Najbolj zdrave vrste moke, ki jih lahko uporabljate vsak dan

04. jun. 2024, ob 10.10
Posodobljeno pred 1 letom ali več
525
100 SEK

Moka je temelj številnih jedi – brez nje si marsikateri kuhar ne bi znal predstavljati življenja. V resnici pa lahko prepogosto uživanje bele pšenične moke slabo vpliva na zdravje, vse več pa je tudi raznih alergij na njene sestavine, na primer gluten. Če bi iz kakršnegakoli razloga radi preizkusili alternativne, manj znane različice moke, ki so lahko prav tako odlična podlaga za pripravo slastnih jedi, smo za vas pripravili nekaj zdravih idej.

Ovsena moka

Ovsena moka je znana po visoki vsebnosti vlaknin, kar uravnava apetit in skrbi za ohranjanje normalne telesne teže. Oves je prav tako bogat vir vitaminov in mineralov, kot so mangan, fosfor, magnezij. Uporaba ovsene moke v prehrani vam lahko pomaga pri pripravi uravnoteženih polnovrednih obrokov, izboljševanju prebave in zniževanju holesterola.

Čičerikina moka

Le redki pri kuhanju in pečenju uporabljajo čičerikino moko, priljubljena je predvsem pri vegetarijancih in veganih. Je namreč bogat vir rastlinskih beljakovin, zaradi česar pomaga pri krepitvi mišic in uravnavanju apetita. Poleg tega ima nizki glikemični indeks, zato je ustrezna izbira za sladkorne bolnike in tiste, ki bi radi uravnavali krvni sladkor. Primerna je tako za sladke kot tudi za slane recepte.

Ajdova moka

Za vse tiste, ki iščejo brezglutensko različico moke, je ajdova moka odlična izbira. Polna mineralov in vitaminov, brez glutena, z visoko vsebnostjo antioksidantov in vlaknin spodbuja zdravje srca, prebave in zagotavlja visok nivo energije skozi dan. V njej najdemo veliko magnezija in železa, ima pa značilen okus po ajdi, ki je nekaterim izjemno všeč, drugim nekoliko manj.

Imate težave z zobmi? To so ordinacije, ki vas sprejmejo takoj
Zobobol ne čaka. In tudi vi ne bi smeli! V času, ko so čakalne dobe v zobozdravstvu vse daljše, obstajajo rešitve, ki vam omogočajo hitro, strokovno in nebolečo obravnavo - brez čakanja in bre

Prosena moka

Tudi proso velja za zelo zdravo pražito, ponavadi brez glutena, vendar je pomembno, da v primeru intolerance preverite deklaracije, saj nekatera pakiranja lahko vsebujejo tudi sledi glutena. Je bogat vir magnezija, fosforja in antioksidantov, zaradi česar odlično vliva na zdravje srca, prebave in splošne odpornosti. Zahvaljujoč rahlo sladkasto grenkemu okusu in lahki teksturi je odlična za peko. Jedi iz prosene moke imajo edinstven okus, obenem pa so zdrave in polne koristnih hranil.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

525
100 SEK