Nega zob pri psu: vse, kar morate vedeti

04. jun. 2024, ob 09.12
17
110 SEK

Nega zob pri psu je zelo pomembno področje, ki pa mu žal večina lastnikov ne posveča veliko pozornosti, dokler se ne začnejo resne težave. Še posebej majhne pasme psov so nagnjene k večjim težavam z zobmi, z leti pa lahko ob pomanjkanju nege vsak pes razvije vnetje dlesni in zobne bolezni. Ko stanje napreduje, ga je vedno težje zdraviti, za vašega kosmatinca pa so posegi tudi vedno bolj neprijetni. Zato je ključnega pomena, da začnete ustrezno skrbeti za zobno higieno svojega hišnega ljubljenčka že od malih nog. Najbolje ga je navajati že kot mladiča.

Vsaj nekajkrat tedensko ščetkajte zobe z zobno pasto, namenjeno psom

Največ lahko za zdravje zob svojega kosmatinca naredite sami. Nekateri psi zelo uživajo v ščetkanju zob, saj so zobne paste za pse ponavadi prilagojene s privlačnimi okusi. Če ima vaš kuža alergije na hrano, bodite pozorni, da izberete ustrezno zobno pasto. Ščetkanje zob je ključnega pomena za ohranjanje ustnega zdravja pri psu, ščetkajte jih vsaj nekajkrat na teden, najbolje pa je vsakodnevno. Najlažje je na ščetkanje psa navaditi že v fazi mladiča, seveda pa je to možno tudi v odrasli dobi.

@dorothy_pets Who hasn’t brushed their dog’s teeth yet? #foryou #dog #dogteeth #dogteethcleaning #immersive #asmr ♬ original sound – Doubtless_pets

Pri veterinarju se pozanimajte o hrani, ki je posebej namenjena psom s težavami z zobmi

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Če ima vaš ljubljenček že obstoječe težave, jih skušajte čimprej rešiti. Posvetujte se z veterinarjem glede nege in oskrbe zob, povprašajte pa tudi glede prilagojene hrane. Mehka hrana načeloma povzroča več zobnih oblog kot trda, zato je pomembno, da ste v tem primeru še bolj temeljiti in dosledni pri ščetkanju.

Psu omogočite, da pogosto žveči sušene mesnine in trakce, ki so namenjeni dentalni negi

V trgovinah za vseživali in pri veterinarjih je na voljo ogromno izdelkov za nego zob, ki so psom najbolj prijazni, saj ponavadi izredno uživajo ob žvečenju. V primeru alergij na hrano spet bodite pozorni na sestavine žvečilk.

Peljite psa na pregled ustne votline vsaj enkrat letno

To je ključnega pomena še posebej za vse pse, ki so stari tri leta ali več, saj je to ponavadi meja, ko se začnejo pojavljati težave. Izberite zanesljivega veterinarja, ki mu lahko zaupate in sledite njegovim navodilom. Če je paradontalna bolezen napredovala, bo morda potrebno že odstranjevanje zobnega kamna pod anestezijo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

17
110 SEK