste živali in se sami čistijo. V resnici ne potrebujejo kopanja, večina morskih prašičkov celo sovraži, če jih umivamo, zato se temu izogibajte, če ni nujno potrebno ali zaradi zdravstvenih težav. Poskrbite za redno krtačenje, s katerim odstranite odmrlo dlako in morebitno umazanijo, predvsem pri dolgodlakih morskih prašičkih. Nekatere pasme potrebujejo celo striženje, da dlaka ostane čista in jih ne ovira – v tem primeru se pozanimajte pri vzreditelju.

Zob ni treba ščetkati, vendar jih morate spremljati. Morskim prašičkom zobje stalno rastejo, zato je pomembno, da jih vsakodnevno brusijo. Prerasli zobje lahko namreč povzročijo veliko bolečine in celo neješčnost.

Pomembno je, da dobro spoznate svojega morskega prašička, da boste takoj opazili, če kaj ni v redu. Ker so v naravi plen, so zelo dobri pri skrivanju bolezni. To jim v divjini koristi, vendar lastnikom otežuje prepoznavanjezdravstvenih težav. Nekaj načinov za preverjanje zdravja morskih prašičkov:

 • Redno ga tehtajte in si beležite težo. Izguba teže je pogost znak bolezni.
 • Pregledujte oči, nos in usta. Solzenje oči, sluz v nosu in slinjenje iz gobčka so slabi znaki, ki ponavadi zahtevajo veterinarsko oskrbo. Oči morajo biti svetle in jasne, nos suh, usta čista, zobje enakomerno obrabljeni in ne predolgi.
 • Če se vaš morski prašiček skriva več kot običajno, ne prihaja po hrano ali sedi s sklonjeno držo, so to lahko znaki, da je zbolel.
 • Če vaš morski prašiček preneha jesti, je to zelo slab znak in se lahko hitro poslabša. V tem primeru ne odlašajte z obiskom veterinarja.

Morski prašiček vam lahko dela družbo ob delu od doma.

Pogosta vprašanja

 • Ali so morski prašički glasni?

Ponavadi niso glasni, niso pa zmeraj povsem tihi. Z glasovi se znajo razveseliti svojih lastnikov ali hrane.

 • Kdaj so budni in kdaj spijo?

Morski prašički so budni čez dan in noč. Ponoči običajno niso preglasni, radi se malo sprehajajo. Spijo najraje v več delih med igro in obroki.

 • Ali ste lahko alergični na morskega prašička?

Alergije na dlako morskih prašičkov obstajajo, vendar niso pogoste. Ljudje so pogosteje alergični na seno ali cvetni prah, ki je nujni del njihove prehrane.

 • Kako se razumejo z drugimi živalmi?

Morski prašički običajno ne motijo drugih živali, čeprav jih nikoli ne smete pustiti, da se brez nadzora družijo z drugimi živalskimi vrstami, saj vedno obstaja tveganje za težave.

 • Kakšna je življenjska doba ?

Povprečno morski prašički živijo od pet do osem let.

 • Ali je priporočljivo imeti več morskih prašičkov?

Morski prašički so zelo družabne živali in v naravi živijo v čredah, zato je priporočljivo, da svojemu hišnemu ljubljenčku predstavite prijatelja. Da preprečite neželene mladičke, naj bodo morski prašički v parih ali skupinah istega spola, razen če so sterilizirani ali kastrirani.

Najboljše skupine morskih prašičkov so bodisi dva samca ali skupina dveh ali več samic. V skupino samic lahko dodate tudi enega kastriranega samca; tako samec ohranja mir med samicami. Več samcev kot je na kupu, večja je možnost za spore, napade in poškodbe.

 • Koliko morski prašiček povprečno tehta?

Tehta približno od od enega do dveh kilogramov.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash

 

63
540 SEK