Najboljše in najslabše vrste rib za vaše zdravje

18. feb. 2024, ob 10.35
Posodobljeno pred 2 mesecema
77
150 SEK

Zdrave diete nam danes narekujejo, da je treba na jedilnik uvrstiti čim več morske hrane, med drugim tudi rib. Ribe naj bi uživali namesto rdečega mesa vsaj dvakrat tedensko, vendar se tega v resnici drži zelo malo ljudi. Ko načrtujete uživanje rib in druge morske hrane, pa je pomembno, da se zavedate, kakšna živila kupovati in kako različne vrste rib vplviajo na vaše zdravje. Le tako lahko maksimalno izkoristiti zdravju prijazne lastnosti živil in njihovo hranilno vrednost. Katere so najboljše in najslabše vrste rib za vaše zdravje?

Najprej bi radi poudarili, da delitev rib na zdrave in nezdrave ne obstaja. Najbolj pomemben je izvor ribe. Ali uživate divje ulovljene ribe ali gojene ribe, kako sveže so, kakšne dodatke in konzervanse vsebujejo, v kakšnem okolju in pod kakšnimi pogoji so ribe gojene, kako onesnaženo je okolje in še mnogi drugi dejavniki. Pomembno je, da izbirate čim več rib, ki niso uvožene z drugega konca sveta, ampak izvirajo iz bližnjih krajev – enako velja tudi za ostala živila. Lokalna sveža hrana, ki je pridelana na čim bolj okolju in živalim prijazen način, je najbolj zdrava.

Ribe, ki vsebujejo veliko omega-3 maščob:

Ribji ragu je namenjen vsem ljubiteljem morja in tistim, ki bi želeli nekaj spremembe

Losos je zelo zdrava vrsta ribe.

Ribe z visoko vsebnostjo zdravih omega-3 maščobnih kislin veljajo za zelo zdravju prijazno hrano. Izboljšujejo lahko srčno-žilno zdravje in vas varujejo pred nastankom kroničnih vnetnih bolezni, zmanjšujejo vnetja v telesu in krepijo imunski sistem. Redno uživanje omega-3 maščob vas lahko obvaruje pred srčnim infarktom ali pojavom alzheimerjeve bolezni. Ribe, ki so odličen vir omega-3 maščob, so:

  • Losos
  • Postrv
  • Sardine
  • Skuša

Ribe z visoko vsebnostjo beljakovin:

Načeloma za vse vrste morske hrane velja, da vsebujejo veliko zdravih beljakovin. Nekatere bele ribe pa so še posebej znane po tem, da niso zelo kalorične, hkrati pa so izjemno bogate z zdravimi beljakovinami, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže in apetita. To so na primer trska, tilapija, oslič, orada, brancin … Če nimate radi preveč intenzivnega morskega okusa, so to vrste rib, s katerimi lahko začnete, saj so nežne in se prijetno kombinirajo z raznimi omakami ter marinadami.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Ribe so bogat vir zdravih omega-3 maščob.

Ne pozabite na zdrave morske sadeže:

Vrsta najbolj zdravih morskih sadežev so rakci, na primer kozice, škampi ali gamberi. Povprečno imajo zelo nizko vsebnost živega srebra in kalorij, so pa bogat vir zdravih beljakovin in redkih mineralov, ki so ključni za naše zdravje. Njihova edina slabost je, da vsebujejo več holesterola in manj omega-3 maščob kot večina rib. Dobra alternativa so tudi školjke, vendar je pomembno, da ste tukaj bolj pozorni na svežino in izvor, saj se školjke zelo hitro pokvarijo.

Najbolj nezdrave ribe?

Glavna slabost uživanja rib je morebitna prisotnost živega srebra, ki lahko povzroči poškodbe možganov in živcev. Ribe, ki vsebujejo največ živega srebra, so morski pes in uvožene mečarice. Pomembno je torej, da ste pozorni, od kod ribe prihajajo in kako so bile ulovljene oziroma gojene.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: arhiv

77
150 SEK