Najboljši siri z nizko vsebnostjo maščob

26. maj. 2024, ob 09.10
84
130 SEK

Sir je eno tistih živil, ki naredi večino ljudi veselih. Odlično se poda v različne jedi, vsebuje veliko pomembnih nutrientov in je za povrh prijetnega okusa ter konsistence. Žal pa ima veliko vrst sirov visoko koncentracijo maščob, soli in raznih konzervansov ter dodatkov. Če želite jesti zdravo, morate sir uživati v zmernih količinah in izbirati vrste, ki so čim bolj ekološko pridelane s čim manj dodatki. Za vse tiste, ki želite poskrbeti za nižji vnos maščob v telo, še ne pomeni, da morate uživanje sira popolnoma opustiti. Obstaja več vrst sirov z nižjo vsebnostjo maščob, ki so lahko zelo zdravi.

Pozitivni vplivi sirov z nizko vsebnostjo maščob:

  • Manj nasičenih maščob: to avtomatsko pomeni, da uživanje sira z nizko vsebnostjo maščob ne bo vplivalo na zvišanje holesterola, kot bi vplivalo uživanje sira z veliko maščobami.
  • Manj kalorij: če pazite na kilograme in zaužite kalorije, je to zagotovo prednost pred siri z več maščobami, ki vsebujejo tudi več kalorij.
  • Bogata hranilnost: čeprav imajo nižjo vsebnost maščob, takšni siri še vedno oskrbujejo telo s pomembnimi nutrienti, kot so beljakovine in kalcij.

Negativni vplivi sirov z nizko vsebnostjo maščob:

  • Manj okusa: takšne vrste sira lahko imajo manj arome kot siri z veliko maščobami. Lahko so tudi trši, gumijasti ali žvečljivi.
  • Nevarnost za več dodanih sestavin: v nekaterih primerih se maščoba nadomesti z drugimi dodatki, zaradi katerih lahko sir postane nezdrav. Vedno berite deklaracije na izdelkih in izberite čim bolj naraven izdelek.

Najboljše vrste sirov z manj maščobami:

1. Rikota

½ skodelice vsebuje:

  • Kalorije: 170
  • Maščobe: 10 gramov
  • Sol: 123 miligramov
  • Ogljikovi hidrati: 6 gramov
  • Beljakovine: 14 gramov

Rikota je priljubljen italijanski sir z gladko kremno teksturo, ki se pogosto uporablja v sirovih tortah, sendvičih, lazanji ali na testeninah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erren Hart (@errenskitchen)

2. Parmezan (z nizko vsebnostjo maščob)

½ skodelice vsebuje:

  • Kalorije: 80
  • Maščobe: 6 gramov
  • Sol: 434 miligramov
  • Ogljikovi hidrati: 1 gram
  • Beljakovine: 6 gramov

Bodite pozorni, da izberete parmezan z nižjo vsebnostjo maščob, saj lahko nekatere vrste vsebujejo tudi veliko maščob. Uporabite ga za popestritev testenin, rižote, solate ali pice.

3. Mocarela

½ skodelice vsebuje:

  • Kalorije: 75
  • Maščobe: 5 gramov
  • Sol: 175 miligramov
  • Ogljikovi hidrati: 1 gram
  • Beljakovine: 7 gramov

Mocarela je zelo priljubljen sir, ki se uporablja v solatah, na testeninah, v sendvičih ali na popečenih kruhkih. Lahko se uživa tudi kot predjed v kombinaciji s svežim paradižnikom in baziliko.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

4. Skuta

½ skodelice vsebuje:

  • Kalorije: 40
  • Maščobe: 1 gramov
  • Sol: 250 miligramov
  • Ogljikovi hidrati: 1 gram
  • Beljakovine: 10 gramov

Kreativni recepti s skuto, ki vas bodo navdušili

Nobena vrsta sira ne more premagati skute po visoki vsebnosti zdravih belajkovin in hkrati nizki vsebnosti maščob. Zato je uživanje skute tako zelo priljubljeno pri vseh, ki se trudijo jesti zdravo in živeti aktivno. Uporabite jo lahko v namazih, solatah, sladicah, sadnih bovlah in še marsikje.

Prirpavil: NaDlani.si; Foto: Pexels

84
130 SEK