Napotki za pravilno sajenje tulipanov, da zacvetijo v vsem svojem sijaju

13. apr. 2024, ob 07.52
Posodobljeno pred 2 mesecema
36
120 SEK

Tulipan je ena izmed rastlin, ki ima po vsem svetu ogromno oboževalcev, kar ni presenetljivo glede na njegov eleganten videz in svetle barve. Pravzaprav je to eden izmed najbolj priljubljenih cvetov, ki obstajajo, razširjen po vseh kontinentih.

Kje je torej tisti največji čar tulipana? Zakaj je ena najbolj komercializiranih rož na svetu? Odgovor na to vprašanje ni samo eden, ampak obstaja bistveno več razlogov, zakaj je tulipan tako trendovska roža. Izstopa po spektakularni in zelo raznoliki barvi (obstaja namreč več kot 5.000 sort), pri čemer le modra in črna ne rasteta v naravi, ter po simetrični razporeditvi cvetnih listov, ki so zelo elegantni. Poleg Nizozemske, kjer se vidno in najbolj uspešno tržijo, jih sadijo še v Franciji in Turčiji.

Cvetenje tulipanov poteka od pozne zime (začetek marca), pa vse do sredine pomladi. Da bi rastlina pravilno rasla in cvetela, jo je treba gojiti na hladnem območju in v hladnem obdobju leta, zato je najbolje čebulice saditi od oktobra naprej, ker je takrat temperatura praviloma že nižja od 15 °C.

Previdni pa moramo biti tudi pri zmrzali in čebulice posaditi pred prvimi zimskimi zmrzali, saj sicer preveč zbijejo zemljo in se čebulice ne morejo pravilno razvijati. Kateri pa so še drugi koristni nasveti, ki vplivajo na rast in razcvet tulipanov?

Izberite zdrave čebulice

Ko izbirate čebulice tulipanov, ki jih boste posadili, je pomembno, da jih pred tem dobro preverite. Posadite le tiste, ki so v popolnem stanju. Tako bodo lažje uspevale in cvetele. Če so čebulice poškodovane, rastline ne bodo pognale ali pa bodo slabo rasle in ne bodo cvetele, zato je take čebulice bolje zavreči že na začetku.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Izberite najboljši substrat

Da bi zagotovili, da bodo vaši tulipani rasli močni in živahni ter spektakularno cveteli, potrebujejo rodovitno zemljo, bogato s hranili. Lahko se odločite za univerzalni substrat, obogaten na primer s sluzjo polža. Dodajte ga v vrtno zemljo, na mesto, kjer boste posadili čebulice, ali pa ga dajte v lonec.

Primeren sončen prostor na vrtu

Sajenje čebulic tulipanov na območju vašega vrta je odlična ideja, saj bo spomladi poln barv. Če pa želite biti pri tem bolj uspešni, morate ustrezno izbrati lokacijo svojih rastlin. Tulipani morajo biti na sončnem mestu, saj brez sončne svetlobe ne bodo mogli cveteti. Zaščitite jih tudi pred močnimi vetrovi, izberite zaščiten prostor za njihovo sajenje ali postavite primerne pregrade.

Zmerno zalivanje

Ko čebulice posadite v zemljo, je potrebno za tem poskrbeti, da zemlja ne bo preveč navlažena. Čebulice za optimalno rast namreč potrebujejo le zmerno količino vode, zato morate poskrbeti, da zemlja ostane primerno navlažena.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

36
120 SEK